<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A görög parlament holnap szavaz az EU által kirótt, korábban a politikai pártok által elfogadott további megszorító intézkedésekről. Ha a parlament is jóváhagyja az intézkedéseket, akkor vélhetően megnyílnak Görögország előtt a csapok, és megkapja újabb, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.

Az immár két éve tartó megszorítások után a parlament előtt álló újabb görög takarékossági csomag az idén több mint 3 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. Egyebek között 22 százalékkal fogja vissza a minimálbért a 25 év felettiek, és 30 százalékkal a 25 év alattiak számára, és 2015-ig 150 ezer fővel csökkenti a közalkalmazottak létszámát.

A nemzetközi hitelezők egyúttal azt követelték a görög kormánytól, hogy 300 millió euróval mérsékelje a folyósítandó nyugdíjak összértékét. Mindezek mellett csökken az egészségügyre és a védelmi célokra fordított kiadások összege, és több állami vállalatot is privatizálni fognak.

A nemzetközi pénzügyi válság első euróövezeti áldozatául eső Görögországot közel két évvel ezelőtt a fizetésképtelenségtől mentette meg a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag. Később ez kevésnek bizonyult, ezért tavaly ősszel az uniós vezetők újabb támogatási program indításáról döntöttek, valamint elérték, hogy a magánhitelezők részben elengedjék Athén adósságát.

Athén jelenleg a 130 milliárd eurós mentőcsomagra vár, mely nélkül Görögország már márciusban csődbe mehet. A szavazás után azonban a kormánynak további 325 millió euróval kell csökkenteni a kiadásait. Az Unió szerint ugyanis ennyi kell még ahhoz, hogy az államháztartási hiánycél tartható legyen. A várakozások szerint a parlament kényelmes többséggel el fogja fogadni a megszorításokat, annak ellenére, hogy a koalíciós kormány több tagját is elveszítette már a miniszterelnök.

Ugyanakkor a szakszervezetek erős nyomást gyakorolnak a kormányra a 48 órás általános sztrájkkal, amely megbénította a görög tömegközlekedést. A közvélemény körében pedig nagy felháborodást váltott ki a nyugdíjak és a minimálbérek csökkentése.

Ha a görög parlament holnap jóváhagyja a megszorító intézkedések kiterjesztését, akkor nagy valószínűséggel el fogják fogadni az euróövezet pénzügyminiszterei a Görögország számára szánt újabb pénzügyi mentőcsomagot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG