5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukrán műveletek súlypontja most átkerül a nagy hatótávolságú csapásmérő rakétákra, mint a Storm Shadow, a Taurus, és az ATACMS. Kijev a NATO felderítő platformjait használja fel az ilyen műveletekben, márpedig így az USA virtuális hadviselőtárs lesz. Káncz Csaba jegyzete

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a G7-csúcs idején is egyeztetett, de most nehezebb dolguk lesz. Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij a G7-csúcs idején is egyeztetett, de most nehezebb dolguk lesz. Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Most vasárnap mind Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, mind Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságnak elnöke arra figyelmeztetett, hogy nem lesz gyors vége az ukrajnai háborúnak. Milley kiemelte: „hosszú időbe telik”, hogy Oroszország 200 ezer katonáját kiűzzék az országból, ami Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tágabb stratégiai célja.

Washingtoni fogadtatás

Zelenszkij tegnap utazott Washingtonba, és csütörtökön tárgyal a Kongresszusban, hogy meggyőzze a republikánus képviselőket Ukrajna további támogatásáról. Republikánusok egy csoportja ugyanis már blokkolná az Ukrajnának ígért, újabb 24 milliárd dolláros támogatási csomagot.

Az ukrán elnököt fogadja a Fehér Házban Biden elnök is. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta: “Biden és Zelenszkij harmadszor találkozik majd a Fehér Házban, és a találkozóra "egy nagyon kritikus időszakban kerül majd sor”, arra is kitérve, hogy az USA továbbra is fegyvereket és felszereléseket szállít Ukrajnába.

Zelenszkijnek a Fehér Házban tett látogatása meghatározó pillanat lesz. A Biden-kormányzat ugyanis borús hangulatban van amiatt, hogy az elhúzódó ukrajnai háború lelassítja a Kínát feltartóztató indo-csendes-óceáni stratégia megvalósítását.

Talán ez lehet a motiváció, hogy az ABC televíziós csatorna „This Week” című műsorában Blinken külügyminiszter nagy formátumú kijelentést tett. Először szögezte le ugyanis egyértelműen, hogy az Egyesült Államok nem fogja ellenezni, ha Ukrajna a leszállított nagyobb hatótávolságú amerikai rakétákkal mélységében támad meg orosz területeket – holott ezt a lépést Moszkva korábban „vörös vonalnak” nevezte. Ez a lépés  Washingtont a konfliktus közvetlen részvevőjévé tenné.

Az Egyesült Államok hetek óta fontolgatja, hogy az Ukrajna által régóta kért ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat leszállítja Kijevnek, hogy képesek legyenek csapást mérni az Oroszország területén lévő katonai bázisokra - beleértve Szevasztopolt, a Fekete-tengeri Flotta krími bázisát. A legprovokatívabb aspektusa ennek az esetleges szállításnak az, hogy a NATO felderítő platformjait felhasználja Kijev az ilyen műveletekben, így az USA virtuálisan hadviselőtárs lesz.

Arra a határozott kérdésre válaszolva, hogy Washington hogyan tekintené az orosz területek elleni amerikai fegyverekkel és technológiával végrehajtott támadásokat, Blinken azzal érvelt, hogy az ukrán drónok által orosz területet ért támadások növekvő száma „arról szól, hogy [ukránok] hogyan védik meg saját területet, és hogyan dolgoznak azon, hogy visszavegyék azt, amit elfoglaltak tőlük. A mi [USA] szerepünk - és a világ több tucat más országának szerepe, amelyek támogatják őket -, az, hogy segítsük őket ebben.”

Orosz megfontolások

Oroszország azonban a jelek szerint nem nyeli le ezt az eszkalációt, különösen azért nem, mert ezekben a fejlett fegyverrendszerek kezelését, amelyeket Oroszország megtámadására használnak, valójában NATO-személyzet –kiképzett volt katonák, vagy akár szolgálatot teljesítő tisztek – látják el. Putyin elnök múlt pénteken azt mondta a médiának, hogy „külföldi zsoldosokat és oktatókat észlelünk mind a harctéren, mind a kiképzést végző egységekben. Azt hiszem, tegnap vagy tegnapelőtt megint elfogtak valakit.”

Washington a jelek szerint azzal számol, hogy  Oroszország egy bizonyos ponton tárgyalásra kényszerül, és egy befagyott konfliktus következik be, ahol a NATO-szövetségesek megtartanák a lehetőséget, hogy folytassák Ukrajna katonai felépítését és az atlanti szövetségi tagsághoz vezető folyamatot. Mindez lehetővé tenné a Biden-kormányzat számára, hogy az indo-csendes-óceáni térségre összpontosítson.

De egyáltalán nem biztos, hogy Moszkva belemegy ebbe a játszmába, és az észak-koreai tengely létrehozása után tovább mélyítheti kapcsolatait Iránnal, Kubával vagy Venezuelával. Az ukrajnai válság elhúzódása ráadásul egyre destabilizálóbb kihatással van a Koreai-félsziget és Tajvan helyzetére is.

További eszkaláció lehetséges

Mi több, Szergej Sojgu védelmi miniszter múlt szerdán az állami televízióban kijelentette, hogy Oroszországnak „nincs más lehetősége”, mint győzelmet aratni különleges katonai műveletében. Ez azt sugallja, hogy a Kreml a „ledaráló” háború folytatódásával számol.

Mindezek fényében a finn elnök óvatosságra inti Európát. "Nagyon érzékeny helyzetben vagyunk. Még a kis dolgok is sokat változtathatnak a dolgokon, és sajnos még rosszabbra. Ez a kockázata egy ilyen nagyszabású hadviselésnek. Óriási a kockázata annak, hogy atomfegyvereket használhatnak" - mondta Sauli Niinistö a The New York Timesnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG