<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.
A Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány csoportkép készítésén vesz részt a baabdai elnöki palotában 2020. január 22-án, egy nappal a kormány megalakulása után. MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra

Három hónapos országos tüntetés-sorozat után kedden megalakult a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megállapodást kötöttek az új kabinetről. A polgárháborút lezáró 30 évvel ezelőtti békeszerződés óta első alkalommal alakult meg szakértői kormány, amelyet a Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora vezet. Több női tagja is lesz a kabinetnek, beleértve a miniszterelnökhelyettest és a védelmi minisztert is.

A Halloween Kormány

A tüntetők és a köznép azonban már most elégedetlen, mert szerintük az úgynevezett technokrata miniszterek be vannak kötve azon gyűlölt politikai szervezetekhez, amelyek a megítélésük szerint a jelenlegi kritikus helyzetbe navigálták az országot. A tüntetők már el is nevezték Halloween Kormánynak a kabinetet, mivel szerintük csak kevéssé leplezett kapcsolat él az új kormányzat és az ország korrupt oligarchái között.

Márpedig ezt a kormányzatot alapvetően az Irán által támogatott Hezbollah hozta létre és egyes megfigyelők a proxi szervezet stratégiai hibájáról beszélnek ezzel kapcsolatban. Hiszen az ország 90 milliárd dolláros adósság alatt roskadozik, a devizatartalékok napról-napra olvadoznak, miközben a libanoni font a szabadpiacon elvesztette értékének harmadát tavaly október óta. A kormányzat sokak szerint nem éri meg az egy éves születésnapját sem, hiszen most úgy kell kemény, népszerűtlen gazdasági reformlépéseket megtennie, hogy a szunnita és drúz közösségek gyakorlatilag nem támogatják, a keresztények pedig megosztottak.

Kormányellenes tüntetők égő úttorlasszal akadályozzák a forgalmat Bejrútban 2020. január 22-án, egy nappal a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány megalakulása után. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Katar manővere

Most, hogy a Hezbollah került a kormányrúdhoz, a hagyományos európai és Arab-öbölbeli támogatóknál nem lesz könnyű fölhajtani támogatást. Az IMF pedig bizonyára kőkemény feltételeket támasztana, amely csak újralobbantaná a társadalmi elégedetlenség tüzét.

Káncz Csaba

A Hezbollah domináns szerepe az új kormányzatban komoly kérdéseket vet fel az amerikai kapcsolatok vonatkozásában is. Márpedig Washington pénzügyi támogatása a libanoni fegyveres erők számára már eddig is komolyan vitatott tétel volt – holott ez komoly összeg, 2006 óta 1,5 milliárd dollárt tett ki. Mostantól pedig a Hezbollah dominanciája miatt szinte lehetetlen lesz megindokolni ezt a költségvetési tételt az amerikai fővárosban.

Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Katar már a múltban is segítette a Hezbollah tevékenységét és az ország emírje, valamint külügyminisztere is meglátogatta Iránt a január 3-án végrehajtott Szulejmáni elleni merényletet követően. A katari segély megszerezheti Bejrút jóindulatát – amely egyébként hagyományosan a rivális szaúdiak pártját fogta -, miközben enyhítheti az iráni csapásoktól való félelmeket a Katarban elhelyezkedő amerikai bázis (Al-Udeid Légibázis) ellen.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Makro / Külgazdaság Von der Leyenék a dél-afrikai régióból bejövő légiközlekedés leállítását javasolják
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 10:46
Az Európai Bizottság is aggódik az újabb koronavírus-variáns miatt. Nagy-Britannia és Izrael már elrendelte a korlátozásokat, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló