Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lassan, de biztosan nő tovább a magyar munkavállalók száma Németországban, 90 ezer munkavállaló, családtagokkal együtt pedig összesen kétszer annyi magyar is lehet kint. A román állampolgárok sokkal többen vannak. A menekültek alig tudtak eddig állást találni, főleg, ha nem Európaiak. De a krízisben levő dél-európaiak sincsenek sokan.
"Szeretem a munkát" (Fotó: 123rf.com)

A német munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit tavaly a migrációval kapcsolatos feladatokat is átvett. Adatai szerint főleg az új EU-tagállamokból (volt szocialista országokból), a GIPS-államokból (Görögország, Itália, Portugália, Spanyolország) és a menekülteket adó országokból érkeznek munkavállalók Németországba, a februárig eltelt egy év alatt számuk összesen 263 ezerrel, 14 százalékkal emelkedett.

Ugyanebben az időszakban 74 ezer fővel, 24 százalékkal nőtt ezen külföldi állampolgárok körében a munkanélküliség, hasonló arányban nőtt a szociális ellátásra jogosultak száma is. Miközben Németország egészében az állástalanok aránya egyébként 99 ezerrel, 3,5 százalékkal csökkent. Összességében 619 ezerrel nőtt egyébként a foglalkoztatottak száma, ezek a számok vélhetően csak úgy voltak lehetségesek, hogy a német lakosság körében csökkent a munkaképes korúak száma, sokan nyugdíjba mentek.

Megugrott a románok, bolgárok száma

Magyarországról 89 959 munkavállaló érkezett, ez egy év alatt 14 143, két év alatt 27 518 fős növekedés. A 2011. januári adatokkal kezdődik az idősor – emlékezzünk, 2011. május 1-től vált szabaddá a munkavállalás a magyar polgároknak is Németországban –, ekkortól számítva pedig 71 620 honfitársunk helyezkedett el odakint.

Ezzel Lengyelország, Románia és Bulgária után már csak a negyedikek vagyunk, a két utóbbi ország előtt nemrég (2014. január 1-től) nyitották meg a kapukat, akkoriban hirtelen nagyon megnőtt, egy-másfél év alatt megduplázódott az onnét jövők száma.

172 ezer magyar van kint?

A Németországban élő magyarok számának becsléséhez fontos adalék lehet, hogy a német jelentés szerint a magyar állampolgárságú lakosság 52,4 százaléka dolgozik kint társadalombiztosítás-köteles állásban. Mivel tudjuk, hogy 89 959 munkavállalóról van szó, ebből adódik, hogy családtagokkal, munkanélküliekkel együtt 171 677 fő lehet kint összesen. Legalábbis hivatalosan, nem számítva feketemunkásokat, először munkát keresőket, például.

A GIPS-országok polgárai nem csipkedték magukat túlságosan, onnét 554 ezer munkavállaló érkezett februárig, ez a volt szocialista országokból jövőknek alig több, mint fele. Igaz, ők korábban is dolgoztak kint, így 2011. elejétől már csak mintegy 150 ezren érkeztek, míg a kelet-európai országokból hétszázezren.

Menedékkérőből automatikusan munkanélküli

A menekülteknek eddig nem sok munka jutott. Szírekből 23, afgánokból 22 ezer jutott munkához összesen, egy részük ráadásul már 2011-ben is ott dolgozott. Összesen 513 ezer dolgozót tartanak nyilván a menekültek származási országaiból, csakhogy ezek között vannak a volt jugoszláv utódállamok (amelyek nem EU-tagok), Oroszország, Albánia, Ukrajna is, főleg ezek adják az említett félmilliót.

A 2011. januárihoz képest ebben a csoportban 140 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ám ebből 92 ezren Európából jöttek, alig 40 ezren az ázsiai kontinensről, és kevesebb mint nyolcezren Afrikából. Sok menekült, amint megkapja a tartózkodási engedélyt, azonnal a munkanélküliek táborát gyarapítja. Ez azonban a jövőben változhat, hiszen Németország sok milliárd eurót készül költeni a menekültek integrációjára, nyelvoktatásra, szakmai felzárkóztató képzésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél