<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.

Az EP-képviselők Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökéve vitatják meg Strasbourgban a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntését.

Eszerint

az uniós alapszerződés egyes előírásai, illetve az, ahogyan ezeket az Európai Unió Bírósága értelmezi, összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal.

A lengyel alkotmánybíróság ezzel bizonyos esetekben megkérdőjelezte az uniós jogrend és az uniós jog elsőbbségét.

Nonstop háború: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök. (Korábbi felvétel. Fotó: Európai Tanács)  Nonstop háború: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök. (Korábbi felvétel. Fotó: Európai Tanács)

EU-tag marad Lengyelország, de...   

A vita előtt Morawiecki levelet írt a tagországok állam- és kormányfőinek. Ebben hangsúlyozta:

Lengyelország az Európai Unió lojális tagja marad, az unió jövőjét viszont veszélyeztetné, ha többé nem szuverén tagállamok közösségét alkotná.

A kormányfő kifejtette: az uniós alapszerződések közösek minden tagállam számára, a tagországok egy sor hatáskört a közös intézményekre ruháztak át. Lengyelország betartja az uniós jogot, és elismeri ennek elsőbbségét az alapszerződésből eredő közös kötelezettségekkel összhangban.

Ugyanakkor figyelmeztetett: az EU jövőjét veszélyezteti a közösség átalakítása olyan formációvá, amely többé nem szabad, egyenlő és szuverén államok szövetsége lenne, hanem egy központilag irányított, a demokratikus ellenőrzés alól kivont szervezetté válna.

Morwieczki szerint a lengyel alkotmánybíróságnak ugyanolyan jogosultságai vannak, mint más EU-tagállamok taláros testületeinek, az általuk hozott ítéletek lényege ugyanaz:

az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti jog felett, ez az elsőbbség széles körű, de vannak egyértelmű határai.

Elfogadhatatlannak és a jogállamisági elvet sértőnek nevezte az alapszerződésekben nem rögzített uniós hatáskörök kibővítését, és aláhúzta: az EU bíróságának azon ítéletei, melyek túllépnek az átruházott hatáskörökön, nem kötelező érvényűek az érintett tagállamra nézve.

Veszélyesnek minősítette azt, ha bizonyos uniós szervek kisajátítanak olyan jogosultságokat, amelyeket az alapszerződésekben nem ruháznak át rájuk, és rákényszerítik akaratukat a tagállamokra.

Ez különösen ma látható, amikor e célból pénzügyi jellegű eszközöket próbálnak mozgósítani

- jegyezte meg a levélben az MTI szerint.

Visszatartott pénzek

Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy az Európai Bizottság továbbra sem hagyta jóvá az uniós Helyreállítási Alap forrásainak elköltésére benyújtott lengyel, illetve magyar tervet, így még sem Magyarország, sem Lengyelország nem jutott hozzá ehhez a pénzhez.

Az Európai Bizottság emellett többször utalt arra, hogy már idén ősszel bevetheti az úgynevezett jogállamisági mechanizmust a két országgal szemben – ez végeredményben lehetővé tenné az uniós források befagyasztását bizonyos jogállamisági kritériumok sérülése esetén.

hirdetés

Az EP most arra készül, hogy felhívja az Európai Bizottságot a Helyreállítási Alaphoz fűződő feltételrendszer alkalmazására Varsó esetében, mégpedig "a tagállami kötelezettségek megszegése" miatt –

azaz feltehetően azt kéri majd, hogy a bizottság továbbra is tartsa vissza ezen források kifizetését.

Az üggyel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter egy mai konferencián azt mondta

azzal kalkulálunk, hogy az idén sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal és még ebben az évben megkapjuk az uniós Helyreállítási Alap pénzeit.

Mit mond a lengyel alkotmánybíróság?

Ami a lengyel alkotmánybíróság döntésének részleteit illeti, eszerint

ellentmond például a lengyel alkotmánynak, ha egyes uniós előírások felhatalmazzák a bíróságokat az államfő által adott bírói kinevezések felülvizsgálatára.

A lengyel alaptörvénnyel az uniós alapszerződés azon előírásai sincsenek összhangban, amelyek a nemzeti alkotmány figyelmen kívül hagyására jogosítják fel a bíróságokat, valamint arra, hogy korábban érvénytelenített jogszabályok alapján döntsenek.

Emellett nem felelnek meg a lengyel alkotmánynak azok a lépések, amelyeket Brüsszel - az uniós alapszerződésekre hivatkozva - a Lengyelország által átruházott hatásköröket átlépve tesz, véli a lengyel alkotmánybíróság.   

A taláros testület Mateusz Morawiecki márciusi indítványára vizsgálta meg az uniós jog és a lengyel alkotmány elsőbbségének kérdését.

Az alkotmánybíróság döntése, amely ellen több tüntetés volt Lengyelországban, uniós szinten is nagy felzúdulást keltett.

Ursula von der Leyen aggasztónak nevezte azt, és közölte: a bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy fenntartsa az Európia Unió jogrendjének alapelveit.

Az Európai Bizottság kiemelte: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben.

UPDATE: A beszámolót a mai vitáról itt olvashatják: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló