<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lassan, de biztosan nő tovább a magyar munkavállalók száma Németországban, 90 ezer munkavállaló, családtagokkal együtt pedig összesen kétszer annyi magyar is lehet kint. A román állampolgárok sokkal többen vannak. A menekültek alig tudtak eddig állást találni, főleg, ha nem Európaiak. De a krízisben levő dél-európaiak sincsenek sokan.
"Szeretem a munkát" (Fotó: 123rf.com)

A német munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit tavaly a migrációval kapcsolatos feladatokat is átvett. Adatai szerint főleg az új EU-tagállamokból (volt szocialista országokból), a GIPS-államokból (Görögország, Itália, Portugália, Spanyolország) és a menekülteket adó országokból érkeznek munkavállalók Németországba, a februárig eltelt egy év alatt számuk összesen 263 ezerrel, 14 százalékkal emelkedett.

Ugyanebben az időszakban 74 ezer fővel, 24 százalékkal nőtt ezen külföldi állampolgárok körében a munkanélküliség, hasonló arányban nőtt a szociális ellátásra jogosultak száma is. Miközben Németország egészében az állástalanok aránya egyébként 99 ezerrel, 3,5 százalékkal csökkent. Összességében 619 ezerrel nőtt egyébként a foglalkoztatottak száma, ezek a számok vélhetően csak úgy voltak lehetségesek, hogy a német lakosság körében csökkent a munkaképes korúak száma, sokan nyugdíjba mentek.

Megugrott a románok, bolgárok száma

Magyarországról 89 959 munkavállaló érkezett, ez egy év alatt 14 143, két év alatt 27 518 fős növekedés. A 2011. januári adatokkal kezdődik az idősor – emlékezzünk, 2011. május 1-től vált szabaddá a munkavállalás a magyar polgároknak is Németországban –, ekkortól számítva pedig 71 620 honfitársunk helyezkedett el odakint.

Ezzel Lengyelország, Románia és Bulgária után már csak a negyedikek vagyunk, a két utóbbi ország előtt nemrég (2014. január 1-től) nyitották meg a kapukat, akkoriban hirtelen nagyon megnőtt, egy-másfél év alatt megduplázódott az onnét jövők száma.

172 ezer magyar van kint?

A Németországban élő magyarok számának becsléséhez fontos adalék lehet, hogy a német jelentés szerint a magyar állampolgárságú lakosság 52,4 százaléka dolgozik kint társadalombiztosítás-köteles állásban. Mivel tudjuk, hogy 89 959 munkavállalóról van szó, ebből adódik, hogy családtagokkal, munkanélküliekkel együtt 171 677 fő lehet kint összesen. Legalábbis hivatalosan, nem számítva feketemunkásokat, először munkát keresőket, például.

A GIPS-országok polgárai nem csipkedték magukat túlságosan, onnét 554 ezer munkavállaló érkezett februárig, ez a volt szocialista országokból jövőknek alig több, mint fele. Igaz, ők korábban is dolgoztak kint, így 2011. elejétől már csak mintegy 150 ezren érkeztek, míg a kelet-európai országokból hétszázezren.

Menedékkérőből automatikusan munkanélküli

A menekülteknek eddig nem sok munka jutott. Szírekből 23, afgánokból 22 ezer jutott munkához összesen, egy részük ráadásul már 2011-ben is ott dolgozott. Összesen 513 ezer dolgozót tartanak nyilván a menekültek származási országaiból, csakhogy ezek között vannak a volt jugoszláv utódállamok (amelyek nem EU-tagok), Oroszország, Albánia, Ukrajna is, főleg ezek adják az említett félmilliót.

A 2011. januárihoz képest ebben a csoportban 140 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ám ebből 92 ezren Európából jöttek, alig 40 ezren az ázsiai kontinensről, és kevesebb mint nyolcezren Afrikából. Sok menekült, amint megkapja a tartózkodási engedélyt, azonnal a munkanélküliek táborát gyarapítja. Ez azonban a jövőben változhat, hiszen Németország sok milliárd eurót készül költeni a menekültek integrációjára, nyelvoktatásra, szakmai felzárkóztató képzésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG