<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az afgán szövetségesek cserbenhagyása és az oroszok helyzetbe hozása aláássa a bizalmat olyan amerikai szövetségeseknél, mint Ukrajna. A kínai pártlap szerint az amerikai vereség még nagyobb, mint Vietnámban és bebizonyította, hogy Washington egy „papírtigris”. Káncz Csaba jegyzete.

Az új geopolitikai felállást Afganisztánban mi sem mutatja jobban, minthogy miközben az angolszász nagykövetségeket lóhalálában evakuálták, aközben az orosz és a kínai nagykövetség zavartalanul üzemel. Az orosz nagykövet ma találkozik Kabulban a Talibán vezetőivel. Moszkva a Talibán „viselkedésétől” teszi függővé az új kormány elismerését.  

2003 óta egyébként a Talibánt Oroszország hivatalosan terrorista szervezetként tartja nyilván, amelynek tevékenysége tiltva van az ország területén. A Talibán delegáció júliusban ezért azt kérte oroszországi tárgyalásai során, hogy Moszkva szüntesse meg szankcióit a csoporttal szemben és segítsen a Talibánt eltávolítani az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorista listájáról.  

A Talibán ígéretet tett arra Moszkvában, hogy az iszlamista radikalizmus és terrorizmus nem fog átcsapni a közép-ázsiai államokra. Fogadkoztak, hogy nem fogják eltűrni az állam területén az Iszlám Állam szélsőségeseit. Továbbá ígéretet tettek arra, hogy a Kabulban működő külföldi diplomáciai és konzuli missziók biztonságban működhetnek.  

A kínai pártlap odacsap

Kína eközben bejelentette, hogy kész „baráti kapcsolatokat” kiépíteni a Talibán vezetéssel. Ha Peking el tudja érni azt, hogy afgán területről ne induljanak el terrortámadások Hszincsiang irányába, akkor a geopolitikai trend kimondottan biztató: Pakisztán, Irán és most Afganisztán csatlakozásával egy Kína-barát zóna jöhet létre a térségben.  

A kínai kommunista pártlap tegnap nem fogta vissza magát és leszögezte: ez az amerikai vereség még nagyobb, mint Vietnámban és bebizonyította, hogy Washington egy „papírtigris”. A befolyásos lap hozzáteszi, hogy a szovjet kivonulás után a Nadzsibullah-kormány még több, mint 3 évig talpon maradt – ehhez képest a mostani már azelőtt összeomlott, mielőtt kivonták volna az amerikai csapatokat és diplomatákat. 

Katasztrofális zárás

A nyugati biztonságpolitikai szakértők eközben egyetértenek abban, hogy bár Biden elnök döntése a kivonulásról helyes volt, annak ütemezése és végrehajtása viszont egy katasztrófa. A hírszerzés csődöt mondott. A tervezés úgyszintén. Az amerikai szövetségeseket kihagyták az egész folyamatból.  A kommunikációs stratégia is csapnivalónak bizonyult.  

Mindez a borzalmas teljesítmény olyan 20 éves tevékenység zárásaként jelent meg a világ szeme láttára, ahol meghalt a hivatalos adatok szerint 164 436 afgán személy, 2448 amerikai katona, 3846 amerikai katonai szerződéses személy és 1144 egyéb NATO tagállami katona. Az utóbbi napok amerikai pancsermunkája ezen emberek áldozatát és emlékét is megszégyeníti.  

Biden a pácban

Az afgán szövetségesek cserbenhagyása és az oroszok helyzetbe hozása aláássa a bizalmat olyan amerikai szövetségeseknél is, mint például Ukrajna. Holott Kijevben már amúgy is megrendült a bizalom Biden elnökben annak kapcsán, hogy az ukránok, a lengyelek és a baltiak ellenkezése ellenére – és magasrangú előzetes konzultáció nélkül - zöld lámpát adott az orosz-német Északi Áramlat II. tengeri földgázvezetéknek.  

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok imádkoznak, miközben felvonják zászlajukat a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én. (Fotó: MTI/AP/Gulabuddin Amiri) Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok imádkoznak, miközben felvonják zászlajukat a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én. (Fotó: MTI/AP/Gulabuddin Amiri)

Holott éppen Biden ígérte azt, hogy véget vet elődje kapkodó külpolitikai vonalvezetésének. Washington befolyása a térségben most alapjaiban rendült meg, holott két évtizede a Brzezinski-féle geopolitikai elmélet szerint Afganisztánt Eurázsia egyik kulcsállamaként emlegették az amerikai stratégák.  

Az afgán katasztrófa egyelőre felmérhetetlen kimenetelű politikai csapás Biden elnök számára is. Az elnök az utóbbi hónapokban azt hajtogatta, hogy az Afganisztán-küldetés politikailag és pénzügyileg elviselhetetlen szintű lett és az amerikai csapatok jelenléte egyébként sem kulcskérdés. Ennek éppen az ellenkezője volt a valóság: az 2019 eleje óta eltelt időszakban csak mintegy 3 tucat amerikai katona esett el. Noha az afgán művelet nem volt népszerű az amerikai belpolitikában, az ellenzék részéről nem volt komoly nyomás annak váratlan befejezésére. 

Az elmúlt órák eseményei éppenséggel bebizonyították, hogy a NATO katonái sikerrel védték a szövetséges afgán erőkkel a városokat és ezzel az afgánok többségét is megóvták a Talibántól.   

A szélsőséges szunnita Talibán mozgalom mindenfajta nemzetközi fogadkozása ellenére már most kijelenthető, hogy a kabuli bevonulásuk egy óriási győzelemnek számít a globális dzsihadista mozgalom számára. Egy egész ország területén vezethetik vissza az iszlám törvénykezést, az egész eltorzult, ezerszer meghaladott 7. századi világképüket. Miközben a nyugati világ dermedten figyel, a palesztin Hamász tegnap már gratulált a Talibánnak „az amerikai megszállás felett aratott győzelme” kapcsán. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos