4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A varsói politikai földrengés negatív politikai dinamikát adott a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatoknak, holott a titkosszolgálati együttműködés már így is a padlón van. Lehet, hogy mint oly sokszor az amerikai politikában, itt is az olajon fordulhatna meg a viszony? Budapest jól érzékeli a washingtoni politikai mozgást az európai menekültválságban.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Timothy Garton Ash brit történész – az Oxfordi Egyetem és a Stanford Egyetem oktatója - évtizedek óta kutatja térségünk politikai átalakulását. Ash a napokban arra figyelmeztette a választásokat frissen megnyert lengyel kormánypártot (PiS) – és egyben a Fidesz testvérpártját -, hogy ne kövessék a magyar miniszterelnök politikai kurzusát. „Az Orbanizálódás azt jelentené, hogy a domináns párt aláássa a liberális alkotmányos demokrácia alapjait, amelyek elméletileg az EU-tagság feltételei.” A demokratikus intézmények megrendítése Ash szerint egyben garantálja azt is, hogy a következő választás nem lesz szabad és igazságos.

A lengyel politikai földrengés a jelek szerint a washingtoni diplomáciában is élesebb kontrasztba helyezte a térségünket és benne a budapesti kormányzatot. A történész szavai jól összecsengenek azzal a figyelmeztetéssel, amelyet szintén a napokban az amerikai külügyminisztérium címzett Budapestnek egy nagyköveti beszéden keresztül. Colleen Bell többek között a hazai rendszerszintű korrupciót, a fékek és ellensúlyok hiányát, valamint az Alkotmánybíróság kiüresítését ostorozta.

Zavar az Erőben

A kormányzat és a hozzá közel álló médiumok rendkívül ingerülten reagáltak, a ‘Magyar Idők’ szerkesztőségi cikke egyenesen a nagykövet megfelelő IQ-szintjét kérte számon. Pedig eddig is nyilvánvaló volt, hogy a parázs izzik a hamu alatt és a magyar kormányközeli üzletemberek kitiltásának az ügye sem került le a napirendről.

Mi több, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – egyben titkosszolgálatokért felelős miniszter – június 23-i meghallgatásán a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt elismerte: megnehezítette a hazai hírszerzés munkáját, hogy Washington elzárta a hírcsapokat. A két ország között az elmúlt egy esztendőben jelentősen megromlottak a kapcsolatok, tette hozzá. Sőt, Lázár szerint az USA diplomáciai és titkosszolgálati tevékenysége áll a mögött, hogy a külföldi és különösen a német sajtóban a magyar belpolitikai viszonyokról eltorzított vélemények jelentek meg.

De már más szelek fújnak Washingtonban a menekültügyben

Bell nagykövet kritizálta a magyar menekültpolitikát is, különös tekintettel a kormányzati kommunikációs kampányt és a közbeszédet, ahol “xenofób jelzőkkel betolakodóknak, esetleg ellenségnek nevezik őket”. Szerinte “a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket.”

Budapest viszont helyesen érzi azt a hangulatváltozást, amely a washingtoni politikában az utóbbi hetekben bekövetkezett az európai menekült-válság kapcsán. Már nemcsak a republikánusok, hanem a demokraták körében is elfogadott nézetté vált, hogy Brüsszel súlyos hibát követett el az Unió külső határainak védtelenül hagyásával.

Albio Sires demokrata képviselő szerint Európának többet kell tennie azért, hogy koordinálja erőfeszítéseit határainak ellenőrzése érdekében, az Egyesült Államoknak pedig segítenie kell a migrációs válság kezelésében európai szövetségeseinek. Úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nincsen elegendő forrása határai lezáráshoz, az európai országok pedig nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a biztonsági szűréshez.

Megint az olaj a kulcs?

Bell nagykövet az orosz olaj- és gázfüggőségünk káros hatásaira is figyelmeztetett. Szabad és diverzifikált, több forrásra épülő energiapolitika nélkül szerinte Oroszország politikai vagy gazdasági túszaivá válhatunk.

Itt kiemelendő, hogy a Mol nem adta el az INA-t az oroszoknak, és ugyan a horvátországi energetikai cég jövője még egyáltalán nem lefutott, az amerikaiak továbbra is közvetítőként részt vesznek a tárgyalásokban. A Mol részvények több mint 25 százaléka egyébként amerikai befektetők kezében van.

Az USA, különösen az ukrán-orosz konfliktus kiéleződése óta, minden eszközzel igyekszik megakadályozni Moszkva térnyerését a közép-európai térség energia piacán is. Így Washington abban érdekelt, hogy az INA részvénypakett ne jusson orosz kézbe – sőt egyes energiaipari források szerint egyenesen az amerikaiak vetettek szemet a horvát olajtársaságra. Ha az ügylet adott esetben létrejönne, hallatszik ezekből a berkekből, az Washington hozzáállását is megváltoztatná az Orbán kormányzathoz.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG