<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Moszkva számos uniós tagország esetében csökkentette a gázszállításokat a héten technikai okokra hivatkozva. A németek szerint el kell kezdeni a felkészülést az esetleges gázhiányra. Az EU még rá van szorulva az orosz gázra, a szénre és a nem vezetéken érkező olajra ugyanakkor embargót vet ki.

Visszafogja az EU-ba irányuló gázszállításokat a világ legnagyobb földgázkitermelő vállalata, az orosz Gazprom. Keddi közlése szerint a Németországba irányuló gázexportot mintegy 40 százalékkal csökkenti: az eddig szokásos 167 millió köbméter helyett csak 100 millió köbméter gáz szállítását tudja biztosítani az Északi Áramlat vezetéken keresztül naponta. Később már 60 százalékos korlátozás bekövetkezéséről szóltak a beszámolók.

Közben kiderült az is, hogy a technikai problémákkal indokolt lépés nem csak Németországot érinti:

a gázszállítások csökkenéséről számolt be Csehország és Ausztria, valamint Szlovákia és Olaszország is.

Csak egy mozdulat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a TurkStream orosz-török gázvezeték átadásán 2020. január 8-án Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában. Forrás: Kremlin.ru
Csak egy mozdulat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a TurkStream orosz-török gázvezeték átadásán 2020. január 8-án Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában. Forrás: Kremlin.ru

A hivatalos indoklás szerint a vezeték kiindulópontjánál hiányoznak a német Siemens gázkompresszorai, a karbantartási műveletek pedig elhúzódnak.

A Siemens Energy szerint jelenleg a kanadai Montreálban végeznek karbantartást egy gázturbinán, amely kompresszor segítségével növeli a vezetékben lévő nyomást. A műveletet csak ott tudják elvégezni, a Kanada által Oroszországra kivetett szankciók miatt azonban a cég egyelőre nem tudja leszállítani a már elkészült turbinákat.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint ugyanakkor politikai döntésről van szó, és fennáll a további korlátozások veszélye.

Bár a miniszter igyekezett lenyugtatni a kedélyeket mondván, hogy a csökkentés Németországban nem okoz ellátási problémákat, mások korántsem ilyen nyugodtak.

Nehéz tél jöhet

Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség elnöke szerint további nyomást kell gyakorolni a cégekre és a háztartásokra, hogy takarékoskodjanak a gázzal, a bérbeadóknak például a jelenleg előírt 20-22 foknál alacsonyabb hőmérsékletet is elég lenne biztosítani a kiadott lakásokban, tette hozzá.

Fontos, hogy a lehető legtöbb gázt spóroljuk meg, és így át tudjuk vészelni a következő telet, tette hozzá. Szerinte a Gazprom lépése bizonytalanságot gerjeszt, és felsrófolja a gázárakat.

Müller úgy véli, hogy ha a 40 százalékos csökkentés hetekig tartana, az Németországban is problémákat okozna. A nyarat még kihúznák, a télre való felkészülés érdekében ugyanakkor sürgősen fel kell tölteni a tározókat, részben orosz gázzal.

A szállítások esetleges leállása komoly problémákat okozna a német vállalatoknál. Mintegy 60 százalékuk rövidtávon nem tudná helyettesíteni a földgázt, a nagy energia-felhasználók kétharmada tevékenysége jelentős korlátozására vagy akár leállítására kényszerülne.

Ingbert Liebing, a kommunális vállalatok szövetségének elnöke pedig a Die Weltnek azt mondta: az orosz gázszállítások további csökkenésére és esetlegesen hiányhelyzetre is fel kell készülni.

Moszkva egyébként ebben az évben már beszüntette Lengyelország, Bulgária, Finnország, Hollandia és Dánia gázellátását, mivel ezek az államok nem voltak hajlandók teljesíteni az új fizetési feltételeket. (A cégeknek a Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, az euro- vagy dollár-befizetéseket pedig a banknál át kell váltani rubelre.)

Függő viszony

Az EU egyelőre erősen rá van szorulva az orosz gázra, mégha már sikerült is csökkenteni a függőséget: míg 2021-ben az EU-ba importált földgáz 40 százaléka származott Oroszországból, idén áprilisban már csak 26 százalék volt ez az arány Ursula von der Leyen szerint.

Az Európai Bizottság elnöke nemrég jelezte, hogy tovább kell menni ezen az úton.

Egy olyan időszakban vagyunk, amikor csökkenteni tudjuk függőségünket az orosz olajtól, 90 százalékkal év végéig. Reméltem, hogy el tudjuk érni a 100 százalékot, de ehhez egyhangú álláspont szükséges. Ezért a 90 százalék év végéig jó eredmény. Most pedig a gázzal kell foglalkoznunk

- jelentette ki május végén az Európai Parlamentben, ahol a részleges olajembargóról döntő EU-csúcs eredményeit értékelték. Egy lépés a függetlenedés irányába az a héten bejelentett megállapodás is, amely értelmében Izrael Egyiptomon át keresztül exportál majd földgázt Európába.

Az EU-nak tehát igen ambíciózus céljai vannak az Oroszország elleni energia-embargót tekintve, és azt előbb-utóbb minden energia-hordozóra kiterjesztené annak érdekében, hogy megnehezítse az ukrajnai háború finanszírozását a Kreml számára – és nyilván azért is, hogy ne legyen többé kiszolgáltatva Moszkva a mostanihoz hasonló, hirtelen korlátozásainak.

A szenet már kitiltották

Az orosz szén importjának betiltásáról már április elején döntés született – ez volt az első alkalom, hogy az EU büntetőintézkedést hozott az orosz energiaszektorral szemben.

A szankció  augusztus elején lép életbe, megvárva a még élő szerződések lejártát.

Bár az uniós szénimport csaknem 70 százalékát az orosz szén tette ki, azt relatív könnyű más forrásból pótolni, rádásul az értékben eltörpül az olaj- és a gázimporthoz képest.

Míg a szénért 15 millió eurót, addig az olajért és a gázért 850 millió eurót fizetünk Oroszországnak naponta

- mondta Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel think tank kutatója még áprilisban.

Részleges olajembargó

Ezután következett a már említett májusi EU-csúcson elhatározott olajembargó, amely – elsősorban a magyar kormány vétója miatt – nem lett teljes.

Tehát év végéig csak a tengeri szállításra terjed ki, a vezetéken szállítottra egyelőre nem – Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is kapni fogja az olajat a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

Az  ukrajnai orosz invázió előtt az EU-ba importált kőolaj 27 százaléka volt orosz. Több ország gazdasága (így Magyarországé is) ki van neki szolgáltatva, jóval nehezebb alternatív forrást találni helyette, mint a szén esetében, a leválás pedig több évet és jelentős befektetéseket igényelne.

Ráadásul az orosz Ural olaj jelenleg hordónként mintegy 35 dollárral olcsóbb a világpiaci referenciának számító Brentnél.

A leváláshoz szükséges infrastruktúra-fejlesztést ugyanakkor az EU hajlandó dotálni, ezért is indította el a RePowerEU tervet. Ennek  keretében mintegy 300 milliárd euróval támogatja (igaz, nagyrészt már létező forrásokból) a függetlenedést az orosz energiahordozóktól.

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a fenti témákról is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 Rácz András Oroszország-szakértő pedig az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról beszélt lapunknak:

Makro / Külgazdaság Orosz tisztviselő: „a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 20:07
Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.
Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG