BUX
36 578.85
+0.59%
+215.00
OTP
10 970.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 820.00
+1.39%
+25.00
RICHTER
7 125.00
+0.71%
+50.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 17. 09:35

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Az izraeli hírszerzéshez közel álló DEBKAfile értesülései szerint a Saudi Aramco legnagyobb olajlétesítménye elleni szombati huszi támadást Irán-barát síita bázisokról indították Dél-Irakból – nem pedig Jemenből, amely egyébként is 800 kilométerre fekszik az esemény színhelyétől. A DEBKA szerint Teherán egyes keményvonalasai nem nézhették jó szemmel az amerikai és az iráni elnök személyes találkozójának megszervezésére vonatkozó politikai erőfeszítéseket. A térséggel foglalkozó biztonságpolitikai honlap szerint Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője egyértelműen a tervezett találkozó ellen van.

Szulejmáni célkeresztben

Az izraeli oldal értékelése szerint a támadás magán viseli Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ (Jeruzsálem neve arabul) különleges egység parancsnokának keze nyomát.

Káncz Csaba

Ugyancsak a DEBKA állította a múlt hónapban, hogy egy sikertelenül végződött izraeli drón támadás valódi célpontja Bejrútban Szulejmáni volt. Ez bizony nem lenne meglepetés, hiszen az izraeli vezérkari főnök augusztus 25-én Szulejmánit személyesen tette felelőssé egy iráni drón-team tevékenységéért Szíriában, amely támadást akart kivitelezni Észak-Izrael ellen, de az izraeli légierő megelőző csapással kiiktatta őket.

Közel-keleti lapok már tavaly januárban beszámoltak arról az értesülésről, miszerint az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adtak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre a vezető iráni tábornok ellen.

Teherán és a huszik közötti egyre szorosabb kapcsolatok jele, hogy múlt hónapban a lázadók nagykövetséget nyitottak Iránban. A diplomáciai képviselet első lépésben 25 fővel működik. Teherán akkreditációja egyrészt azt jelentheti, hogy Irán elismeri a huszikat, mint Jementől elkülönülő nemzetet, vagy azt, hogy Irán a huszikat tartja Jemen törvényes kormányának.

Washingtoni héják

Mike Pompeo külügyminiszter Iránt tette felelőssé a szaúdi terrorcselekményért, Trump pedig első reakciójában jelezte, hogy a hadsereg "csőre van töltve", miközben a teheráni vezetés elutasította a vádakat. Lindsey Graham republikánus szenátor közben egyenesen egy amerikai támadást javasol iráni olajfinomítók ellen. A szaúdi királyság a támadást nyilván nem hagyhatja szó nélkül, ennek módozatait vitatta meg az amerikai elnök, az izraeli miniszterelenök és a szaúdi koronaherceg szombat éjjel egy telefonbeszélgetésben.

Trump dilemmája

De az elmúlt órákban Trump visszakozott harcias álláspontjából, világosan jelezve, hogy el akarja kerülni a háborút Iránnal. Bizony, az elnök választási évre fordul rá és százszor is meg kell gondolnia, hogy háborúba vezeti-e országát. Ez már nem az 1970-es évek, az USA gazdasága gyakorlatilag már nem függ a közel-keleti olajtól, tehát a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Mi több, egy esetleges katonai konflitus az egekbe hajtaná az olajárakat – ami nagyszerű hír lenne a Kreml számára, de Washington ezt el akarja kerülni.

Egy amerikai-iráni háború esetén az iráni ellenállást bevallottan támogatni fogja Moszkva és Peking. Az iráni hadsereg az elmúlt években sok harci tapasztalatot gyűjtött Szíriában és Jemenben, és bizony profi aszimetrikus hadviselésre lennének képesek. Ráadásul szoros szövetségese, a libanoni Hezbollah nemcsak a Közel-Keleten, hanem a világ más részein is képes terrorcselekmények elkövetésére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
hírlevél