BUX
35 784.90
+0.10%
+37.00
OTP
10 900.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 828.00
+0.33%
+6.00
RICHTER
6 705.00
+0.75%
+50.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 4. 10:01

Irán véres „rendrakása” rámutat arra, hogy milyen szinten csúszott ki Washington kezéből az irányítás Irakban. Izrael eközben azt követeli, hogy Libanon az amerikai katonai segély átutalása előtt zárassa be a Hezbollah precíziós rakétagyárait. Káncz Csaba jegyzete.

Kormányellenes tüntetők Bagdadban 2019. november 3-án. Irak több városában október eleje óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Fotó: EPA/Murtaja Lateef

A világ népességének 41 százaléka 24 év alatti, akik Hongkongtól Chiléig egy évtizeddel a 2008-as globális pénzügyi válság után szembesülnek azzal, hogy életszínvonaluk és anyagi biztonságuk bizonyosan nem fogja elérni a szüleikét. Fokozottan igaz ez a túlnépesedett muszlim világra, ahol a becslések szerint 27 millió fiatal lép a stagnáló munkaerőpiacra az elkövetkező 5 évben. Napjainkban Iraktól Libanonig százezrek követelik a teljes politikai elit távozását, hiszen az intézményesült korrupció, a politikai elnyomás, a rossz minőségű oktatás, a magas fiatalkori munkanélküliség, az óriási társadalmi különbségek és a krónikus szegénység kilátástalanná teszi helyzetüket.

Irak

Izraeli értesülések szerint Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ (Jeruzsálem neve arabul) különleges egység parancsnoka egy hónapja titokban találkozott Bagdadban az iraki biztonsági szervek vezetőivel. Szulejmáni határozottan közölte, hogy „mi Iránban pontosan tudjuk, hogyan kell bánni a tüntetőkkel”. És láss csodát, rá pár napra síita milicista mesterlövészek a tüntetők közé lőttek, kioltva mintegy 150 ember életét.

Teherán azt is megakadályozta, hogy Abdel Abdul Mahdi iraki miniszterelnök lemondjon. Holott két nehézsúlyú iraki politikus – akik maguk is síita miliciák vezetői – követelték a miniszterelnök távozását: egyrészt Muktada asz-Szadr, az iraki Mahdi Hadseregének vezetője, másrészt Hadi asz-Amiri, a Badr Szervezet vezetője. Szulejmáni „rendrakása” rámutat arra, hogy milyen szinten csúszott ki Washington kezéből az irányítás Irakban.

Libanon

Az ötmilliós ország hetek óta tartó tüntetései és a súlyosbodó bankválság hatására a múlt héten lemondott Saad Hariri miniszterelnök, aki kevesebb mint egy évig vezette a kormányt. A tüntetők azonban a teljes politikai elit távozását követelik, amely a libanoni polgárháborút lezáró Taif Megállapodás nyomán került hatalomra két évtizede. Ebbe az elitbe kerültek be akkor egyes politikai dinasztiák képviselői, valamint milíciák-, és a különböző szekták vezetői, akik azóta rendesen megszedték magukat.

Kormányellenes tüntetők Bejrútban 2019. november 3-án. Az egész országra kiterjedő és két hete tartó tüntetések nyomán Szaad Haríri miniszterelnök nemrég bejelentette saját és kormánya lemondását. Fotó: EPA/Wael Hamzeh
Káncz Csaba

Figyelemre méltó, hogy orosz értesülések szerint a libanoni tüntetések egyik fontos kiváltó oka az volt, hogy Irán a súlyos pénzügyi problémái miatt levágta támogatását a paramilitáris és politikai szervezet, a Hezbollah számára, amelyet követően Szaúd-Arábia is lecsökkentette átutalásait a korrupt Hariri kormány részére. Ráadásul a múlt héten Trump elnök újabb szankciókat jelentett be a Hezbollah ellen, azzal céllal, hogy „lerombolja műveleti és pénzügyi hálózatait”– amely Hezbollah egyébként több minisztert is delegált a Hariri kormányzatba.

Teherán rendkívül ideges a kormány bukása miatt, nem véletlen, hogy az elmúlt napokban Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei elítélte a tüntetéseket és azokat az USA és Izrael felbujtó tevékenységének számlájára írta. Iránt kétségtelenül aggaszthatja, hogy izraeli nyomásra Trump elnök az elmúlt napokban felfüggesztette 105 millió dollár katonai támogatás átutalását a libanoni hadsereg számára. Izrael azt követeli, hogy Bejrút az átutalás előtt zárassa be a Hezbollah precíziós rakétagyárait.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Friss
hírlevél