7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Irán az izraeli válság kihasználása érdekében kiber-hadműveleteket indít az izraeli társadalom megosztására, és megpróbálja semlegesíteni az Ábrahám-egyezményeket. Az iráni legfőbb vezető szerint Ciszjordánia prioritást élvez az iráni rezsim Izrael bekerítésére irányuló stratégiájában. Káncz Csaba jegyzete.

Izrael súlyos belpolitikai válságba süllyedt, és bizony geopolitikai ellenségei éberen figyelnek. Az utcai tiltakozások heti jelenetei és a mély társadalmi megosztottság jelei látszólag megerősítik azt a narratívát, amelyet Irán és az „Ellenállási Tengelye” – olyan  partnerekkel, mint a Hezbollah, a Hamasz és a Palesztin Iszlám Dzsihád – régóta hirdet, miszerint a zsidó államnak hamarosan lejár az ideje.

Dörzsölik a tenyerüket

Hámenei iráni legfőbb vezető idén áprilisban leszögezte: „A cionista rezsim a 75 éve alatt még soha nem nézett szembe olyan szörnyű válsággal, mint most. Súlyos politikai instabilitás sújtja. Négy év alatt négy miniszterelnököt cserélt, és a politikai koalíciók még azelőtt széthullottak, hogy teljesen megalakultak volna. Néhány éve azt mondtuk, hogy a cionista rezsim nem ér meg újabb 25 évet. De most ők maguk rohannak a vesztükbe, és még hamarabb szeretnének távozni.”

Az ima mellett tenni is próbál Irán Izrael destabilizációjáért - Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője imádságot vezet a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr ünnepen Teheránban 2023. április 22-én. Fotó: MTI/EPA/Iráni legfőbb vezető hivatala
Az ima mellett tenni is próbál Irán Izrael destabilizációjáért - Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője imádságot vezet a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr ünnepen Teheránban 2023. április 22-én. Fotó: MTI/EPA/Iráni legfőbb vezető hivatala

Két hete azon a napon, amikor Izraelben elfogadták az igazságszolgáltatás reformjának első csomagját, a Hezbollah főtitkára, Hasszan Naszrallah kijelentette:

„Izraelt ez az összeomlás, a töredezettség és az eltűnés útjára állítja."

A Hezbollah az elmúlt évben jelentős eszkalációba kezdett, amint az izraelieket felemésztik a belharcok. Márciusban a Hezbollah állt egy út menti bombatámadás mögött az észak-izraeli Megiddo csomópont közelében. Áprilisban a Hamászhoz köthető palesztin fegyveresek 34 rakétát lőttek Libanonból Izraelre, a 2006-os libanoni háború óta a legnagyobb ilyen csapás keretében. Júliusban pedig egy tankelhárító irányított rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, a szokásosabb rakétatámadások helyett.

A ciszjordániai tűzfészek

A ciszjordániai fejlemények nem kevésbé aggasztóak. Hámenei kiemelte, hogy Ciszjordánia prioritást élvez az iráni rezsim Izrael bekerítésére irányuló stratégiájában. Júniusban azt mondta a Palesztin Iszlám Dzsihád főtitkárának, hogy „a ciszjordániai ellenállási csoportok növekvő ereje a kulcsa a cionista ellenség térdre kényszerítésének, és ezt az utat kell folytatni”.

Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) főparancsnoka idén azzal dicsekedett, hogy „láthatatlan kezek fegyverezték fel Ciszjordániát, és már modern automata fegyverek vannak a palesztinok kezében”. Irán régóta részt vesz az ottani toborzási erőfeszítésekben, hogy terrortámadásokat hajtson végre Izraelben.

Kiberhadviselés

A proxik felfegyverzésén és finanszírozásán túl Teherán az elmúlt hónapokban különféle kibereszközöket vetett be azzal a céllal, hogy társadalmi megosztottságot szítson Izraelen belül. Júniusban például az izraeli elhárítás feltárt egy kampányt, amely az Instagramot használta fel az izraeli rendőrök személyes adatainak felfedésére.

Kormányellenes tüntetők ezrei tartanak izraeli zászlókat a Jeruzsálembe tartó tiltakozó menetben, amelyen az izraeli kormány igazságügyi reformtervei ellen tüntetnek Jeruzsálemben, 2023. július 22-én. Fotó: EPA / Abir Sultan
Kormányellenes tüntetők ezrei tartanak izraeli zászlókat a Jeruzsálembe tartó tiltakozó menetben, amelyen az izraeli kormány igazságügyi reformtervei ellen tüntetnek Jeruzsálemben, 2023. július 22-én. Fotó: EPA / Abir Sultan

Az iráni ügynökök a műveletet a Netanjahu-kormánnyal szembeni ellenállás részének állították be. Különösen veszélyessé vált ez azután, hogy Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter is bedőlt a kampánynak, és Twitter-fiókjában szidta az izraeli tüntetőket, mert azok veszélyeztetik a rendőrség biztonságát. Az izraeli biztonsági tisztviselők azonban később megállapították, hogy egy külföldi állam - valószínűleg Irán - által terjesztett félretájékoztatásról van szó.

Az Ábrahám-egyezmények aláásása

Az iráni döntéshozók úgy tekintenek az izraeli belpolitikai válságra, mint amely lehetőséget ad az Ábrahám-egyezmények terjeszkedésének lelassítására és a meglévő tagok közötti feszültség szítására. Még 2021-ben, az Ábrahám-egyezmény közelmúltbeli aláírása ellenére, Hámenei a Quds-napi beszédében leszögezte:

„Ma a győzelem reménye erősebb, mint valaha. Mára az erőviszonyok a palesztinok javára billentek. A cionista ellenség gyengébb lett.” Így folytatta: „A néhány gyenge és kis országgal fenntartott kapcsolatok normalizálása képes lesz segíteni a cionista rezsimnek? Természetesen ezek az arab országok sem profitálnak a kapcsolatokból.”

Az elmúlt hónapok izraeli eseményei mintha csak megerősítenék Hámenei jóslatait.

Ez a feltételezés, miszerint Izrael hatalma hanyatlik, újabb beszédtémát kínál az iráni kormány számára, amikor a többi közel-keleti országgal való kapcsolatok normalizálására törekszik. Júliusban Naszrallah sokatmondóan megjegyezte, hogy „Izrael egykor regionális hatalomnak számított, amelyet nem lehet legyőzni, és a regionális országok olyan tényként fogadták el a fenyegetést, amelyet nem lehet megkerülni - de mindez megrendült a mostani válsággal.”

Az iráni-szaúdi kiegyezéssel, az Egyiptom és Irán között a diplomáciai kapcsolatok javításával, valamint a kapcsolatok 2016-os megszakadása után Szudánnal folytatott megbeszélésekkel az Iszlám Köztársaság már keresi az Ábrahámi Megállapodás aláaknázásának módjait. Ráadásul úgy tűnik, az iráni katonai tervezők már nem tartanak attól, hogy az Egyesült Államok csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire, és az Iszlám Köztársaság fegyveres erőinek vezérkari főnöke júliusban megjegyezte: „Évek teltek el azóta, hogy az USA a katonai opció lehetőségéről beszélt.”

Iráni buktatók

Ennek ellenére az iráni vezetők által alkalmazott stratégia kétélű  kard. Az izraeli társadalom megosztottsága belföldi természetű. Amikor azonban olyan külső fenyegetésekről van szó, mint Irán, konszenzus uralkodik az egész politikai spektrumon.

Annak ellenére, hogy Teherán megpróbálja megtorpedózni az Ábrahám-egyezményeket, ezek valószínűleg nem lesznek sikeresek, mivel például az Egyesült Arab Emírségek bebizonyította, hogy képes egyidejűleg fenntartani a kapcsolatokat Izraellel és Iránnal. Valószínűleg ugyanez a logika érvényes Szaúd-Arábiára is, ha végül hasonló normalizációs megállapodást kötne Izraellel, amiről a Biden-kormányzat jelenleg is tárgyalásokat folytat. Az arab fővárosokban a Teheránnal szembeni fenyegetésérzékelés és óvatosság lényegében változatlan maradt - a nagykövetségek újranyitása ellenére.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy korábbi találkozója. Amerika sem elégedett az izraeli fejleményekkel. Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Debbie Hill
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy korábbi találkozója. Amerika sem elégedett az izraeli fejleményekkel. Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Debbie Hill

Ugyanakkor Izrael számára is fennállnak a kockázatok. Az igazságügyi reform körüli dráma még korántsem ért véget, annak ellenére, hogy a törvényhozás a múlt hónapban elfogadta a csomag egy részét. A Legfelsőbb Bíróság szeptemberben tárgyalja a törvény miatti fellebbezéseket. A Knesszet októberben újra összeül, és Netanjahu felvázolta, hogy kormánykoalíciója „készen áll átfogó megállapodást kötni mindenről, és további időt is ad hozzá, ha szükséges, november végéig.”

Ez egyben azt jelenti, hogy a tiltakozások ciklusa még egy ideig folytatódik. Az Iszlám Köztársaság és szövetségesei úgy tekintenek erre a rendezetlen állapotra, mint amely teret ad az Izraellel szembeni kiszámított agresszív kockázatvállalásnak. Ugyanígy a bizonyítékok arra utalnak, hogy Irán meghatalmazottjai és partnerei óvakodnak attól, hogy túl messzire menjenek: nem akarják, hogy véget érjenek a tiltakozások, és nem akarnak háborút sem kirobbantani. Ezért az Ellenállási Tengely tagjai nagy valószínűséggel továbbra is gondosan kalibrált eszkalációt hajtanak majd végre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG