TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.
A Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány csoportkép készítésén vesz részt a baabdai elnöki palotában 2020. január 22-án, egy nappal a kormány megalakulása után. MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra

Három hónapos országos tüntetés-sorozat után kedden megalakult a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megállapodást kötöttek az új kabinetről. A polgárháborút lezáró 30 évvel ezelőtti békeszerződés óta első alkalommal alakult meg szakértői kormány, amelyet a Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora vezet. Több női tagja is lesz a kabinetnek, beleértve a miniszterelnökhelyettest és a védelmi minisztert is.

A Halloween Kormány

A tüntetők és a köznép azonban már most elégedetlen, mert szerintük az úgynevezett technokrata miniszterek be vannak kötve azon gyűlölt politikai szervezetekhez, amelyek a megítélésük szerint a jelenlegi kritikus helyzetbe navigálták az országot. A tüntetők már el is nevezték Halloween Kormánynak a kabinetet, mivel szerintük csak kevéssé leplezett kapcsolat él az új kormányzat és az ország korrupt oligarchái között.

Márpedig ezt a kormányzatot alapvetően az Irán által támogatott Hezbollah hozta létre és egyes megfigyelők a proxi szervezet stratégiai hibájáról beszélnek ezzel kapcsolatban. Hiszen az ország 90 milliárd dolláros adósság alatt roskadozik, a devizatartalékok napról-napra olvadoznak, miközben a libanoni font a szabadpiacon elvesztette értékének harmadát tavaly október óta. A kormányzat sokak szerint nem éri meg az egy éves születésnapját sem, hiszen most úgy kell kemény, népszerűtlen gazdasági reformlépéseket megtennie, hogy a szunnita és drúz közösségek gyakorlatilag nem támogatják, a keresztények pedig megosztottak.

Kormányellenes tüntetők égő úttorlasszal akadályozzák a forgalmat Bejrútban 2020. január 22-án, egy nappal a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány megalakulása után. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Katar manővere

Most, hogy a Hezbollah került a kormányrúdhoz, a hagyományos európai és Arab-öbölbeli támogatóknál nem lesz könnyű fölhajtani támogatást. Az IMF pedig bizonyára kőkemény feltételeket támasztana, amely csak újralobbantaná a társadalmi elégedetlenség tüzét.

Káncz Csaba

A Hezbollah domináns szerepe az új kormányzatban komoly kérdéseket vet fel az amerikai kapcsolatok vonatkozásában is. Márpedig Washington pénzügyi támogatása a libanoni fegyveres erők számára már eddig is komolyan vitatott tétel volt – holott ez komoly összeg, 2006 óta 1,5 milliárd dollárt tett ki. Mostantól pedig a Hezbollah dominanciája miatt szinte lehetetlen lesz megindokolni ezt a költségvetési tételt az amerikai fővárosban.

Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Katar már a múltban is segítette a Hezbollah tevékenységét és az ország emírje, valamint külügyminisztere is meglátogatta Iránt a január 3-án végrehajtott Szulejmáni elleni merényletet követően. A katari segély megszerezheti Bejrút jóindulatát – amely egyébként hagyományosan a rivális szaúdiak pártját fogta -, miközben enyhítheti az iráni csapásoktól való félelmeket a Katarban elhelyezkedő amerikai bázis (Al-Udeid Légibázis) ellen.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél