4p

Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.

 • A fronton a friss katonai térképek szerint több ponton kisebb területeket foglalt el az orosz hadsereg, miközben máshol sok áldozattal járó hiábavaló támadásokat indít. Az oroszok április második hetében is négyszer több katonai járművet vesztettek, mint a védekező ukránok.
 • Egy orosz dróntámadás károkat okozott Dnyipropetrovszk megyében az elektromos rendszerben, április 16-ára virradó éjszaka – jelentette az Ukrenergo áramszolgáltató. Néhány fogyasztó áram nélkül maradt.

Az ukránoknál komolyabb veszteségeket kellett elkönyvelnie az oroszoknak
Az ukránoknál komolyabb veszteségeket kellett elkönyvelnie az oroszoknak
Fotó: EPA/SERGEY KOZLOV

 • Ukrajna házon belül fog gyártani ezer kilométer hatótávolságú Neptun cirkáló rakétákat, amelyek eddigi változataival hadihajókat támadott a Fekete-tengeren. A földi indítású eszközökkel ennek nyomán célkeresztbe vehetik a Kercsi hidat, ami az orosz utánpótlási vonalak legérzékenyebb pontja.
 • Hónapokon át tartó halogatás után Mike Johnson az amerikai képviselőház elnöke végre tárgyal az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dollár keretösszegű támogatásról a Fehér Házzal. A politikus pénteken találkozik Donald Trump volt elnökkel, hogy egyeztessen az ügyben. Trump izolacionalista politikát folytatna, ha nyerne az őszi elnökválasztáson. Azt állítja, hogy tárgyalásokon keresne megoldást a háborúra.
 • Megugrott az orosz állampolgárok menekültstátusz iránti kérelme Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A nyugati politikai elit még mindig nem tudja, hogy veszélyként vagy hasznos bevándorlóként tekintsen az oroszok kérelmezőkre.
 • A nyugati vállalatoknak szabni kellene egy határidőt, amin túl semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak orosz partnerekkel a gazdasági szankciók hatásossága érdekében – mondta Timothy Ash közgazdász-történész, Kelet-Európa szakértő. Szerinte a korlátozásokat az Észak-Korea elleni intézkedésekhez hasonlóan hosszabb ideig fenn kell tartani, hogy az oroszok ne legyenek képesek újjászervezni, s ezzel egy új agresszióra képessé tenni a hadseregüket. Vlagyimir Putyin rendszere egyre inkább a náci Németországra hasonlít, ezért aki a nemzetközi kapcsolatok normái, szabályai szerint játszik az orosz államfő ellen, az veszíteni fog – véli a szakértő. A nem szabályszerű játék egyik lépése lehet, hogy a nyugati bankokban zárolt orosz forrást fel kell használni Ukrajna támogatására.
 • Az ukrán kormány az elmúlt időszakban önkénteseket toborzott a hadseregbe. Egyebek mellett azzal igyekezett meggyőzni a fiatalokat, hogy ha megsebesülnek, akkor megfelelő ellást kapnak. Ezeket az ígéreteket egy erős marketingcsapat támogatja a tudósításaival, amelyekkel igyekszenek bizonyítani, hogy betartják az ígéreteket – mondta Maxim Tucker, a Times munkatársa, aki nemrégiben Ukrajnában járt. A társadalom elöregedése miatt szűk a huszonéves korosztály, miközben ahogy a háború eltávolodott Kijevtől, úgy gyengült a fiatalok motivációja a katonáskodásra.
 • Részlegesen összeomlott a délnyugat-szibériai Tom folyó gátja Tomszk városában – jelentette be a város polgármestere Dmitij Mahinya. A jégolvadás idén nagy esőzésekkel párosul Oroszországnak ezen a részén, ami súlyos áradásokat okoz.
 • Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság összehangoltan szigorította az Oroszországból származó fém nyersanyagok importját. Ez érinti az alumínium, a réz és a nikkel bevitelét. Korlátozták az orosz forrású fémek kereskedését a két ország tőzsdéin is. Eközben Kínába hulladék címen importálnak orosz rezet, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat.
 • Az orosz hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki az emigrációban élő Darja Szerenko feminista költő ellen – adta hírül a független Mediazona hírportál. Az nem derült ki, hogy mivel vádolják a 41 éves politikai aktivistát.
 • Az orosz „igazságügyi” minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a BBC két fiatal oroszországi tudósítóját, Aszja Kazancevát és Ilja Barabanovot. A brit sajtóorgánum határozottan elítélte munkatársai megbélyegzését, ami ugyan bizonyos értelemben dicsőségnek számít, ám lehetetlenné teszi az újságírók munkáját.
 • Oroszország Novoszibirszki régiójában megtiltották, hogy a külföldi vendégmunkások taxit vezessenek, dohányárukat vagy italokat árusítsanak. A kormányzó rendelete értelmében a helyi vállalatoknak 60 napon belül el kell bocsátaniuk bevándorló alkalmazottaikat. A lépést a moszkvai terrortámadással indokolják.

Források: Guardian, Moscow Times, BBC, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG