3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tőzsdei árfolyamok esése miatt ismét előkerült egy sztori, amely szerint Kína három év alatt, 2011-től 2013-ig több cementet használt volna el, mint az USA az egész huszadik században. Igaz lehet-e ez, és hogyan lehetséges egyáltalán? A szellemvárosok tehetnek róla?
Kínai szellemváros sétálóutcája fényes nappal (Youtube.com)

Kína 6,4 gigatonna (milliárd tonna) cementet használt el 2011-től 2013-ig, míg az USA az egész 20. században csupán 4,4 gigatonnát – kering a hír régóta a gazdasági sajtóban, nemrég mi is említettük. A Washington Post szerint az adatok megbízhatónak tűnnek, több forrás is utal rájuk. A kérdés, hogyan lehetséges ez.

Egyrészt Kína sokkal gyorsabban urbanizálódik, mint az USA tette a 20. században. Évente mintegy húszmillió kínai költözik a városokba vidékről, 1978-ban a városi lakosság aránya húsz százalék alatt volt, 2020-ban 60 százalék lesz.

Több Magyarországnyi városok

Ezért a kínai városokat átalakítják, hogy be tudják fogadni ezt az embertömeget. Az infrastruktúra felét 2000 óta építették fel, utaktól vasutakig, lakásoktól gátakig, repülőterekig. A Gyöngy-folyó deltájában a cikk szerint több város összenövésével egy 42 millió lakosú megapolisz jött létre 2010-re, de Shanghai és környékének agglomerációja is 24 millió fő körül van. (Két és fél Magyarország.)

Beton vette át a fa helyét

De a nevesincs városok száma is hatalmas, 2009-ben már 221 egymillió fő feletti települése volt az országnak. Igaz, hogy Kína lakossága ma csak négyszerese az USA-énak, de 15-ször akkora, mint az USA volt a 20. század elején és kilencszerese az 1950-es USA-énak.

Ezen kívül a huszadik században nagyban eltolódott a felhasznált építőanyagok aránya, 2010-re már 25-ször több betont használtak, mint 1950-ben. Míg az USA-ban sokan laknak fából készült házakban, Kínában hiány van fából, és így a legtöbb lakás betonépületekben van, legyenek azok sokemeletesek vagy alacsonyak.

Szellemvárosok

Említik azt is, hogy az állami cementipar az állami tőkejuttatások miatt túl nagy, a kapacitásai felülmúlják a keresletet. A világ cementtermelő kapacitásának fele Kínában van, a világ szén-dioxid-kibocsátásának öt százalékáért felelős.

A cikk nem említi, de évek óta jönnek tudósítások Kínából szellemvárosokról. Olyan komplett, nem is kicsi, esetleg több milliósra tervezett városokról, amelyeket megépítettek, feltehetően állami tervgazdálkodás keretében, de nem vagy alig laknak bennük.

Kicsinyített Eiffel-torony

A Youtube-on számos, ezeket bemutató videót, riportot találunk angolul, van, ahol a városközpontban egy kicsinyített Eiffel-torony áll, az eredeti méretének harmada. Lentebb az egyik magyar felirattal is elérhető. Akkor, 2011-ben állítólag 64 millió üres lakás állt Kínában, és a hivatalos adatok is elismerték, hogy az új lakások 70 százaléka üresen állt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG