3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az amerikai haditengerészet a Dél-kínai-tengerhez hasonló „szabad hajózhatóságot biztosító” műveletek végrehajtását vette tervbe az arktikus vizeken. Izlandon belpolitikai viharokat okoz az amerikai katonaság visszatérése, miközben Moszkva 128 ezer katonával hajt végre hadgyakorlatot ebben a hónapban az arktikus térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Izlandi zászló a Thingvellir nemzeti parkban Reykjavíkban. 1. EPA/STR

Mike Pence amerikai alelnök holnap érkezik Izlandra, hogy „nemzetbiztonságra fókuszáló” tárgyalásokat folytasson az orosz és kínai „behatolásokról” az Északi sarkkör térségébe. Washington az elmúlt pár évben 80 millió dollárt fektetett egy hidegháborús katonai bázis felújításába az országban.

A leolvadó Észak felforrósította a geopolitikai vetélkedést a térségben: Washington újranyitja konzulátusát Grönlandon, miközben a Pentagon egyre több felderítő missziót tervez küldeni Izlandról, és jelentések szerint az amerikai haditengerészet a Dél-kínai-tengerhez hasonló „szabad hajózhatóságot biztosító” műveletek végrehajtását vette tervbe az arktikus vizeken.

Katonai szándékok, belpolitikai viharok

Az USA egyik legnagyobb katonai bázisa az izlandi Keflavikban helyezkedett el 1951 és 2006 között.  Ez a tengeri és légi támaszpont kulcsszerepet játszott a szovjet tengeralattjárók elleni védekezésben.  1951 óta Rejkjavik és Washington között szerződés szabályozza a védelmi együttműködést, amely nemcsak, hogy hatályban van, hanem 2016-ban még kiegészítésre is került.

Káncz Csaba

A Pentagon aztán idén júliusban jelentette be, hogy 57 millió dollárt fektetne az izlandi főváros melletti katonai infrastruktúra fejlesztésébe, amely gyakorlatilag egy tengeralattjáró bázis megnyitását jelentené, de az izlandi kormány ehhez még nem adta áldását.

Az amerikai állandó katonai jelenlét visszatérésének szándéka az izlandi belpolitikában komoly hullámokat kelt.  Már csak azért is, mert a 2017 vége óta az a baloldali-Zöld miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir van hatalmon, akinek a pártja nemcsak kimondottan pacifista, hanem egyenesen az ország NATO-ból való kilépését szorgalmazza.

Jelzésértékű, hogy Jakobsdottir holnap nem is fogadja az amerikai alenököt, inkább szakszervezeti konferenciára utazik Svédországba.

Moszkva és Peking padlógázzal

Kína a színfalak mögött valójában Izlandot használja fel strómannak regionális és arktikus érdekei érvényesítésére. Nem véletlen, hogy már 2012-ben Izland volt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök európai körútjának első állomása.  2013-ban Kína és Izland kétoldalú kereskedelmi egyezményt írtak alá, egyben Kína megfigyelő státuszért folyamodott az Arktikus Tanácsba – napjainkban pedig Kína működteti az Izlandon működő diplomáciai képviseletek legnagyobbikát.

Moszkva és hét szövetségese – beleértve Kínát és Indiát – ebben a hónapban rendezi meg 128 ezer (!) katonával a Tsentr-2019 fedőnevű anti-terrorista hadgyakorlatát az arktikus térségben, a Novaja Zemlja és az Új Szibériai Szigetek között.  Peking a napokban jelentette be, hogy 1600 katonát és 30 harci repülőgépet küld a hadgyakorlatra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG