<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tokió magáncégekkel együttműködve akarja meglépni ezt.

A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium arra számít, hogy 2030-ig mintegy hét-nyolc gáztüzelésű erőművet helyeznek üzembe, amelyek körülbelül 6000 megawatt (MW) energia előállítására képesek. Az állam bizonyos mértékben fedezné a meglévő létesítmények  korszerűsítésének vagy újak építésének költségeit - számolt be vasárnap a Nikkei című helyi lap.

Ingázók egy tokiói vasútállomáson. Fotó: EPA/KIMIMASA MAYAMA
Ingázók egy tokiói vasútállomáson. Fotó: EPA/KIMIMASA MAYAMA

A további energiatermelésre vonatkozó célkitűzés az ország fogyasztásának körülbelül 3 százalékos növekedésével egyenértékű, mivel a csúcsidőszakokban a hálózat terhelése ennyivel nő. Japánban a fosszilis tüzelésű erőművek körülbelül egyharmada 20-29 éve üzemel. A modern gáztüzelésű erőművek szén-dioxid-kibocsátása viszonylag alacsony, és ha a széntüzelésű erőműveket gázüzeművé alakítanák át, a kibocsátás a felére csökkenhetne.

Az országban az áramszolgáltatóknak 3 százalékos tartalékot kell fenntartaniuk, amely a kereslethez viszonyított tartalékkínálat mértékét mutatja, hogy a fogyasztók folyamatos ellátását biztosítani tudják. Ez, nagy hideg esetén ez egyes vállalatoknál jelentősen alacsonyabb lehet. A Tokyo Electric Power (TEPCO) esetében a tartaléktényező a legrosszabb forgatókönyv szerint mínusz 0,6 százalékosra csökkenhet, ami áramszünetet jelent.

Japánban nehéz a helyzet, mivel néhány hőerőművet leállítottak, és az atomerőművek újraindítása rendkívül lassú, mivel a helyi hatóságok gyakran nem adják meg a szükséges engedélyt. Az energiabeszerzések fenntarthatósága is bizonytalan a világpiaci árak emelkedése közepette. A kelet-ázsiai országban jelenleg a földgáz a fő energiaforrás, amely az ország energiatermelésének legnagyobb részét - a 2021-es pénzügyi évben 34 százalékát - teszi ki.

(MTI)
 

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG