<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Elemzők szerint már kiolvasható az MNB reotikájának változása.
Az IMF nem kér az unortodoxiából? Fotó: Borát Gergely/kormany.hu

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményből - jóllehet továbbra is határozottan enyhítésre hajló alapállást tükröz - gondos tanulmányozással már kiolvasható a retorika valamelyes módosulása.

Jövőre már jön a szigorítás

Liam Carson, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB-közleményben foglaltakat kommentálva kifejtette: a ház alapeseti előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció gyorsulása jövőre még további eltolódást eredményez a jegybanki alapállásban, és a monetáris tanács 2018 vége felé már hozzákezd a pénzügypolitika szigorításához.
Carson szerint azonban még mindig valós annak a kockázata, hogy az MNB túl hosszú ideig túl lazán tartja a monetáris kondíciókat. A Capital Economics vezető londoni közgazdásza szerint a legközelebbi jövőre nézve azt kell figyelni, hogy az MNB kapcsol-e sterilizációs műveleteket az előző, novemberi kamatdöntő ülés után bejelentett jelzáloglevél-vásárlásokhoz, ugyanis ha nem, akkor a jegybanki jelzáloglevél-vásárlások felduzzasztják a bankoknál lévő likviditástöbbletet, és ezzel növelik a monetáris bázist.

Carson hangsúlyozta, hogy ez hatásaiban egyfajta mennyiségi enyhítésnek felelne meg.

A sorok között

Az MNB továbbra is enyhítési üzemmódban működik, és a keddi kamatdöntő ülésről kiadott közlemény hangneme is határozottan enyhítésre hajló alapállást tükröz, a sorok között olvasva azonban úgy tűnik, mintha lenne már valamelyes eltolódás a retorikában, jelezve az alapállás mérsékeltebbé válását.Carson az erre utaló jelek között említette, hogy az előző, novemberi ülésről kiadott kommüniké szóhasználata szerint a magyar gazdaságban maradt még bizonyos fokú kihasználatlan kapacitástöbblet, a keddi közlemény azonban már úgy fogalmaz, hogy a kibocsátás közel jár potenciális szintjéhez.

Elfogyott

A Capital Economics londoni főközgazdásza szerint ez arra mutat, hogy a monetáris tanács úgy érzi: elfogyott a magyar gazdaság kapacitástöbblete.

Carson hozzátette ugyanakkor, hogy a Capital Economics a magyar gazdaságban mutatkozó kapacitáskorlátokat még nagyobb problémának tartja, mint az MNB monetáris testülete, ugyanis a ház szerint e korlátok máris a bérkiáramlás növekedési ütemének megugrásához vezettek, és hozzájárultak a maginfláció emelkedéséhez.

Nem egyeznek a számok

A közgazdász szerint ebben a környezetben az MNB inflációs előrejelzései túl alacsonynak tűnnek. Carson közölte: a Capital Economics a magyar jegybank 2,5 százalékos várakozásánál sokkal magasabb, 3,5 százalék körüli átlagos magyarországi inflációval számol 2018 egészében, és azt várja, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már a jövő év első felében meghaladja az MNB 3 százalékos központi célszintjét, 2018 későbbi szakaszában pedig a célsáv 4 százalékos felső határa fölé gyorsul.

A Capital Economics központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy e folyamat a pénzügypolitika irányának visszafordítására és monetáris szigorításra készteti jövőre a monetáris tanácsot. 

A ház jelenlegi előrejelzése 2018 egészére 0,60 százalékpontos kamatemelést és így a jövő év végére 1,50 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsít.

Keményebb hangnem és szigorítás

Carson hozzátette ugyanakkor: jóllehet a monetáris tanács keddi közleménye tartalmaz pár, a korábbiaknál keményebb hangvételű sort, továbbra is megvan azonban a valós kockázata annak, hogy a monetáris politika túl sokáig marad túl enyhe, és ez később makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához és inflációs sokkhoz vezethet.

Más nagy londoni házak is jósolják az MNB monetáris politikájának szigorodását, bár a prognózisok eltérő ütemű szigorítási ciklust valószínűsítenek.

Mikor kezdődik a kamatemelés?

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB 2018 vége felé egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit kezdi majd leépíteni, és 2019-ben kezd kamatemelésbe. A BMI Research várakozása szerint a magyar jegybank 2019 végéig 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének hosszú távú prognózisa az, hogy az MNB 2018 második negyedévétől 0,25 százalékpontos lépésekben kamatemelési ciklusba kezd, és a jövő év végéig 1,65 százalékra, 2019 végéig 2,75 százalékra emeli alapkamatát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG