TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világban az Egyesült Államoktól kezdve Európán keresztül Japánig mindenhol jelentős monetáris élénkítés zajlik. Az egyetlen kivétel Kína, ahol a várakozásokkal ellentétben nem indult még el a bankóprés, a pénzkínálat növekedési üteme a historikusan alacsonynak számító 13 százalékos szinten tanyázik – vélekedik elemzésében Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfolió-menedzsere.
Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)

Mi az oka, hogy a Kínaiak még nem kezdték el a monetáris élénkítést? A kínai kormányzat 2008 végén a globális recessziót ellensúlyozandó hatalmas fiskális és monetáris élénkítésbe kezdett, 2009-ben a bankrendszer zöld lámpát kapott a hatalmas mértékű hitelkihelyezésekre és a pénzkínálat növekedésének üteme megközelítette az évi 30 százalékot. Ezeket az adminisztratív eszközökkel inspirált hiteleket– finoman fogalmazva – valószínűleg nem a leghatékonyabban allokálták, a pénzeső jelentős részét a tartományi vezetők kétes megtérülésű projektekbe fektették.

Ezeket a jövőben várhatóan nem teljesítővé váló hiteleket persze a piacok már beárazzák, nem véletlen, hogy a kínai pénzügyi szektor árazása historikus mélyponton van. A hirtelen megnövekedett pénzkínálat másik hatása az emelkedő infláció volt, különösen az átlagemberek számára legfontosabb élelmiszerárak váltottak meredek emelkedésbe: 2011 közepén az élelmiszerárak növekedési üteme elérte a 15 százalékot.

A kínai vezetők érzékelték a túlhevüléssel járó veszélyt, 2010 elejétől folyamatosan növelték a kötelező tartalékrátát, ezzel is mérsékelve a hitelkihelyezés növekedését. Azonban 2011-re a gazdasági döntéshozók csapdahelyzetbe kerültek, az infláció éppen a tetőponton volt, ugyanakkor az egyre romló világgazdasági helyzet és az ezzel járó recesszió réme újabb monetáris lazításért kiáltott.

A döntés végül a kivárás lett. Bár a várakozások egyre inkább fokozódnak, a startpisztoly még nem dördült el, csak nagyon enyhe lépések történtek a lazítás irányába, sőt a hivatalos gazdasági előrejelzést is a bűvös nyolc százalék alá csökkentették a 2012-es évre, a növekedést némileg feláldozva a stabilitásért. Közben viszont az infláció alakulása örvendetes fordulatot vett, a legutolsó adat szerint a februári (éves) élelmiszerár emelkedés 6,2 százalékra esett vissza, de az általános infláció is 3,2 százalékra szelídült.

Ez nagyon jó hír a részvénypiacoknak: azt jelzi, hogy kibővült a kínai mozgástér, és ha a helyzet megkívánja, ismét bele tudnak kezdeni egy monetáris élénkítő programba. Hogy mikor, az továbbra is kérdés, de érdemes figyelni a jeleket – írja az OTP Alapkezelő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél