5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament a jogállamisági és az uniós pénzek körüli aggályok miatt kétli, hogy Magyarország méltó lesz az uniós elnökség betöltésére 2024-ben. Mivel azonban azt megakadályozni aligha tudja, számos eszközzel próbálja majd megnehezíteni a magyar elnökség dolgát.

Nem kötelező érvényű, de politikailag mégis fontos állásfoglalást szavazott meg ma az Európai Parlament (EP) brüsszeli ülésén.

Célkeresztben a magyar elnökség

A képviselők – 442 igen szavazattal 144 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett – megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudja majd betölteni az Európai Tanács soros elnökségét 2024 második felében.

Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar kormány „szándékosan és szisztematikusan” próbálja aláásni az EU alapvető értékeit, valamint nem tartja be „az őszinte együttműködés elvét”.

Ami a részleteket illeti, az EP közleménye szerint „a rendeleti kormányzás, a tanárok és az LGBTIQ+ emberek jogainak megsértése és a rendszerszintű korrupció” újabb okot ad az aggodalomra. Elítélik a magyar kormány EU-ellenes kampányait is, amelyek szerintük azt a célt szolgálják, hogy „eltereljék a figyelmet az Unió alapértékeitől való eltérésről és a rendszerszintű korrupcióról”.

Az uniós intézmény aggódik az uniós források nem megfelelő felhasználása miatt is. Azt szeretnék, ha ezek feloldása „politikailag és jogilag biztonságos környezetben” történne meg.

Attól is tartanak, hogy a magyar kormány az uniós értékekkel szemben álló értékek propagálására használja majd fel a féléves elnökséget, ráadásul egy érzékeny időpontban, közvetlenül a 2024 tavaszi EP-választások után, egyben az uniós vezető posztok elosztásának időszakában tenné ezt.     

Nem döntő, de fontos szerep

„Az Európai Parlament ismét egyöntetűen kifejezte súlyos aggodalmait a jogállamiság magyarországi helyzetének további romlása miatt. A befagyasztott források megnyitása ezen a ponton a FIDESZ-nek fehér lapot adna az alapjogok további megsértéséhez. Itt az ideje, hogy a Tanács megkérdezze: egy, a 7-es cikk szerinti eljárás alatt álló tagállam képes-e hitelesen betölteni az EU elnökségét” – összegezte a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, az EP Magyarországra vonatkozó állandó jelentéstevője az állásfoglalás lényegét.

Az uniós elnökség ugyan nem jelent végrehajtó hatalmat, ugyanakkor mégis fontos, hiszen az elnökséget betöltő ország többek között helyet adhat az uniós üléseknek, napirenden tarthat témákat, irányíthatja a tárgyalásokat, azaz összességében jelentősen befolyásolhatja a jogalkotást.

Az EP-nek azonban nincs jogköre arra, hogy megakadályozza a magyar uniós elnökséget. Ebben a kérdésben – mint általában mindenben – a tagállamokat tömörítő Európai Tanács mondja ki a végső szót. Márpedig a kiszivárgott hírek szerint a Tanács egyelőre nem hajlik egy ilyen, precedens nélküli lépésre, amelynek kivitelezése szakértők szerint jogilag is problémás lenne.       

Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő szerint keményen kellene játszania az uniós parlamentnek. Fotó: Európai Parlament
Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő szerint keményen kellene játszania az uniós parlamentnek. Fotó: Európai Parlament

Kemény játék

Ezzel együtt az uniós parlament nem engedi el az ügyet: mai közleménye szerint azt kéri a Tanácstól, hogy találjon megfelelő megoldást, ennek híján ugyanis az EP „megfelelő lépéseket fog tenni”.

A Politico információi szerint az EP-ben már készülnek azok a stratégiák, amelyek célja, hogy gyengítsék vagy akár teljesen „megöljék” a magyar uniós elnökséget.

„Itt az ideje, hogy elkezdjünk keményen játszani” – mondta Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő egy sajtótájékoztatón a napokban. Szerinte az uniós parlament „nem teljesen hatalom nélküli” az ügyben.

„Nekünk kell kitalálnunk, hogy mit tehetünk ezzel az uniós elnökséggel” – fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő. Szerinte az uniós szerződések nem túl informatívak ebből a szempontból, és még az általa megkérdezett szakértők sem látják tisztán, hogy mit lehetne tenni.          

Az egyik javaslat lényege, hogy az EP csökkentse  majd a „a lehető legminimálisabbra” az együttműködést a magyar uniós elnökséggel.

Ezzel párhuzamosan nem venne részt a háromoldalú – tehát az EP, a Tanács és az Európai Bizottság részvételével zajló – kulisszák mögötti alkukon, hanem nyílt szavazással helyettesítené azt. „Nem kell függenünk az elnökségtől” – jegyezte meg a holland liberális képviselő.

Mindemellett elszigetelnék a magyar uniós elnökséget: nem tartanának közös fotóeseményeket vagy nagyszabású sajtótájékoztatókat. 

Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnök, a Jacques Delors think tank jelenlegi vezetője pedig azt javasolta a brüsszeli lap szerint, hogy halasszák el azt.

Ez a megoldás illene leginkább Brüsszelhez, fogalmazott Letta.

Mindezzel kapcsolatban Novák Katalin köztársasági elnök ma az ATV-nek azt mondta: bizakodik abban, hogy nem születik antidemokratikus, a jogszabályokat felrúgó döntés, és fel sem merül komoly emberek között, hogy az Európai Uniós elnökséget el lehetne vitatni Magyarországtól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG