<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy új jelentés elképesztő adatokat tesz közzé a két évtizedes hadjáratról.  A modern világ és a muszlim vallás követői között sorozatosan tépődnek fel a sebek, és mintha újra életre kelnének Winston Churchill 1899-es figyelmeztetései. Káncz Csaba jegyzete.

Jövő szombaton lesz 20 éve, hogy egy terrortámadás következtében ledőlt a New York-i Világkereskedelmi Központ két toronyháza. A neokonzervatív körök nyomására George W. Bush elnök még abban a hónapban meghirdette a „terror elleni globális háborút”.

Brutális adatok

Egy szeptember elsején közzétett jelentés most számvetést készített egy tanulmány keretében. A Brown University egy patinás amerikai magánegyetem, amelynek friss kutatása szerint a szeptember 11-e nyomán kirobbantott háborúk mintegy 8 ezermilliárd dollárba kerültek.

Ahol minden kezdődött: a New York-i terrortámadás 2001. szeptember 11-én. (Szerkesztett felvétel. Wikipédia/Robert/https://www.flickr.com/people/themachinestops/)  Ahol minden kezdődött: a New York-i terrortámadás 2001. szeptember 11-én. (Szerkesztett felvétel. Wikipédia/Robert/https://www.flickr.com/people/themachinestops/)

Ebben benne van a Pentagon 2,1 ezermilliárdos kiadása, az 1 ezermilliárdos kamat és azon 2,2 ezermilliárd is, amely 2050-ig az egészségügyi kötelezettségeket tartalmazza. Bár a 18 éven felüli amerikai lakosságnak csak 8,1 százalékát teszik ki a veteránok, az öngyilkosságok 14 százaléka hozzájuk kötődik.

Linda Bilmes, a Harvard Egyetem tanára, a jelentés szerdai virtuális bemutatóján kiemelte, hogy az amerikai átlagpolgár „nem érezte” az irdatlan, 8 ezermilliárdos kiadást, mivel Washington folyamatosan hitelt vett föl rá. 

Elletétben a Koreai Háborúval (1950-53) és a Vietnámban folyó háborúval (1955-75), amikor a Fehér Ház adókat emelt a háborús kiadások fedezésére, amelyek aztán érezhető terhet raktak az amerikaiak vállára.

A jelentés kiemeli, hogy hozzávetőlegesen 929 ezer ember halt meg ebben a hadjáratban. Összességében ezek a háborúk nem tették az Egyesült Államokat biztonságosabbá, ráadásul több ellenséget hoztak létre, mint amennyit a hadjáratok elpusztítottak.

A konzervatív sajtó is mély elégedetlenséggel elemzi azoknak a folyamatosan háborút követelő – és azokra uszító – neokonzervatívoknak a tevékenységét, akik a sorozatos felsülések után is a hatalom közelében tudtak maradni Washingtonban.

Ahogyan a térség szakértője, a Corvinus Egyetem tanára, Rostoványi Zsolt egy 2019-es interjújában kifejtette:

a kemény kezű állam kontrollja nélkül az országok káoszba, polgárháborúba hullottak, teret adva a szélsőségeseknek is. Hiszen egy diktátor helyébe olykor még rosszabb vezetés is léphet.

A Pentagon lelépte a Külügyminisztériumot

A terror elleni hadjárat során az amerikai katonai kiadások még inkább elszabadultak és ez aláásta az USA azon képességét, hogy érdemben foglalkozzon a klímaváltozással, a leromló infrastruktúrával, és az egészségbiztosítási rendszerrel.

Egy volt CIA-elemző – jelenleg pedig a Johns Hopkins Egyetem professzora – két éve valóságos vádiratot tett közzé az amerikai katonai költségvetésről. Melvin Goodman szerint a valós éves katonai büdzsé 1 ezermilliárd dollár fölött van, amely szerinte több, mint a világ országainak katonai büdzséje összesen!

Goodman ugyanis a hivatalos 750 milliárd dolláros Pentagon költségvetés mellé teszi még a hírszerzés (70 milliárd), a belbiztonsági minisztérium (70 milliárd), az energiaügyi minisztérium (30 milliárd, jó része a nukleáris erőkre fordítódik) és a veteránok (200 milliárd) büdzséjét is.

Goodman beszámol arról, hogy ez az irdatlan összeg az elmúlt években nem került sem szigorú kongresszusi átvizsgálás, sem pedig belső felügyelet alá. A közelmúltig a Pentagon költségvetése volt az egyetlen nagy államháztartási tétel, amelyet sohasem auditáltak. Egészen 2018-ig, amikor ez egy közel 400 millió dollárba kerülő átvizsgálással megtörtént – és láss csodát, a Pentagon csúnyán elbukott a vizsgán.

Permanens konfliktus

A kiegyensúlyozott képhez természetesen hozzátartozik az iszlám vallás követői és a modern világ értékrendjének szinte állandósult feszültsége.

Dérer Miklós, a Magyar Atlanti Tanács volt vezetője ezt így fogalmazta meg a napokban a közösségi médiában:

A Nyugattal szembeni lemaradás és a sorozatos megalázó vereségek különösen a fiatal nemzedéket frusztrálták. Nemcsak a fennálló szociális és politikai viszonyok elleni radikális fellépést tették elfogadottá egy részükben, hanem az iszlám különlegességre hivatkozó és a terrorizmusba forduló extrémizmusra is fogékonnyá tették őket. Egyes szervezett csoportok kizárólag a külföldi beavatkozásokat, a Nyugatot tették felelőssé a helyzetért, és robbantásokkal, merényletekkel, egyéni akciókkal kívánták lerombolni a „gonosz birodalmát”.

Sorozatosan feltépődnek tehát a régi sebek, és mintha újra életre kelnének Winston Churchill 1899-es figyelmeztetései:

Egy-egy muszlim ragyogó tehetséget mutathat fel, de e vallás befolyása megbénítja a hívei társadalmi fejlődését. Nincs ennél nagyobb visszahúzó erő a világban.  A mohamedanizmus messze nem haldoklik: militáns és térítő hitről van szó.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG