<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A ma reggel megjelenő inflációs adat kapcsán túl pozitív várakozásaink nem lehetnek, hiszen egy hete az MNB is azt jelezte, hogy a májusi 10,7 százalék után júniusban tovább gyorsulhatott az áremelkedés. Mindezt ráadásul tetézni fogja a héten látványosan gyengülő forintárfolyam, hiszen az tovább drágítja az importot. Nagy kérdés, hogy lesz-e elég ereje a kormánynak és az MNB-nek, hogy kitörjenek az ördögi körből.

Ha már a jegybank és a kormány hangadó gazdasági minisztere is megkongatja az infláció miatt a vészharangot, akkor sok jóra nem lehet számítani. A Magyar Nemzeti Bank egy hete mutatta be az aktuális Inflációs jelentést, amelyben leszögezték, hogy a májusi kiugróan magas, 10,7 százalékos szintről várakozásaik szerint tovább gyorsul a pénzromlás, és a következő hónapokban még emelkedés várható. Az MNB prognózisa szerint az ősz folyamán fog tetőzni a mostani erőteljes drágulás, bár az árak utána sem fognak visszaesni, csak a növekedési ütem lassul majd.

Az biztos, hogy az infláció esetén az úgynevezett bázishatás sokat tud segíteni, hiszen a fogyasztói árakat rendre az egy évvel korábbi szinthez hasonlítják. Így, ha van egy kiugró drágulás, de onnan az árak nem mennek tovább fel, vagy csak minimális mértékű a változás, akkor a következő évben az infláció nem fog tovább növekedni. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a kormány és az infláció kordában tartásáért felelős MNB is leginkább abban reménykedik, hogy az idő nekik dolgozik majd, és ahogy telnek a hónapok, és lassul a drágulás üteme, úgy lesznek egyre kedvezőbbek az egyes hónapok inflációs értékei.

A gond az, hogy közben a fogyasztók szemmel láthatólag feszülten viselik az eseményeket, lépten-nyomon panaszkodnak az elszálló árakra. Ráadásul a hivatalos, 10 százalék körüli érték köszönőviszonyban sincs azzal, amit sokan érzékelnek. A mindennapokban ugyanis az élelmiszerek árváltozása elszakadt az inflációtól, és már-már exponenciális emelkedésbe kezdett.

A májusi infláció során a KSH is 20 százalék feletti élelmiszer-drágulást regisztrált, ami hasonló ahhoz, amit a Privátbankár Árkosár felmérésének legutóbbi adatai mutattak. A sötét jövőt azonban előrevetíti, hogy a csütörtökön publikált friss Árkosár felmérés szerint, július első napjainak adatai alapján mintegy 30 százalékos élelmiszer-drágulás volt.

A hatósági ár sem jelent megoldást

Az MNB azt is előrevetítette, hogy a fogyasztói árindexet meghaladó mértékű maginfláció, illetve termelői árindex mind további áremelkedést vetít előre. A megugró alapanyagárak ugyanis először a termelői árindexekben köszönnek vissza, majd átcsorognak a fogyasztói árakba is.

Egyre kevesebbet ér. Fotó: DepositphotosEgyre kevesebbet ér. Fotó: Depositphotos

A kormány igyekszik ugyan adminisztratív lépésekkel kordában tartani az árakat, de a közgazdasági alapigazságok szerint az csak ideig-óráig működik, hogy eltérünk a piaci viszonyoktól, ez ugyanis rendre hiányhoz, illetve másodlagos (fekete) piachoz vezet. A hiány kapcsán az üzemanyagoknál már a hazai lakosság is belekóstolt a gazdasági realitásokba, hiszen gyakorlatilag az összes benzinkútláncnál bizonyos korlátozásokat már életbe léptettek. De az élelmiszereknél is hasonló a helyzet, hiszen a kedvezményezett, árstopos termékkör esetén a kisebb boltok és a nagy üzletláncok is néhány darabos mennyiségi korlátozással élnek.

Érdemes kiemelni, hogy a lakosság védelme érdekében fenntartott rezsicsökkentés is olyan tényező, ami jelentősen visszafogja az inflációt, és komoly költségektől kíméli meg a fogyasztókat. Példa erre, hogy a szomszédos Ausztriában - ahogy arról lapunk csütörtöki anyagában olvashattak - a fogyasztók többször drágulással szembesültek idén.

Kijelenthető, hogy az  árak elengedése nagy valószínűséggel óriási társadalmi feszültséget okozna, hiszen komoly tömegek számára lenne nehezen megoldható feladat a számlák kifizetése. Köztük különösen élesen érintené mindez a kormány egyik fontos szavazóbázisát, a nyugdíjasokat. Így viszont, hogy 1000 milliárd forintos költségvetési terhet jelent a rezsicsökkentés fenntartása, ezt a pénzt új adókból szedik be, amely az MNB prognózisa szerint is emeli az inflációt.

A fogyasztói várakozásokon sok múlhat majd

Az árak emelkedését látva a gazdasági szereplők mind igyekeznek továbbhárítani a költségeket. Mindez ráadásul a munkavállalókat is arra sarkalja, hogy a bértárgyalások során az inflációt és a feszes munkaerőpiacot látva próbálják érvényesíteni magasabb bérigényüket, ami olajat jelent a tűzre, hiszen tovább gyorsulhat az ár-bér spirál.

Paradox dolog, hogy a választások előtti januárra időzített drasztikus, 20 százalékos minimálbér-emeléssel a kormány az egyik legfontosabb aktora volt enne a folyamatnak. Majd a választásokat követően, szembesülve az infláció gyorsulásával, most behúzná a kéziféket. A napokban Orbán Viktor és Nagy Márton is arról beszélt, hogy az állami szférában csak az inflációtól elmaradó béremelésre kerülhet sor, hogy a fent említett ár-bér spirált megfékezzék.

Van ugyanakkor ezzel egy komoly probléma: az állam tevőleges lépéseivel felpörgetett gazdasági növekedés miatt a munkaerőpiacon folyamatos kereslet van, így könnyen előfordulhat, hogy amennyiben a közszférában nem lesz emelés, úgy tovább folytatódik az elvándorlás. Az utóbbi hetekben láttuk, hogy a rendőrségnél komoly felmondási hullám volt, de felerősödhet a kontraszelekció a köz- és felsőoktatásban, és gyakorlatilag a közigazgatás bármely más területén is. Hiszen nagyon sokan tudnak elhelyezkedni mind Magyarországon a versenyszektorban, vagy a mobilabb munkavállalók akár külföldön is.

A gyenge forint fontos indikátor

Ebből a szempontból különösen veszélyes a forint olyan fokú gyengülése, amelynek az utóbbi időszakban a tanúi lehettünk. A magyar fizetőeszköz ugyanis globálisan a leggyengébben teljesítő devizák közé került. Mindez két módon is hatással van a fogyasztókra, illetve az árakra. Egyrészt ezt látva az emberek és a vállalatok (illetve értelemszerűen azok döntéshozóinak) inflációs érzete magasabb lesz. Ez, ahogy azt fent felvázoltuk, önmagában is képes tovább tolni felfele a fogyasztói árindexet.

Legalább ilyen fontos, hogy a gyenge forint drágítja az importtermékeket, hiszen ugyanaz a termék több forintba fog kerülni a mostani folyamatok miatt. Ezt pedig, ahogyan azt fent jeleztük, a termelők és szolgáltatók nem tudják és nem is akarják lenyelni, így a növekvő költségeket továbbhárítják a végfogyasztókra. Ez pedig megint csak növeli az inflációt.

Hogyan lehet ebből kitörni?

Ugyan a cikkben fentebb a kormány felelősségét firtatjuk, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy az infláció kapcsán egy globális folyamatot látunk. Európai uniós összevetésben – az árstopoknak köszönhetően – Magyarország a középmezőnyben található. Addig tehát, amíg az alapanyagárak nem torpannak meg vagy lesznek olcsóbbak, nem fognak csökkenni a termelői, továbbá a fogyasztói árak. Ennek megvannak már a jelei, erről korábban laptársunk, az mfor.hu írt, számos alaptermék lett olcsóbb az utóbbi bő egy hónapban, sőt a héten az olaj is 100 dollár közelébe esett.

A magas infláció azonban, ahogy azt Lengyelország vagy Csehország példája mutatja, nem kell, hogy együtt járjon a nemzeti deviza erőteljes gyengülésével. Ahhoz, hogy a forint némileg összeszedje magát, mind a monetáris (a jegybank által képviselt), mind a fiskális (a kormány gazdaságpolitikája) területen nagyobb transzparencia és kevesebb unortodoxia lenne szükséges. A jegybank a múlt heti alapkamat-emeléssel és a csütörtöki egyhetes betéti kamat emelésével elvégezte feladatát, amelyet a közleményük szerint kedden újabb alapkamat-emelés követ majd, hogy a két kamatszint együtt mozogjon. (Más kérdés, hogy a kamatemelés jelentősen drágítja az adósság finanszírozását, amit valahonnan finanszírozni kell. Ráadásul ez, amennyiben hitelük van, az egyes vállalatok és a lakosság számára is pluszköltséggel jár, mindezek pedig megint csak inflatórikus hatással járnak.)

A nagy kérdés, hogy a kormány végrehajtja-e a költségvetés konszolidációját. Ebbe az irányba mutatott elvileg a tervezett konszolidáció, amelynek keretében újabb különadókat vezetnek be, és beruházásokat fognak vissza. A probléma, azonban, hogy a befektetők bizalma megingott. Ehhez persze hozzájárul Orbán Viktor kabinetje is, hiszen miközben a költségeket vissza kellene fognia, a költségvetésbe az utolsó pillanatban a kormányzati kommunikációra vagy éppen a sportra még komoly összegeket allokált. Fontos lenne, hogy ne csak szóban, de tettekben is látszódjon valami mértékletesség.

Legalább ilyen fontos a piaci szereplők szerint, hogy a kormány végre kiegyezzen Brüsszellel, és lehívhassa az ország az Újjáépítési Alap pénzeit. Nagy probléma persze, hogy a rendszerszinten tapasztalható korrupció leépítését egyik napról a másikra nem lehet megvalósítani. A kormány persze igyekszik meggyőzni Brüsszelt, ám úgy tűnik, az Európai Bizottság ígéretre nem fog engedni, és csak akkor lehet lehívni a korábban ígért 7,2 milliárd eurót, ha valós intézkedések történnek. A labda tehát a kormány térfelén pattog, ám amíg érdemi lépés történik, addig a magas infláció és a gyenge forint árát „az emberekkel” fizettetik meg, még akkor is, ha a kormányzati kommunikáció ennek az ellenkezőjét próbálja elhitetni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG