<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Megkapta első hivatalos engedélyeit a Gazprom a török hatóságoktól a Török Áramlat gázvezeték tengeri szakaszának megépítésére. Vlagyimir Putyin két évvel ezelőtt jelentette be, hogy Oroszország a korábbi tervekkel ellentétben, Törökország felé viszi az orosz gázt. A tervet aztán a gázár miatti viták nehezítették, majd Moszkva felfüggesztette a projektet. Vannak, akik szerint a vezeték feleslegesen épül.

A gázvezetékről szóló tárgyalások idén nyáron újraindultak azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig az orosz és a török elnök megállapodott a projekt újjáélesztéséről.

A vezeték számokban:

  • az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Oroszországból 660 kilométer hosszan Törökországba, majd onnan további európai országokba (ezen belül Magyarországra) szállítaná,
  • a vezeték tervezett összteljesítménye évi 63 milliárd köbméter,
  • az eredeti tervek szerint már 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállítana Európába Görögországon keresztül,
  • 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak.

Teljes kudarc?

A Török Áramlat megépítésének bejelentését több szakértő fenntartással fogadta. Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű, pennsylvaniai székhelyű szaktanácsadó cég vezérigazgatója és tulajdonosa a Forbes.ru című orosz honlapon 2015 májusában közzétett írásában úgy vélekedett, kudarcra van ítélve a Török Áramlat.

Ha Oroszországnak és a Gazpromnak sikerül is minden akadályt leküzdenie, és a vezeték megépül, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az orosz földgáz eljut a végfelhasználókhoz, mivel a görög-török határtól a túlnyomórészt Olaszországba irányuló földgáz szállítására alkalmas vezetéket a vásárlónak kell megépítenie, ha pedig ezt nem teszi meg, az orosz cég elzárja a csapokat, és szünetelteti a szállításokat.

A Török Áramlat nyomvonala.

Rossz ötlet?

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: nem további nagy hálózatok építésére van szükség, hanem a meglévő vezetékek kétirányúsítására, ami által a következő évtized végéig sokkal gazdaságosabb módon ki lehet elégíteni a földgázigényeket.

Déli helyett

Vlagyimir Putyin azután döntött a Török Áramlat megépítése mellett, hogy 2014-ben bejelentette: Oroszország eláll az - egyébként szintén az ukrajnai tranzit elkerülését szolgáló - európai gázvezetékrendszer, a Déli Áramlat megvalósításától, mivel az államfő szerint az Európai Unió akadályozta annak kiépítését. A Déli Áramlat az orosz gázt a Fekete-tenger fenekén Bulgáriába, onnan pedig hét másik dél- és közép-európai országba szállította volna, az akkori tervek szerint 2015 végén indulhattak volna meg a szállítások, kapacitása szintén 63 milliárd köbméter lett volna.

A Nabucco is elbukott

A teljes magyarországi gázfogyasztás évi 8,5 milliárd köbméter körüli, ebből mintegy 4 milliárd köbméter érkezik hosszú távú szerződés alapján orosz forrásból, nagyjából 2,5 milliárd a nyugat-európai piacokról, míg a hazai kitermelés mértéke megközelítőleg 2 milliárd köbméter.

A Déli Áramlat egyik legnagyobb versenytársa, a Nabucco gázvezeték építése szintén meghiúsult, amely viszont nem orosz, hanem azerbajdzsáni gázt szállított volna, csökkentve ezáltal az európai földgázellátás függőségét az orosz gázforrásoktól. A Nabucco 3300 kilométer hosszú lett volna, a török-bolgár határtól Magyarországon is áthaladva az ausztriai Baumgartenig, évente mintegy 31 milliárd köbméter gázt szállítva.

Az európai országok többsége, így Magyarország is energiaellátásának diverzifikálására törekszik, ugyanakkor egyelőre a magyar földgázigény kielégítéséhez jelentős mértékben hozzájárul az 1976 óta működő Testvériség gázvezeték, amelynek kapacitása évente legfeljebb 26 milliárd köbméter. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tulajdonában lévő magyar-ukrán összekötő vezetéken tavaly 5,8 milliárd köbméter földgáz érkezett az országba. A vezeték Szlovákiánál ér be az EU-ba, az egyik ága Magyarországra, Ausztriába, Olaszországba és a Balkánra visz földgázt, a másik pedig Csehországba, Németországba, Franciaországba és Svájcba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG