4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.

A légi szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni államfő váratlan halála új fejezet nyit az ország instabilitásának hosszú történetében, miután áttekinthetetlenebbé teszi az iszlám köztársaság vezetőváltásának folyamatát - idézett összefoglalójában több szakértőt a Yahoo News

A kommentárok szerint nem várható változás az elnök halála után
A kommentárok szerint nem várható változás az elnök halála után
Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

A 63 éves Raiszit tekintették az ország élén álló 85 éves, egészségi gondokkal küszködő Ali Hámenei ajatollah, az ország legfelsőbb vezetője legesélyesebb utódjának. Iránban az elmúlt évek belső tiltakozásokkal teltek. A gazdaság nem kis részben az olajexportot korlátozó nyugati szankciók miatt gyengélkedik, a korrupció mindent áthat és az ország éles konfliktusban áll Izraellel. Ugyanakkor a rezsimnek nincs ellenzéke, így a bizonytalanság növekedésére válaszul még keményebbé válhat az országban regnáló teokratikus rezsim.

Az ország elitje már az elnök tragikus balesete előtt azon dolgozott, hogy Hámenei utóda továbbvigye az ajatollah azt a barátságtalan, merev politikát, amit az ország legfőbb vezetője az elmúlt évtizedekben folytatott – derül ki Ali Vaez, az International Crisis Group kutatóintézet Iránnal foglalkozó kutatócsoportja igazgatójának szavaiból.

Bonyolulttá vált a legfőbb vezető utódlása

Ez azt jelenti, hogy folytatni akarják az iszlamista félkatonai szervezetek támogatását a régióban, akárcsak az atomfegyvergyártás feltételeinek megteremtését. Ezeket a folyamatokat a legfelsőbb vezető és a befolyásos iszlám nemzeti gárda vezetősége felügyelte. Raiszinak elnökként nem sok befolyása volt ezekben az ügyekben – mondta Ellie Garanmayeh, az European Council on Foreign Relations intézet Irán-szakértője.

Raiszi hasznos volt a gárda legkeményebb frakcióinak nézőpontjából, mert szemben elődjével, a viszonylag mérsékelt Hasszán Rohanival, nem kérdőjelezte meg az iszlám forradalmi gárda befolyását a perzsa állam bel- és külpolitikájára. Ugyanakkor elnöki tevékenységének halvány eredményei felvetettek kétségeket azzal kapcsolatban, hogy jó utóda lehetett volna-e Hámeneinek.

Halála azt jelenti, hogy nőttek az utódlási esélyei Mojtaba Hámeneinek, az ajatollah 55 éves, szintén pap fiának. Ezzel azonban az a gond, hogy az örökléses hatalomátadás Irán dinasztikus múltját idézi fel, amit a rossz emlékek miatt nehéz lenne eladni a társadalomnak. Az ifjabb Hámenei útja ugyan könnyebbé vált a hatalom felé, ám szakértők szerint az iráni politika szándékosan rejtélyes. Például az utódlásról döntő szervezetek egymással ellentétes álláspontra helyezkedhetnek.

Súlyos gondokat örököl az új vezetés

A történet vége a kollektív vezetés valamilyen módszerének előtérbe kerülése vagy az iszlám forradalmi gárda súlyának növekedése lehet a hatalomban. Raiszi halálával a gondosan eltervezett utódlási folyamathelyett visszamehetnek a kályhához újrakezdeni mindent egy olyan időszakban, amikor a rezsim komoly legitimitási válsággal küzd saját társadalmában – mondta Vaez.

Az új elnököt 50 napon belül kellene megválasztani a törvények szerint, de lehet, hogy ez nem nyeri el a nép tetszését. A rezsim elitje az elmúlt években egyre jobban elszakadt az átlagemberektől. Az elégedetlenség ellenzék hiányában abban mutatkozott meg, hogy például egy nemrégiben tartott választás második körében a szavazásra jogosultak kevesebb, mint tíz százaléka vett részt az ország fővárosában, Teheránban.

Bármilyen új polgári adminisztráció áll is fel, egy megroggyant gazdaságot és egy még inkább megtört kapcsolatot örököl a társadalommal – mondta Garanmayeh. Az emberek teljesen frusztráltak attól, hogy a nyakukra telepedett iszlám köztársasági rezsim megváltoztathatatlannak tűnik.

Az új vezetésnek a külpolitikában azzal kell szembe néznie, hogy Irán és Izrael nemrégiben közvetlen rakétatámadást intézett egymás ellen és a jemeni húszik támogatásával elődje belekeveredett az önjáró szövetséges akciójába a vörös-tengeri teherhajózás megbénítására. Az elnök halálával elakadnak azok a tárgyalások, amelyek célja, hogy elkerüljék az iráni támogatást élvező, Libanonban tevékenykedő Hezbollah félkatonai szervezet és Izrael háborúját, illetve eredményt érjenek el az USA-val folytatott atomalkuban. Az utóbbi célja az lenne, hogy a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe Teherán feladja atomprogramját és a közel-keleti iszlamista milíciák támogatását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG