<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Milyen kockázatokat látnak az idei költségvetésben? Mi lesz a devizahiteles csomag hatása? Milyen a fenntartható növekedés? Csökken-e az államadósság? – tették fel a kérdést elemzőknek egy konferencián. Rövid távon 3 százalékos, hosszabb távon csak két százalék körüli növekedést várnak.

Balatoni András (ING) optimista, fehéredést lát a gazdaságban, bértömeg-emelkedést és foglalkoztatás-növekedést. A makrogazdasági fundamentumok szerinte kedvező költségvetési hiányt fognak eredményezni. Erre az évre 3,3 százalékos növekedést prognosztizál és a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél tarthatóságát.

Többnyire túlbiztosítja magát a kormány

Tardos Gergely (OTP) sem lát jelentős kockázatokat, szerinte ha az EU-val nem lesz jelentős elszámolási probléma, akkor 2,9 százalék alatt marad a hiány. Madár István, a portfolio.hu elemzője szerint is jó esély van a hiány tartására, de megjegyezte, hogy a költségvetés átláthatósága évek óta jelentős probléma. A kormány az utóbbi időben túlkonszolidált, az utolsó csomagokra általában már nem volt szükség.

Madár István szerint a költségvetés lazító, ma már nem az az elsődleges szempont, hogy a hiány ne legyen túl magas, hanem sok más szempont is létezik. Ennek lehet a következménye, hogy az EU megpendítette, visszatérhetünk a túlzottdeficit-eljáráshoz.

Lehetne szigorúbb is a költségvetés

Meglepő volt-e a mai bejelentés, amely szerint a költségvetésben 110 milliárdot zároltak? Az elemzők inkább arra hajlottak, hogy ezt inkább csak az óvatosság indokolta, és említették azt is, hogy a választások utánra lehetségesnek tartottak némi megszorítást.

„A magyar választások szempontjából nem jókor tartják a világgazdasági recessziókat” – mondta például Balatoni András. A három százalékos hiány tartása nem számít szigorú költségvetésnek, lehetne alacsonyabb számokban is gondolkodni – tette hozzá Madár István.

A három elemző 3,3, 3,2, illetve 3,0 százalékra becsülte az idei GDP-növekedést. Bizonytalansági tényezőt jelent többek között a nálunk működő autógyárak teljesítménye, az EU-támogatások ütemezése.

Az infláció nem tesz jót

Az államadósság és a bevételek szempontjából is fontos az infláció. A fogyasztói árak növekedése negatív, ugyanakkor 3,6 százalékos volt a GDP-deflátor, amelyet a reál-GDP számításánál használnak, a két mutató mostanában durván elvált egymástól – hangzott el.

Ennek is a következménye a magas, nominálisan két százalékos GDP-növekedés az első félévben.Az alacsony infláció a költségvetés egyenlegére negatívan hat, az infláció, főleg, ha meglepetésszerűen emelkedik, mindig javítja a költségvetést, ám Madár István szerint csak nagyon kis mértékben.

Velős kérdések a furcsa adósságpálya körül

Az államadósság Balatoni András szerint stabil, lassan mérséklődő pályán van, nem látja, hogy dinamikusabban csökkenne. Jövőre életbe lép a stabilitási törvény, amely drasztikusan csökkenő pályára állíthatja az államadósságot, de ha ezt be akarjuk tartani, az nagyon szigorú költségvetést eredményez. A jelenlegi pálya nem eredményezi az államadósság tartós és jelentős (szignifikáns) csökkenését.

Tardos Gergely szerint, hogy mi történik Pakssal és mi történik a további állami részesedés-vásárlásokkal. Az év végi hiányszámokat Madár István nem tartja teljesen mérvadónak, mert olyankor furcsa módon beerősödhet a forint és hirtelen történelmi mélypontra eshet a kincstári egységes számla (kesz) egyenlege. Másrészt más a hiány és más a finanszírozási szükséglet, az utóbbi rendszeresen évi három százalék felett van.

Mibe kerül nekünk egy jó kis adósmentés?

További érdekesség Madár szerint, hogy a nyugdíjrendszer átalakítását a tervek szerint nem egyszerre számolnák el, hanem 2020-ig szétterítve, ami valójában költségvetési mozgásteret jelentene és valójában alaposan hizlalná a deficitet.

Mi lesz, ha a devizaadósok 600-900 milliárd forintos „megmentése”, vagy a forintárfolyam felborítja a képleteket, hogyan hathat ez a költségvetésre? – kérdezték az elemzőktől. Balatoni szerint a végtörlesztésnek jelentősebbek voltak a reálgazdasági hatásai, nagyjából a GDP 0,8 százalékába kerülhetett. A növekedési hitelprogrammal lehet szűk keresztmetszeteket orvosolni, de nem helyettesíti a piaci hitelezést. Ennek az adósmentésnek is lesz költsége, de még nem tudni, mennyi, és van mozgástere a költségvetésnek.

A devizahitelek mint fekete doboz

Tardos Gergely szerint az lenne a neuralgikus pont, ha bankok megmentésébe kéne beszállnia az államnak, de ez nem valószínű. Hosszabb távon a háztartások terheinek csökkenésével a fogyasztás növekedhet, ami kedvez a költségvetésnek. Negatív lehet, ha az állampapír-átlaghozamok növekednek.

Madár szerint az adósmentő csomag még egy fekete doboz, mert a részleteket még nem ismerjük. A végtörlesztés európai adósságválság és banki válság mellett következett be, Most nincs ilyen helyzet, bár lehet, hogy a mostani mentés hatása nagyobb lesz. Igazából még senki nem ismeri a tényleges hatásokat. Lehet például, hogy tovább tolódik a banki hitelezés talpra állása, ami további jegybanki hitelprogramokat tesz szükségessé. A potenciális hosszabb távú gazdasági növekedést a résztvevők csak kettő százalék környékére, vagy valamivel az alá becsülték a jelenlegi gazdaság-politikai környezetben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG