<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lassan, de biztosan nő tovább a magyar munkavállalók száma Németországban, 90 ezer munkavállaló, családtagokkal együtt pedig összesen kétszer annyi magyar is lehet kint. A román állampolgárok sokkal többen vannak. A menekültek alig tudtak eddig állást találni, főleg, ha nem Európaiak. De a krízisben levő dél-európaiak sincsenek sokan.
"Szeretem a munkát" (Fotó: 123rf.com)

A német munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit tavaly a migrációval kapcsolatos feladatokat is átvett. Adatai szerint főleg az új EU-tagállamokból (volt szocialista országokból), a GIPS-államokból (Görögország, Itália, Portugália, Spanyolország) és a menekülteket adó országokból érkeznek munkavállalók Németországba, a februárig eltelt egy év alatt számuk összesen 263 ezerrel, 14 százalékkal emelkedett.

Ugyanebben az időszakban 74 ezer fővel, 24 százalékkal nőtt ezen külföldi állampolgárok körében a munkanélküliség, hasonló arányban nőtt a szociális ellátásra jogosultak száma is. Miközben Németország egészében az állástalanok aránya egyébként 99 ezerrel, 3,5 százalékkal csökkent. Összességében 619 ezerrel nőtt egyébként a foglalkoztatottak száma, ezek a számok vélhetően csak úgy voltak lehetségesek, hogy a német lakosság körében csökkent a munkaképes korúak száma, sokan nyugdíjba mentek.

Megugrott a románok, bolgárok száma

Magyarországról 89 959 munkavállaló érkezett, ez egy év alatt 14 143, két év alatt 27 518 fős növekedés. A 2011. januári adatokkal kezdődik az idősor – emlékezzünk, 2011. május 1-től vált szabaddá a munkavállalás a magyar polgároknak is Németországban –, ekkortól számítva pedig 71 620 honfitársunk helyezkedett el odakint.

Ezzel Lengyelország, Románia és Bulgária után már csak a negyedikek vagyunk, a két utóbbi ország előtt nemrég (2014. január 1-től) nyitották meg a kapukat, akkoriban hirtelen nagyon megnőtt, egy-másfél év alatt megduplázódott az onnét jövők száma.

172 ezer magyar van kint?

A Németországban élő magyarok számának becsléséhez fontos adalék lehet, hogy a német jelentés szerint a magyar állampolgárságú lakosság 52,4 százaléka dolgozik kint társadalombiztosítás-köteles állásban. Mivel tudjuk, hogy 89 959 munkavállalóról van szó, ebből adódik, hogy családtagokkal, munkanélküliekkel együtt 171 677 fő lehet kint összesen. Legalábbis hivatalosan, nem számítva feketemunkásokat, először munkát keresőket, például.

A GIPS-országok polgárai nem csipkedték magukat túlságosan, onnét 554 ezer munkavállaló érkezett februárig, ez a volt szocialista országokból jövőknek alig több, mint fele. Igaz, ők korábban is dolgoztak kint, így 2011. elejétől már csak mintegy 150 ezren érkeztek, míg a kelet-európai országokból hétszázezren.

Menedékkérőből automatikusan munkanélküli

A menekülteknek eddig nem sok munka jutott. Szírekből 23, afgánokból 22 ezer jutott munkához összesen, egy részük ráadásul már 2011-ben is ott dolgozott. Összesen 513 ezer dolgozót tartanak nyilván a menekültek származási országaiból, csakhogy ezek között vannak a volt jugoszláv utódállamok (amelyek nem EU-tagok), Oroszország, Albánia, Ukrajna is, főleg ezek adják az említett félmilliót.

A 2011. januárihoz képest ebben a csoportban 140 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ám ebből 92 ezren Európából jöttek, alig 40 ezren az ázsiai kontinensről, és kevesebb mint nyolcezren Afrikából. Sok menekült, amint megkapja a tartózkodási engedélyt, azonnal a munkanélküliek táborát gyarapítja. Ez azonban a jövőben változhat, hiszen Németország sok milliárd eurót készül költeni a menekültek integrációjára, nyelvoktatásra, szakmai felzárkóztató képzésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló