3p
Probléma, hogy a magyar gazdaság GDP-arányos beruházási rátája a régióban és világviszonylatban is rendkívül alacsony, ami miatt a magánszektorban nem jönnek létre új munkahelyek, miközben a válságadók, a rezsicsökkentés és egyéb akciók miatt viszont hetente jelentenek be cégek leépítéseket.

„A magyar gazdaság helyzete továbbra is gyászos marad a rövidtávú fiskális és monetáris lépések ellenére.” – mondja Jaksity György, a Concorde Értékpapír igazgatóságának elnöke, a Budapesti Gazdasági Fórum szakértője.

A devizahitelesek mentése nagy valószínűséggel a hitelfelvevők tartozásának egy részét a bankkal íratja le, definíciószerűen a nettó megtakarítói pozíció javulásával jár, ami a potenciális jövőbeli hitelfelvevő képesség vagy fogyasztás szempontjából pozitív. A bankok számára újabb jelentős veszteséget okozó megoldás viszont egyértelműen negatív a hazai hitelezés szempontjából. Ezt az MNB is látja és részben ezért indult a növekedési hitel program, amelynek várhatóan jövőre lesz jelentős hatása a gazdasági növekedésre.

Ami a jövőbeni kilátásokat illeti; a növekedési hitelprogram megvalósulásának menete függvényében egyszeri ugrásként akár 2%-os GDP-növekedést sem zár ki a szakértő. Úgy véli, hogy ugyanakkor folytatódik a jövő felélése és emiatt a hosszú távú növekedési pálya kilátásai inkább romlanak, még az alacsony kamatok ellenére is, amelyek viszont kérdéses, hogy meddig fenntarthatóak.

„A hozamgörbe távolabbi szakaszain inkább emelkedést, mint csökkenést látni, és ez nem csoda, hiszen az amerikai 10 éves állampapír 150 pontot emelkedett hozamban, márpedig a magyar gazdaság jó ideje az olcsó és rövid pénz és az EU-s támogatások oxigén palackjára van kapcsolva.” – tette hozzá Jaksity.

A kkv-szektorban lévő vállalati beruházásokra pozitívan hathat a növekedési hitelprogram. A nagyobb cégek esetében azonban nem lát lényegi javulást Jaksity György. Ez azért rossz, mert a magyar gazdaság GDP-arányos beruházási rátája a régióban és világviszonylatban is rendkívül alacsony, ami miatt a magánszektorban az új munkahelyek nem jönnek létre, miközben a válságadók, a rezsicsökkentés és egyéb akciók miatt viszont hetente jelentenek be az érintett cégek leépítéseket. Másrészt a fizikai tőkeállomány megújítása sem történik meg, vagyis a növekedés alapját jelentő termelési tényezők tovább épülnek le.

A Fed a várakozásokkal ellentétben nem lassította politikáját, de ez Magyarország számára csupán átmenetileg és rövidtávon jelenti azt, hogy továbbra is olcsó finanszírozáshoz juthat. Ha a következő két évben csökkenni fog az amerikai és fejlett országok hozamgörbéjének meredeksége, mégpedig a rövid hozamok emelkedésével, az Magyarországnak a 75-80% körüli államadósság/GDP mutatóval, GDP mintegy 100%-át kitevő negatív nettó külföldi befektetési pozícióval (NIIP) és a növekedési hitelprogram következtében romló külső egyensúlyi helyzetével nagyon sokat ártana.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG