<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyugati lapok szerint újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország az autokráciához vezető úton a közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel. Az már más ügyekben is kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfőt sem az uniós szankciókkal való fenyegetések, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el. A szintén ma elfogadott és vitatott másik törvény, a túlóraszám növelése „felkavarja Magyarországot”, a kormány azonban ebben a kérdésben sem enged.
Orbán Viktor kormányfő a mai szavazáson. Forrás: parlament.hu

Orbán olyan messze viszi Magyarországot, ahonnan már nincs visszatérés – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Bloomberg annak kapcsán, hogy a magyar parlament ma megszavazta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot. (A cikket még a szavazás előtt publikálták, a törvényt napközben fogadta el a parlament – a szerk.)

Menetelés az egyeduralom felé

Az amerikai hírügynökség szerint a törvény tovább erősíti majd a magyar miniszterelnök befolyását az igazságügyi rendszer felett. 2019-től ugyanis megvonják a Kúria hatáskörét a közigazgatási ügyekben, és átadják azt az új közigazgatási bíróságoknak, amelyeket az igazságügyi miniszter fog felügyelni.

„Orbán Viktor hosszú menetelése az egyeduralom felé az Európai Unió szívében újabb mérföldkőhöz érkezik”

– jegyzi meg a Bloomberg.

A hírportál arra is emlékeztet, hogy a Fidesz áprilisi, sorrendben harmadik kétharmados választási győzelmének köszönhetően a mai szavazás csupán formalitás. Orbán Viktor felhatalmazva érzi magát, hogy folytassa a NATO-tagország átalakítását illiberális állammá a putyini Oroszország mintájára. Ezzel szembe megy Brüsszellel, amely szeretné megtartani az EU-nak, mint a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának az egységét.

Semmi sem tántorítja el

A Bloomberg idézi Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki szerint tiszteletben tartják a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ugyanakkor nagyobb politikai felelősséget kell vállalnia a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban. Ő fogja kiválasztani az új bírákat, és ő ellenőrzi az intézmény költségvetését.

Az amerikai hírportál felsorolja az Orbán-kormány egyéb aktuális ügyeit is (CEU, Nikola Gruevszki, új jobboldali médiabirodalom), és megjegyzi: a magyar kormányfőt sem az EU fenyegetése a szankciókkal, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el.

Felkavaró túlóratörvény

Több nyugati lap foglalkozik a túlóratörvénnyel is, amelyet – botrányos körülmények között – szintén ma szavazott meg az Országgyűlés. A Handelsblatt például „400 túlóra évente – a rabszolgatörvény felkavarja Magyarországot” címmel számol be a történésekről. (A cikk a voksolás előtt született.)

A törvény válasz az egyre nagyobb munkaerőhiányra: a túlóraszám emelésével főleg az ipari cégek „reagálhatnak a jövőben rugalmasabban a megbízások alakulására” – írja a legnagyobb német gazdasági lap.

Megjegyzik, hogy szombaton Budapesten több ezren tüntettek a törvény ellen, kedden a szakszervezetek néhány városban már utakat zártak le, és általános sztrájkot is kilátásba helyeztek.

„A reform visszavonása valószínűtlennek tűnik. A 2010 óta kormányzó, a parlamentben pedig kétharmados többséggel rendelkező miniszterelnök ugyanis nem arról ismert, hogy hagyja magát egyhamar befolyásolni a parlamenten kívüli ellenzék tiltakozása által”

- fogalmazott a Handelsblatt.

A mai parlamenti szavazásról és a "rabszolgatörvényről" készült háttéranyagunkat itt olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG