<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mára a török kormányzat és az ellenzék között teljes a politikai összhang abban, hogy az afgán menekültek átlépését meg kell akadályozni török területre. A kínai kommunista pártlap szerint az afgán tragédiát Washington és szövetségesei okozták, ezért ezeknek az országoknak most kutyakötelességük befogadni a menekülteket. Káncz Csaba jegyzete.

Több, mint egy héttel azután, hogy Asraf Gáni elnök elmenekült Kabulból, Afganisztánnak még mindig nincsen kormánya. Olyan pedig, amelyet a nemzetközi közösség elismerne, még kilátásban sincsen.

A hatalom megosztása és a harci zsákmány elosztása a világon bármely győztes koalíció számára nehézkes.  A jelek szerint ez még nehezebb lesz a hagyományosan viszálykodó pastu törzsek számára.  Ráadásul még ott van nem-Talibán alakulatok kormányzati bevonásának problémája.

PR és valóság

A Talibán a külvilág felé főként békéltető üzeneteket küld, nyilvánvalóan jól jönne számára minél korábban a nemzetközi elismerés és legitimáció.  De a nemzetközi közösség világos feltételekhez köti a Talibán kormányzat elismerését: „befogadó” kormányzatot, az emberi jogok tiszteletét akarja látni – különösen a nőkét -, és a nemzetközi terrorizmus támogatásának, valamint az ópium előállításának befejezését.  A kabuli Talibán vezetők PR üzenetei és az egyes tartományokban látható valóság között viszont még óriási a távolság.

Pakisztán a színfalak mögött próbálkozik most azzal, hogy Kínával, Oroszországgal és Törökországgal megbontsák a nemzetközi falat Talibán védenceik körül.  De ennél jóval több kell, hiszen a Nyugat elismerése nélkül leállnak a gazdasági segélyek. Washington már közel 10 milliárd dollár értékben befagyasztotta Afganisztán pénzügyi eszközeit, egyes nyugati pénzintézetek pedig nem hajlandók átutalásokat végrehajtani Afganisztánba.

Afgánok százezrei nem tudják elképzelni a jövőjüket a Talibán uralma alatt és ez egy újabb menekülthullámot vetít előre.  Holott mintegy félmillióan már idén elmenekültek az országból, látva az erőszakot és bizonytalanságot.  Sokan, akik együttműködtek a NATO erőkkel, most a Talibán bosszújától tartanak és nem hisznek az új urak amnesztia ígéretében.

Az új iráni elnök rémálma

A teheráni kormányzat tart attól, hogy a szunnita szélsőséges Talibán erők – a hagyományokhoz híven – újra elkezdik majd a síita kisebbség zaklatását és üldözését.  Az újonnan beiktatott Raiszi elnöknek más sem hiányzik, mint hogy az amúgy is fortyogó iráni társadalomra most több tízezer menekült szabaduljon rá.

Egy afgán fiú áll az afganisztáni-iráni határon az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban 2021. augusztus 16-án. ( EPA/MOHAMMAD JAVADZADEH/Iráni vöröskereszt)Egy afgán fiú áll az afganisztáni-iráni határon az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban 2021. augusztus 16-án. ( EPA/MOHAMMAD JAVADZADEH/Iráni vöröskereszt)

A perzsa állam jelenleg 780 ezer afgán menekültet szállásol el, de a becslések szerint a dokumentumok nélküli afgánok száma eléri a 2 milliót.

Törökország betelt

Az országban már 4 millió menekült él – többségük szír állampolgár.  Mára a kormányzat és az ellenzék között teljes a politikai összhang abban, hogy az afgán menekülthullám átlépését meg kell akadályozni török területre.  Erdogan elnök ki is jelentette, hogy hazája nem lesz „migráns raktár”, amelynek lakói Európa irányába tartanak.

Az elmúlt két napban a kormányzat az iráni határra több tucat páncélozott járművet, drónokat, hőérzékelő kamerákat szállított. Törökország már 2017-ben elkezdett építeni egy 3 méter magas falat az 534 kilométer hosszú iráni határára.

Görögország a maga részéről nemrégen fejezte be annak a 40 kilométeres kerítésnek a megépítését a török határon, amelyet fejlett megfigyelő rendszerekkel látott el.  Az EU-tagállam már így is 118 ezer afgán menekültnek ad szállást.

Németországnak ez nem hiányzott

A kibontakozó afgán menekült-válság éppen a választási kampányban éri el Berlint.  Holott az ország Európában már így is a legtöbb afgán menekültet és migránst fogadott be eddig, szám szerint 181 ezret.  Újabbak befogadásra nincsen semmifajta hajlandóság.

A kormánypártok üzenete Berlinben, Párizsban és Hágában: nem toloncolunk vissza ebben a helyzetben afgánokat, de újabb érkezőket nem kérünk.

Kína kéretlen tanácsa

A kínai kommunista párt szerkesztőségi állásfoglalásban ad javaslatot.  Mivel az afgán tragédiát Washington és szövetségesei okozták, ezért ezeknek az országoknak most kutya kötelességük befogadni az afgán menekülteket és egyben óriási támogatást kell nyújtaniuk a humanitárius programok számára Afganisztánban.

De ha a nemzetközi közösség most nem is ugrik Peking kívánsága szerint, a kérdés még jogos: mi lesz azokkal a százezrekkel, illetve milliókkal, akik menekülni próbálnak?  Nos, első lépcsőben csatlakozhatnak azon 3,5 millió afgánhoz, akik már eddig az országon belül kerestek menedéket.  Hogy azután mi lesz, azt senki sem tudja igazán megmondani. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos