<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete

Napjainkra az orosz és a kínai titkosszolgálat lett a legaktívabb a térségünkben. A cseh belső elhárítás (BIS) 2015-ös éves jelentése megállapítja, hogy „ahogyan az elmúlt években, úgy tavaly is az orosz hírszerző szervek voltak a legaktívabbak a Cseh Köztársaságban. Míg az orosz nagykövetségnek 140 akkreditált diplomatája van Prágában, addig Washingtonnak csupán 70 és Pekingnek 30. A BIS szerint nagy számú orosz hírszerző diplomáciai fedéssel végzi munkáját Prágában és ez az arány jóval magasabb, mint más követségek esetében.

A gyönyörű Prágában is nagyobb az orosz titkosszolgálat aktivitása. Fotó: DepositphotosA gyönyörű Prágában is nagyobb az orosz titkosszolgálat aktivitása. Fotó: Depositphotos

A BIS jelentése szerint Moszkva hat célt próbál meg elérni „információs műveleteivel”.  Ezek között szerepel a cseh média erejének gyengítése titkos behatolással, a társadalom legyengítése populista szervezetek támogatásával, valamint Ukrajna reputációjának aláásása.  Moszkva ráadásul mindent megtesz a NATO és az EU összetartó erejének és készültségének az aláásására.

A BIS aztán 2019 őszén jelentette be, hogy felszámolt egy orosz kémhálózatot az országban. Michal Koudelka, a BIS vezetője elmondta a parlament alsóházában, hogy az orosz hálózat különböző szervereken keresztül akart megtámadni célpontokat mind Csehországban, mind egyéb államokban. Koudelka az orosz és kínai titkosszolgálati tevékenységet nevezte meg a Cseh Köztársaság legfontosabb hosszú távú veszélyforrásának.

A norvég elhárítás (PST) szintén ezt a két hírszerző szolgálatot nevezte meg 2019 februári jelentésében az ország súlyos veszélyforrásának.

A BIS friss éves jelentése

A BIS tavaly novemberben hozta nyilvánosságra Éves Jelentését a 2020-as évre vonatkozóan.  A „Cseh Köztársaságot célzó hírszerző és felforgató tevékenységek” alfejezetben Oroszország után és Irán előtt már Kína neve díszeleg.  A dokumentum szerint Peking komplex és növekvő titkosszolgálati fenyegetést jelent Prágára. 

A dokumentum leszögezi, hogy lassan felesleges megjelölni a kínai hírszerző tiszteket, mivel törvény kötelez minden kínai állampolgárt, hogy támogassa a kínai titkosszolgálatot.  Ez vonatkozik szervezetekre és vállalatokra is.  Elutasítás esetén súlyos meghurcolás vár rájuk.

A jelentés kiemeli, hogy a koronavírus járvány miatti repülési korlátozások ellenére a kínai titkosszolgálatok rendkívül aktívak maradtak, főként diplomáciai és újságírói fedést használva.  Peking ügynökei a legrámenősebbek a politika és a műszaki tudományok területén voltak.

Több befolyásolási művelet során megpróbálták a COVID-19 járvány elterjedéséért a Nyugatot felelőssé tenni, ahogyan megkísérelték kisiklatni a politikai kapcsolatokat Csehország és Tajvan között is.  

A BIS jelentésének utolsó fejezete ’Made in China 2025’ nevű technológiai fejlesztési programról szól.   Ez egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia, a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a globális vezetést.  A cseh jelentés szerint Peking főként a robotika, az autonóm rendszerek, a 3D nyomtatás és a nanotechnológia területein próbált technológiákhoz jutni.

A szlovák polgári és katonai elhárítás jelentése

Tavaly decemberben pedig a szlovák elhárítás (Slovenská informačná služba, vagy SIS) hozta nyilvánosságra a 2020-ra vonatkozó Éves Jelentésének titkosítatlan fejezeteit.  A biztonságra vonatkozó fejezetben Kína kapta a legnagyobb figyelmet.  A jelentés megállapítja, hogy a kulcsfontosságú szlovák szektorokba behatoló kínai diaszpórának egyre fontosabb szerep jut a hírszerzésben.  A kínai technológiai vállalatok megpróbáltak csatlakozni olyan kulcsfontosságú szlovák vállalatokhoz, amelyek az adatforgalommal és az emberek mozgásával foglalkoznak. 

Míg az SIS jelentése már harmadik éve foglalkozik Kínával, a szlovák katonai biztonsági hivatal Éves Jelentése első alkalommal teszi ezt.  A jelentés kiemeli a kínai ügynökökről, hogy azok megpróbálnak behatolni a szlovák védelmi minisztériumba, hogy titkosított információkhoz jussanak.  Kínát felhozza a jelentés a „védelmi ipari termékek illegális kereskedelme” fejezetben is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló