4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egy héten belül második rakétáját lőtte ki Észak-Korea, nagy az aktivitás. Megvan a maguk módszere, hogy ösztönözzék saját rakétafejlesztőiket, de hát ment ez a hitleri Németországban is: már minden oldalról szorongatták őket, visszavonulás közben mégis egy rakéta-erdőt tudtak Londonra kilőni. Nem szabad lebecsülni az elszánt rakétaépítőket.

Ez a rakéta abban tért el a múlt hetitől, hogy szilárd tüzelőanyag hajtja, a múlt hetit pedig folyékony. Ez kisebb távolságot tett meg, és ugyanúgy kelet felé lőtték ki a Korea és Japán közti tengerre, mint az eddigieket. A kilövés előtt Észak-Korea megerősítette, hogy képes már elérni Amerikát is. Ezt már múlt héten is mondta, és a legtöbben legyintenek rá, mondván, csak blöff, de a múlt heti rakéta nagyon úgy tűnt, hogy egy kis továbbfejlesztéssel tényleg eljut szinte bárhová.

Nem veszik komolyan?

A Reuters szerint a Fehér Ház reakciója megint lekicsinylő volt, mondván, ez egy rövidebb hatótávolságú rakéta volt, mint az előző. Mintha nem vennék elég komolyan a helyzetet, kétség kívül Donald Trumpnak van most elég baja, világrendőri szerepének maradéktalan betöltésében enyhén szólva akadályoztatva van. Dél-Korea reálisabban látja a helyzetet: a kevesebb mint két hete beiktatott el Mun Dzsein elnök úgy tervezte, hogy tárgyalni fog népe másik felének vezetőivel, de most belátta, hogy ez reménytelen, így nem lesz semmi a koreai félszigeten elképzelt nukleáris leszerelésből.

Munkaverseny

Szöulban állást foglalt egy katonai szakértő szerint Észak-Korea egyszerre fejleszti a folyékony és a szilárd üzemanyaggal hajtott rakétákat, ezért olyan gyakoriak a kísérletek. Szerinte a két csapat között munkaversenyt hirdettek, ami egy kommunista országban amúgy is előfordul, így a programot sokkal jobban fel tudják gyorsítani, mint ahogy azt várni lehetett. Így nem zárható ki, hogy valóban rövidesen előáll az egyik egy olyan remekművel, ami megtesz egy 7000 kilométeres távot. Kérdés, hogy ezt hogy próbálják ki: megint nagyon magasra lövik, mint a múlt hetit, vagy elengedik igazi útjára, hogy valahol Kalifornia partjainál csobbanjon a tengerbe.

Rettegést kelteni

Onnan már csak annyi kell, hogy az atombombát megfelelően be tudják helyezi a rakéta első részébe, és akkor nagyon résen kell lenni az amerikai rakétaelhárításnak. Ez meglehetősen rémisztő forgatókönyv, de már az előbbi is, amikor bepottyan az egy üres rakéta Los Angeles előtt. Lenne pánik a városban és az egész nyugati parton, és pont ez az, amit Kim Dzsong Un szeretne: hogy rettegjen tőle a szuperhatalom és annak népe.

A nagy előd

Hitler is rémisztgetett a csodafegyverrel, de elsősorban saját harcosait lelkesítette. Kétségkívül el is jutott három olyan fegyverig, amihez senki más nem, csak már túl későn. Ők hozták létre először a sugárhajtású repülőt, ami annyival gyorsabb volt a légcsavarosoknál, hogy azoknak esélyük sem volt velük szemben. Mire azonban a németek bevethették ezeket, már akkora volt a szövetséges légifölény, hogy már a földön, induláskor kilőtték őket.

A másik csodafegyver a drón volt: vezető nélküli repülő bombákat indítottak London felé. Ezek nem voltak annyira hatékonyak, hisz idővel könnyen le lehetett őket szedni a levegőben, ellenben a harmadik komoly eszköz, a rakéta ellen semmi nem segített. A háború legutolsó szakaszában sikerült nekik összehozni a hangsebességet átlépő, sőt a világűrbe is kilépő eszközt, elsőként a világon, és ráadásul viszonylag pontosan is céloztak vele, pedig már annyira bombázták őket, hogy erdőkben, rejtve kellett mozgatni az indítóállásokat.

Állítsuk meg Phenjant!

Az igazi csodafegyvert végül Amerika húzta elő a német fegyverletétel után két hónappal: az atombombát. Most ugyanezeket, a csodafegyver-arzenált fejleszti Észak-Korea, ijesztő sebességgel. E pillanatban úgy tűnik, nincs, aki megállítsa. Ha azonban az amerikaiak tízmilliói félni kezdenek, gyorsan nemzeti konzultációt tartanak, kiteszik az „Állítsuk meg Phenjant” plakátokat, és akkor legfeljebb félreteszik az elnöki botrányokat, és erős felhatalmazást kap Trump, hogy odacsapjon a szükséges mértékben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG