4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.

A brexit óta a brit Konzervatív Párt hozzákötötte sikerét a népesség elöregedésének folyamatához, ám ez kétélű fegyver. A nyugdíjas vagy ahhoz közeli szavazók megbízható résztvevői a választásoknak, ám folyamatosan zsugorodik a számuk. Ezzel kell számolnia mindenkinek, aki a jövő helyett a múltra fogad – idézi Andrew Cooper kampánystratéga véleményét Robert Shrimsley, a Financial Times belpolitikai szakírója.

Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL
Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL

A brexit elmélyítette a szakadékot a brit társadalom idősebb (inkább kilépéspárti) és fiatalabb (inkább maradáspárti) rétegei között. A klímaváltozás elleni fellépés puhítása – amelynek része, hogy a konzervatív kormány a belső égésű motorral felszerelt új autók eladását nem 2030-tól, hanem 2035-től tiltaná be –, tovább növeli a két társadalmi réteg távolságát. 

Fiatalok kontra idősebbek

A brexit győzelmét hozó népszavazás után egy évvel, 2017-ben azoknak a szavazóknak az életkora, akik nagyobb valószínűséggel adták a voksukat a torykra, 47 év volt. Ezt követően 2019-re, amikor az extravagáns Boris Johnson került az ország élére, ez határ lement 39 évre. Mostanában azonban csak a 65 év felettiek körében élveznek többséget a konzervatívok.

Az 1980 és az 1990-es évek második fele között született millenniumi generáció tagjainak legidősebb része közben elérte a 40 éves kort és ők adják a brit társadalom legnépesebb korcsoportját. Az Onward kutatóintézet felmérése szerint e korosztály körében mindössze 21 százalék a toryk támogatottsága. 

Visszahúz a múlt

A párt a brexit iránti lelkesedése mellett a klímaváltozás elleni fellépésével és a felsőfokú végzettségűek szapulásával is elidegeníti magától a fiatalabbakat. Ez alól talán a nehéz anyagi körülmények között élők egy része lehet kivétel. Eközben a felnőttek harmadának van valamilyen magasabb képzettsége. Az állami kiadások és a szociális támogatások elmozdultak a legaktívabb – családalapító, megtakarító, lakást, házat vásárló, azaz fogyasztó és befektető – generációktól az idősebbek felé. A csökkenő népességű aktívakra egyre nagyobb terhet rónak az idősebbekkel kapcsolatos költségek. A toryk látják, hogy ha ebben a konfliktusban teljesen az utóbbiak oldalára állnak, abból nem jöhetnek ki jól. Tom Tugendhat szociális biztonságért felelős miniszter figyelmeztette kollégáit, hogy nem várhatnak arra, hogy a szavazók 40 éves korukban, amikor végre benő a fejük lágya, konzervatívvá válnak. Ez a korosztály ma azzal szembesül, hogy középkorú éveiben nem tudja elérni azt a jólétet, amit a brit jóléti társadalom a szüleinek még garantált. 

A toryk ezzel elvesztették a fiatalokat vonzó imázsukat, amely abban állt, hogy a Konzervatív Párt díjazta, ha valaki ambiciózus volt. Az adókedvezmények éppen azoknak szólnak, akiknek van valamilyen tehetségük és készek hajtani, hogy azt kamatoztatva ötről hatra jussanak. Eközben a toryk idegenkednek attól, hogy bármi olyat tegyenek, ami hátrányos lenne a nyugdíjasoknak.
Például némi adóval terheljék a viszonylag magas nyugdíj mellett dolgozók munkajövedelmét.

A Financial Times cikkírója szerint e két probléma egyike vagy másika külön-külön még kezelhetőnek látszik. A kettő együtt azonban azt jelenti, hogy a párt, amely ezekre tesz, valójában a múltra fogad. Abban bízik, hogy a társadalom inkább a múltjában akar ragadni, mint hogy elmozdulna a jövő felé. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: egyre többen lépik át az EU-s határokat
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 17:24
Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG