<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságról. Ha jóváhagyja, akkor a testület december elsején végre megkezdheti működését. A szeptemberben indult jóváhagyási procedúra a vártnál keményebb volt: az EP-szakbizottságok három ország jelöltjét is megbuktatták – köztük az Orbán-kormányét is.
Ursula von der Leyen az októberi EU-csúcson Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Újabb fontos állomáshoz érkezik az uniós politika szerdán: az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szavaz majd az új Európai Bizottságról Strasbourgban, és az előzetes várakozások szerint jóváhagyja azt.

Az utolsó ütközet

A voksolás előtt Ursula von der Leyen bemutatja végleges csapatát, majd ismerteti programját. Végül vita és szavazás következik.

Mindez azután vált lehetővé, hogy az elmúlt hetekben az EP szakbizottságai meghallgatták és jóváhagyták az uniós biztosokat – három tagállamtól új biztosjelöltet kértek –, a módosított névsort pedig tegnap a tagállamok kormányai is hivatalosan elfogadták.

Amennyiben az EP plenáris ülése is zöld jelzést ad a von der Leyen-bizottságnak, akkor az december elsején megkezdheti működését. Ez egy hónapos csúszást jelent, hiszen az új bizottságnak november elsején kellett volna hivatalba lépnie az eredeti tervek szerint.

Búcsú a tankoktól

Szerdán tehát egy hosszú folyamat végére kerülhet pont.

Ursula von der Leyen hétgyermekes családanyát, egyben az akkori német védelmi minisztert idén július elején jelölte az Európai Tanács az Európai Bizottság elnöki posztjára, miután az uniós kormány- és államfők – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – megfúrták a két nagy pártcsalád csúcsjelöltjét, Manfred Weber néppárti és Frans Timmermans szocialista jelöltet. Von der Leyent július közepén kis többséggel, de megszavazta az EP is, miután a politikusasszony a plenáris ülésen ismertette  programját. (Erről részletesen itt olvashat.)

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke szeptemberben bemutatta biztosjelöltjeit, akiknek többségét átengedték az EP szakbizottságai, a magyar, a román és a francia jelöltet viszont megbuktatták. Trócsányi Lászlót, az Orbán-kormány volt igazságügyi miniszterét összeférhetetlenségre hivatkozva kaszálták el.  

Van másik!

Az új Európai Bizottság magyar tagja végül Orbán Viktor második számú jelöltje, Várhelyi Olivér lesz. A tapasztalt diplomata az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviseletet vezette, a jövőben pedig a bővítés- és szomszédságpolitikáért felel majd uniós biztosként.

Várhelyi a jogi bizottság meghallgatásán elsőre átment, a külügyi bizottságban azonban írásban „pótvizsgáznia” kellett. Alkalmasságát szakmai múltja alapján senki sem vonta igazán kétségbe, ugyanakkor liberális és baloldali körökben komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz képes majd függetleníteni magát Orbán Viktor miniszterelnöktől, és mennyire tudja hitelesen képviselni az uniós értékeket a magyar kormány jelöltjeként.

Magát adja

Az akkor még biztosjelölt az Orbán-kormány minősítésétől konzekvensen tartózkodott EP-meghallgatásán, ugyanakkor többször is kiemelte: nem a magyar kabinetet, hanem önmagát képviseli, uniós biztosként pedig egyetlen kormány által sem hagyja majd magát befolyásolni, hanem az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni.

Nem fog kötni vagy befolyásolni egyetlen ország egyetlen kormányfőjének és egyetlen kormány egyetlen képviselőjének egyetlen nyilatkozata sem

- erősítette meg később írásban is.

Várhelyi Magyarország ötödik uniós biztosa Balázs Péter, Kovács László, Andor László és Navracsics Tibor után.

Beintettek a britek

Az új Európai Bizottságnak egyébként nem lesz brit tagja, miután a Boris Johnson vezette brit kormány annak ellenére sem volt hajlandó biztost jelölni, hogy az ország hivatalosan még EU-tagállam, és az uniós jog alapján ez kötelessége lenne.

A britek ellen még kötelezettségszegési eljárás is indult, de ez sem hatotta meg őket, amin annyira nem is csodálkozunk.

A brit huzavona  ugyanakkor már nem oszt, nem szoroz – ettől függetlenül az immár „csonka” Európai Bizottság december elsején megkezdheti működését.

Jegyzetünket a témában itt olvashatják: Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása, videókommentárunkat pedig itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG