TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.
A Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány csoportkép készítésén vesz részt a baabdai elnöki palotában 2020. január 22-án, egy nappal a kormány megalakulása után. MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra

Három hónapos országos tüntetés-sorozat után kedden megalakult a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megállapodást kötöttek az új kabinetről. A polgárháborút lezáró 30 évvel ezelőtti békeszerződés óta első alkalommal alakult meg szakértői kormány, amelyet a Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora vezet. Több női tagja is lesz a kabinetnek, beleértve a miniszterelnökhelyettest és a védelmi minisztert is.

A Halloween Kormány

A tüntetők és a köznép azonban már most elégedetlen, mert szerintük az úgynevezett technokrata miniszterek be vannak kötve azon gyűlölt politikai szervezetekhez, amelyek a megítélésük szerint a jelenlegi kritikus helyzetbe navigálták az országot. A tüntetők már el is nevezték Halloween Kormánynak a kabinetet, mivel szerintük csak kevéssé leplezett kapcsolat él az új kormányzat és az ország korrupt oligarchái között.

Márpedig ezt a kormányzatot alapvetően az Irán által támogatott Hezbollah hozta létre és egyes megfigyelők a proxi szervezet stratégiai hibájáról beszélnek ezzel kapcsolatban. Hiszen az ország 90 milliárd dolláros adósság alatt roskadozik, a devizatartalékok napról-napra olvadoznak, miközben a libanoni font a szabadpiacon elvesztette értékének harmadát tavaly október óta. A kormányzat sokak szerint nem éri meg az egy éves születésnapját sem, hiszen most úgy kell kemény, népszerűtlen gazdasági reformlépéseket megtennie, hogy a szunnita és drúz közösségek gyakorlatilag nem támogatják, a keresztények pedig megosztottak.

Kormányellenes tüntetők égő úttorlasszal akadályozzák a forgalmat Bejrútban 2020. január 22-án, egy nappal a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány megalakulása után. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Katar manővere

Most, hogy a Hezbollah került a kormányrúdhoz, a hagyományos európai és Arab-öbölbeli támogatóknál nem lesz könnyű fölhajtani támogatást. Az IMF pedig bizonyára kőkemény feltételeket támasztana, amely csak újralobbantaná a társadalmi elégedetlenség tüzét.

Káncz Csaba

A Hezbollah domináns szerepe az új kormányzatban komoly kérdéseket vet fel az amerikai kapcsolatok vonatkozásában is. Márpedig Washington pénzügyi támogatása a libanoni fegyveres erők számára már eddig is komolyan vitatott tétel volt – holott ez komoly összeg, 2006 óta 1,5 milliárd dollárt tett ki. Mostantól pedig a Hezbollah dominanciája miatt szinte lehetetlen lesz megindokolni ezt a költségvetési tételt az amerikai fővárosban.

Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Katar már a múltban is segítette a Hezbollah tevékenységét és az ország emírje, valamint külügyminisztere is meglátogatta Iránt a január 3-án végrehajtott Szulejmáni elleni merényletet követően. A katari segély megszerezheti Bejrút jóindulatát – amely egyébként hagyományosan a rivális szaúdiak pártját fogta -, miközben enyhítheti az iráni csapásoktól való félelmeket a Katarban elhelyezkedő amerikai bázis (Al-Udeid Légibázis) ellen.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél