<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nem csak a politikában, a gazdaságban is új világrend van születőben, a válságot követő jegybanki célokat nézve pedig egyre biztosabb, hogy Európa egyedül képtelen lesz megoldani a következő évek problémáit. Matolcsy György szerint ezekre elsősorban a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatok erősítése, valamint a modern Selyemút megvalósítása jelenthet majd megoldást. Magyarország pedig éllovasa lehet a keleti barátkozásnak.
(Fotó: Kormany.hu)

Ahogy arról már korábban írtunk, mozgalmas hét elébe nézünk a jövő héten, így már a hétfő is tartogat majd izgalmakat: egyebek mellett ekkor rendezik meg immár negyedszer a Lámfalussy Lectures konferenciát. Az MNB fórumán idén is az európai integráció válságának problémái és megoldási lehetőségei állnak a tanácskozás fókuszában, mondta el az esemény kapcsán Matolcsy György. A jegybankelnök elmondása szerint a közös Európa „csapdahelyzetbe került, bátor és mélyreható reformokra volna szükség, de ezek végrehajtásához hiányzik a társadalmi és politikai támogatás”.

Megfordult a „globális sakktábla”

A tavalyi év nem szűkölködött gazdasági és politikai eseményekben, a Brexit mellett az amerikai elnökválasztás és Kína fokozatos térnyerése is borzolta a diplomáciai kedélyeket. Az idei év ennek az átalakulásnak a folyatása lesz Matolcsy szerint, ő a geopolitikai kockázatok felfokozódására és az európai politika megosztottságának terjedésére számít 2017-ben.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

A jegybankelnök úgy véli, a Kína által meghirdetett „Egy övezet, egy út” kezdeményezés különösen sok lehetőséget rejt (ez mondhatni a Selyemút modern megfelelője lenne, amennyiben megépül), mivel ez alkalmas lehet az érintett országok növekedésének felgyorsítására. Ennek gerincét alkotná Kelet-Közép-Európa, Magyarország pedig központi, mondhatni híd-szerepet tölthetne be Kelet és Nyugat között.

Mit jelent ez a jegybankoknak?

Matolcsy György szerint a jegybankok elsődleges feladatai közé tartozik az árstabilitás fenntartása, ez többek között nálunk is az inflációs cél fenntartását és elérését jelenti. A jegybankok ráadásul egyre változatosabb eszközökkel és egyre aktívabban avatkoztak bele a folyamatokba. A jegybankelnök véleménye szerint egyébként enélkül bár átvészeltük volna a 2008-as válság utáni időszakot, de az európai országok sokkal nagyobb károkat szenvedtek volna.

A fentieket figyelembe véve egy ilyen környezetben Matolcsy szerint kiemelten fontosak lesznek Magyarország számára azok a tényezők, amelyekre az elmúlt időszakban az MNB is nagy hangsúlyt fektetett: az óvatos monetáris politika, a pénzügyi stabilitás erősítése, a sérülékenység csökkentése és a versenyképesség fejlesztése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG