4p

Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.

A légi szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni államfő váratlan halála új fejezet nyit az ország instabilitásának hosszú történetében, miután áttekinthetetlenebbé teszi az iszlám köztársaság vezetőváltásának folyamatát - idézett összefoglalójában több szakértőt a Yahoo News

A kommentárok szerint nem várható változás az elnök halála után
A kommentárok szerint nem várható változás az elnök halála után
Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

A 63 éves Raiszit tekintették az ország élén álló 85 éves, egészségi gondokkal küszködő Ali Hámenei ajatollah, az ország legfelsőbb vezetője legesélyesebb utódjának. Iránban az elmúlt évek belső tiltakozásokkal teltek. A gazdaság nem kis részben az olajexportot korlátozó nyugati szankciók miatt gyengélkedik, a korrupció mindent áthat és az ország éles konfliktusban áll Izraellel. Ugyanakkor a rezsimnek nincs ellenzéke, így a bizonytalanság növekedésére válaszul még keményebbé válhat az országban regnáló teokratikus rezsim.

Az ország elitje már az elnök tragikus balesete előtt azon dolgozott, hogy Hámenei utóda továbbvigye az ajatollah azt a barátságtalan, merev politikát, amit az ország legfőbb vezetője az elmúlt évtizedekben folytatott – derül ki Ali Vaez, az International Crisis Group kutatóintézet Iránnal foglalkozó kutatócsoportja igazgatójának szavaiból.

Bonyolulttá vált a legfőbb vezető utódlása

Ez azt jelenti, hogy folytatni akarják az iszlamista félkatonai szervezetek támogatását a régióban, akárcsak az atomfegyvergyártás feltételeinek megteremtését. Ezeket a folyamatokat a legfelsőbb vezető és a befolyásos iszlám nemzeti gárda vezetősége felügyelte. Raiszinak elnökként nem sok befolyása volt ezekben az ügyekben – mondta Ellie Garanmayeh, az European Council on Foreign Relations intézet Irán-szakértője.

Raiszi hasznos volt a gárda legkeményebb frakcióinak nézőpontjából, mert szemben elődjével, a viszonylag mérsékelt Hasszán Rohanival, nem kérdőjelezte meg az iszlám forradalmi gárda befolyását a perzsa állam bel- és külpolitikájára. Ugyanakkor elnöki tevékenységének halvány eredményei felvetettek kétségeket azzal kapcsolatban, hogy jó utóda lehetett volna-e Hámeneinek.

Halála azt jelenti, hogy nőttek az utódlási esélyei Mojtaba Hámeneinek, az ajatollah 55 éves, szintén pap fiának. Ezzel azonban az a gond, hogy az örökléses hatalomátadás Irán dinasztikus múltját idézi fel, amit a rossz emlékek miatt nehéz lenne eladni a társadalomnak. Az ifjabb Hámenei útja ugyan könnyebbé vált a hatalom felé, ám szakértők szerint az iráni politika szándékosan rejtélyes. Például az utódlásról döntő szervezetek egymással ellentétes álláspontra helyezkedhetnek.

Súlyos gondokat örököl az új vezetés

A történet vége a kollektív vezetés valamilyen módszerének előtérbe kerülése vagy az iszlám forradalmi gárda súlyának növekedése lehet a hatalomban. Raiszi halálával a gondosan eltervezett utódlási folyamathelyett visszamehetnek a kályhához újrakezdeni mindent egy olyan időszakban, amikor a rezsim komoly legitimitási válsággal küzd saját társadalmában – mondta Vaez.

Az új elnököt 50 napon belül kellene megválasztani a törvények szerint, de lehet, hogy ez nem nyeri el a nép tetszését. A rezsim elitje az elmúlt években egyre jobban elszakadt az átlagemberektől. Az elégedetlenség ellenzék hiányában abban mutatkozott meg, hogy például egy nemrégiben tartott választás második körében a szavazásra jogosultak kevesebb, mint tíz százaléka vett részt az ország fővárosában, Teheránban.

Bármilyen új polgári adminisztráció áll is fel, egy megroggyant gazdaságot és egy még inkább megtört kapcsolatot örököl a társadalommal – mondta Garanmayeh. Az emberek teljesen frusztráltak attól, hogy a nyakukra telepedett iszlám köztársasági rezsim megváltoztathatatlannak tűnik.

Az új vezetésnek a külpolitikában azzal kell szembe néznie, hogy Irán és Izrael nemrégiben közvetlen rakétatámadást intézett egymás ellen és a jemeni húszik támogatásával elődje belekeveredett az önjáró szövetséges akciójába a vörös-tengeri teherhajózás megbénítására. Az elnök halálával elakadnak azok a tárgyalások, amelyek célja, hogy elkerüljék az iráni támogatást élvező, Libanonban tevékenykedő Hezbollah félkatonai szervezet és Izrael háborúját, illetve eredményt érjenek el az USA-val folytatott atomalkuban. Az utóbbi célja az lenne, hogy a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe Teherán feladja atomprogramját és a közel-keleti iszlamista milíciák támogatását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG