BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. szeptember 3. 09:35

Az amerikai haditengerészet a Dél-kínai-tengerhez hasonló „szabad hajózhatóságot biztosító” műveletek végrehajtását vette tervbe az arktikus vizeken. Izlandon belpolitikai viharokat okoz az amerikai katonaság visszatérése, miközben Moszkva 128 ezer katonával hajt végre hadgyakorlatot ebben a hónapban az arktikus térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Izlandi zászló a Thingvellir nemzeti parkban Reykjavíkban. 1. EPA/STR

Mike Pence amerikai alelnök holnap érkezik Izlandra, hogy „nemzetbiztonságra fókuszáló” tárgyalásokat folytasson az orosz és kínai „behatolásokról” az Északi sarkkör térségébe. Washington az elmúlt pár évben 80 millió dollárt fektetett egy hidegháborús katonai bázis felújításába az országban.

A leolvadó Észak felforrósította a geopolitikai vetélkedést a térségben: Washington újranyitja konzulátusát Grönlandon, miközben a Pentagon egyre több felderítő missziót tervez küldeni Izlandról, és jelentések szerint az amerikai haditengerészet a Dél-kínai-tengerhez hasonló „szabad hajózhatóságot biztosító” műveletek végrehajtását vette tervbe az arktikus vizeken.

Katonai szándékok, belpolitikai viharok

Az USA egyik legnagyobb katonai bázisa az izlandi Keflavikban helyezkedett el 1951 és 2006 között.  Ez a tengeri és légi támaszpont kulcsszerepet játszott a szovjet tengeralattjárók elleni védekezésben.  1951 óta Rejkjavik és Washington között szerződés szabályozza a védelmi együttműködést, amely nemcsak, hogy hatályban van, hanem 2016-ban még kiegészítésre is került.

Káncz Csaba

A Pentagon aztán idén júliusban jelentette be, hogy 57 millió dollárt fektetne az izlandi főváros melletti katonai infrastruktúra fejlesztésébe, amely gyakorlatilag egy tengeralattjáró bázis megnyitását jelentené, de az izlandi kormány ehhez még nem adta áldását.

Az amerikai állandó katonai jelenlét visszatérésének szándéka az izlandi belpolitikában komoly hullámokat kelt.  Már csak azért is, mert a 2017 vége óta az a baloldali-Zöld miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir van hatalmon, akinek a pártja nemcsak kimondottan pacifista, hanem egyenesen az ország NATO-ból való kilépését szorgalmazza.

Jelzésértékű, hogy Jakobsdottir holnap nem is fogadja az amerikai alenököt, inkább szakszervezeti konferenciára utazik Svédországba.

Moszkva és Peking padlógázzal

Kína a színfalak mögött valójában Izlandot használja fel strómannak regionális és arktikus érdekei érvényesítésére. Nem véletlen, hogy már 2012-ben Izland volt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök európai körútjának első állomása.  2013-ban Kína és Izland kétoldalú kereskedelmi egyezményt írtak alá, egyben Kína megfigyelő státuszért folyamodott az Arktikus Tanácsba – napjainkban pedig Kína működteti az Izlandon működő diplomáciai képviseletek legnagyobbikát.

Moszkva és hét szövetségese – beleértve Kínát és Indiát – ebben a hónapban rendezi meg 128 ezer (!) katonával a Tsentr-2019 fedőnevű anti-terrorista hadgyakorlatát az arktikus térségben, a Novaja Zemlja és az Új Szibériai Szigetek között.  Peking a napokban jelentette be, hogy 1600 katonát és 30 harci repülőgépet küld a hadgyakorlatra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Makro / Külgazdaság Kisfaludy-pályázatok: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél
Vég Márton | 2020. július 7. 15:24
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság Abszolút katasztrofális helyett csak egyenesen rémes hatással lehetett a koronavírus az euróövezeti gazdaságokra
MTI | 2020. július 7. 14:42
A londoni Capital Economics elemzői szerint.
hírlevél