<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.

Aymeric Le Jemtel, egy észak-francia kisvállalat, a Veta France feje, amely gyárában épületek burkolatát gyártja, nehezen tud osztozni Macron elnök önbizalmában. A cég téglaszállítókra támaszkodik Európa-szerte, ezek azonban emelték az áraikat, hogy ellensúlyozzák a földgáz árának megugrását, amelyet kemencéikben a téglák előállításához használnak. Egyes cégek pedig az olyan megrendeléseket is visszamondták, amelyek veszteségessé váltak – írja a Financial Times cikkében.

Nehezen tudjuk a helyzetet kezelni, mivel nagyon kevés rálátásunk van az energiaárakra - mondta Le Veta Le Jemtel, hozzátéve, hogy bár nem akarják leállítani a termelést idén télen, egyre jobban aggódnak.

A téli hónapok közeledtével nemcsak a hőmérséklet csökken – a beérkező gáz az Oroszországból származó import korábbi szintjének töredéke az európai energiaszektorban. Az európai energiaügyi miniszterek pénteken összeültek, hogy megvitassák az egész EU-ra kiterjedő, nemzeti energiacsomagot, amely a háztartások és a fogyasztók által fizetett árak mérséklését célzó pénzeszközöket hivatott előteremteni vállalkozásoknak. De mit is tartalmaz pontosan a most elfogadott csomag?

A kevesebb mint egy hónap alatt megtárgyalt csomag kötelező energiatakarékossági intézkedéseket, a piaci többletbevételekre vonatkozó felső határt és a többletvállalati nyereségek levonására szolgáló adót tartalmaz. A gázimportra vonatkozó uniós szintű árkorlátozás egyelőre további tanulmányozás alatt áll – írja az Euronews.

A péntek délelőtti rövid megbeszélést követően a miniszterek megegyeztek, és a csomag lényegi részét érintetlenül hagyták, a módosítások a rugalmasságra és a gyakorlati megvalósításra összpontosítottak. A három intézkedés mindegyike időben korlátozott, és a következőkre terjed ki:

  1. Az egész EU-ra kiterjedő terv az energiatakarékosság bevezetésére: kötelező 5 százalékos célkitűzés a csúcsidőszakokban, amikor a gáz nagyobb szerepet játszik az árképzésben, valamint a teljes villamosenergia-igény 10 százalékos önkéntes csökkentése.
  2. Az olyan erőművek - például a nap-, szél-, nukleáris, vízi- és ligniterőművek - által termelt többletbevételekre vonatkozó felső korlát bevezetése, amelyek nem használnak gázt a villamosenergia-termeléshez. A felső határ egységes lesz, és megawattóránként 180 euróban kerül megállapításra. A korlátot meghaladó bevételeket a kormányok szedik be.
  3. Szolidaritási mechanizmus a fosszilis tüzelőanyagokkal (kőolaj, földgáz, szén és finomító) foglalkozó vállalatok által elért többletnyereség részleges felfogására. A hatóságok 33 százalékos adót vethetnek ki az e vállalatok által a 2022-es pénzügyi évben elért nyereségre - de csak akkor, ha a nyereség 20 százalékos növekedést jelent a 2018 óta eltelt időszak átlagához képest.

Mit hoz a jövő az energiaárak terén? Fotó: PixabayMit hoz a jövő az energiaárak terén? Fotó: Pixabay

Voltak sikeres erőfeszítések, de ennyi nem elég

Egyes uniós tagállamok elkönyvelhettek sikereket az orosz gázról való leválás érdekében tett erőfeszítések terén – beleértve például a gáztárolók 85 százalék feletti szintre való feltöltését –, mindezek ellenére egyre több ország véli úgy, hogy a pénteken elfogadott javaslatok egyszerűen nem mennek elég messzire

Határozottan vannak olyanok az asztal körül, akik úgy gondolják, hogy ez nem elég, és többet kell tenni - mondta egy uniós diplomata a Bizottság terveit illetően a pénteki miniszteri vita előtt. Az FT-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás úgy fogalmazott, hogy

„nem érdekünk, hogy az energiaárak instabilitást okozzanak a tagállamokban - ez a katasztrófa receptje lenne.”

Egyre jobban érződik az energiahelyzet

Mintegy 15 tagállam a héten levélben fordult Kadri Simson uniós energiaügyi biztoshoz, amelyben a nagykereskedelmi gázárakra vonatkozó uniós szintű plafon bevezetését követelik, mivel a vállalkozások meginogtak az egy évvel ezelőtti szintnek mintegy ötszörösét kitevő költségek súlya alatt.

Az európai energiaválság csak most kezd igazán éreztetni hatását, mivel a nagykereskedelmi árak emelkedése még mindig a cégek és a háztartások számláin csapódik le - mondta Simone Tagliapietra, a Bruegel agytröszt energetikai szakértője.

Olyan országok, mint Olaszország, Görögország, Belgium és Málta, továbbra is a gázárakra vonatkozó felső határ bevezetését kérik (ez pénteken nem történt meg), abban a reményben, hogy ezzel rövidre zárható az áremelkedés az Unióban, ugyanis egyes tagállamok számára az energiaszektor szerkezete miatt a bizottsági csomag csak korlátozott közvetlen segítséget jelent. Míg mások, mint például Franciaország, már bevezették saját, testre szabott nemzeti rendszereiket.

Miriam Dalli, a máltai környezetvédelmi, energiaügyi és vállalkozási miniszter úgy fogalmazott, hogy bár országa támogatja a bizottsági csomagot, az nem lenne segítség Málta számára, mivel az EU legkisebb tagállama az áram jelentős részét az Olaszországgal közös rendszerösszekötőn keresztül importálja, míg a hazai termelés elsősorban egy gáztüzelésű erőműből származik. Eduard Heger szlovák miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy országában az energiahelyzet olyannyira elfajul, hogy nehéziparát heteken belül kénytelen lesz bezárni, hacsak Brüsszelből nem érkezik messzemenőbb válasz.

Franciaország lépett

Franciaország az egyik olyan uniós tagállam, amely a legagresszívabban próbálja megvédeni a fogyasztókat és a vállalkozásokat az emelkedő energiaköltségektől. Franciaország jobban el tudta szigetelni polgárait az áremelkedésektől, mint Európa más országai, mivel kevéssé támaszkodik a földgázra, és a villamos energia nagy részét az állami tulajdonú EDF által működtetett atomerőművekből szerzi be. A kormány februárban a háztartások és a kisvállalkozások védelmében egy „tarifapajzzsal” lépett fel, amely 4 százalékban korlátozta a villamosenergia-árnövekedést, és 2022 egészében szinten tartja a földgáz árát.

Azóta további támogatásokat is bevezettek, például 100 eurós csekkeket a szegény háztartásoknak, fűtőolaj-támogatást, valamint a benzin és a gázolaj árából a kutakon adott kedvezményeket. A francia pénzügyminisztérium szerint az erre fordított idei teljes összeg mintegy 24 milliárd euró, ebből 7,5 milliárd eurót csak az autósok kapnak.

Azt, hogy mekkora a baj, jól jelzi, hogy az ország igen jelentős eddigi energetikai beavatkozásai ellenére a vállalkozások és a háztartások megdöbbenéssel figyelik a rájuk háruló költségeket. Stephanie Pauzat, a CPME, a francia kkv-k szövetségének tisztviselője szerint a csoport az elmúlt hetekben számos hívást kapott olyan cégvezetőktől, akiket sokkoltak az energiaszolgáltatóik által kínált új árak. Pauzat szerint a CPME által júliusban végzett felmérés során a 2400 franciaországi vállalkozó 93 százaléka mondta azt, hogy az emelkedő energiaárak több mint 10 százalékkal növelték az áruk költségeit. Egyharmaduk pedig arról számolt be, hogy ezeket a költségeket nem tudják áthárítani ügyfeleikre.

Kérdés, hogy mindennek fényében hány olyan francia akad majd, aki osztja Emmanuel Macron elnök optimizmusát, és karba tett kézzel várja az árcsökkenést?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG