<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Több jut oktatásra, egészségügyre és emelkedik az állami alkalmazottak bére is, miközben a legszegényebbek támogatása jelentősen csökken 2014-ben. Ha nem növeli a kormány a tartalékot, aligha úszható meg évközi megszorítások nélkül a jövő év.

A héten benyújtott költségvetés több szempontból is komoly változást ígér a korábbi évekhez képest. A 2010-es kormányváltás óta a bevételi oldalon, és azon belül különösen az adózás területén évről évre nagyon jelentős átalakításokat hajtott végre kormány, aminek eredményeképpen az adózás mai struktúrája alig emlékeztet a 2010-es állapotokra. Ezzel szemben a költségvetési törvényből úgy tűnik, hogy jövőre csak apró módosítások, korrekciók várhatóak, ami növelheti a sokszor és sokak által jogosan hiányolt kiszámíthatóságot.

Ez utóbbit veszélyezteti ugyanakkor, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen csökken a tartalék összege, ami komoly kockázatot jelent a jövő évi folyamatok szempontjából. Az alacsony tartalék ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy ezúttal olyan területek finanszírozása is emelkedjen (pl. az egészségügy), amelyre nem volt mód az elmúlt években.

Több bevétel, több kiadás

Jövőre az állam összes bevétele reálértéken 584 milliárd forinttal 14 524 milliárd forintra emelkedik. A növekedés elsősorban az általános forgalmi adón keresztül az élénkülő fogyasztásnak, a munkához kapcsolódó elvonásokon keresztül a bértömeg emelkedésének, valamint kisebb részben az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek emelkedésének köszönhető.

Az állam összes konszolidált (az alrendszerek egymás közötti átutalásaitól megtisztított) kiadása 2014-ben 15 479 milliárd forint lesz, ami reálértéken számolva 478 milliárd forinttal több, mint amennyit idén költ el az állam (azt feltételezve, hogy az idei tartalékot a hiányzó adóbevételek pótlására kell fordítania). Az említett folyamatok eredményeképpen a pénzforgalmi egyenleg 955 milliárd forintra csökken, ami GDP-arányosan 3,1 százalék, miközben az uniós kötelezettségeink szempontjából fontosabb ESA-hiány a kormány tervei szerint 2,9 százalék lesz.

Mindez azt jelenti, hogy kis mértékben tovább emelkedik a GDP-arányában mért újraelosztása ráta, és a jövőre tervezett 50,5 százalékos érték az egész Európai Unión belül a hatodik legmagasabb a 2012-es adatok alapján.

Az államháztartás konszolidált összes bevétele, kiadása és hiánya (GDP %)
Forrás: MKOGY-adatok alapján saját számítás.
*A 2013-as adat az előirányzatban szereplő érték, a tartalék fel nem használásával korrigálva.

Több jut a kórházaknak, az iskoláknak és a gazdaságnak

A kiadási oldal részletesebb vizsgálatából az derül ki, hogy a jövő évi költségvetés egyik nagy nyertese az egészségügy: miután 2006-óta évről évre összesen reálértéken közel 600 milliárd forinttal (34 százalékkal) csökkentették 2013-ig az ágazat támogatását, jövőre 179 milliárd forinttal emelkedik az idei évhez képest az e célra fordítható összeg. Az többlet támogatás háromnegyede a tervek szerint a kórházak gazdálkodását hivatott segíteni. Az oktatás helyzete némileg hasonló: míg az e célra fordított állami finanszírozás 2006 és 2012 között reálértéken 620 milliárd forinttal (29 százalékkal) zsugorodott, addig az idei forrásbővülés után jövőre további 125 milliárd forinttal emelkedik az ágazat támogatása.

Egyes kiadási terület finanszírozásának változása reálértéken a 2014-ben az idei évhez képest (2014-es árakon, milliárd forintban)
Általános működési funkciók -40 -2%
Oktatás 125 8%
Egészségügy 179 15%
Nyugellátások 49 2%
Szociális támogatások és szolgáltatások -127 -7%
Sport 30 40%
Kultúra 19 10%
Adósságkezelés (kamat) 50 23%
Gazdasági funkciók 235 10%
Forrás: MKOGY-adatok alapján saját számítás. A 2014-es adatokat a 2013-as előirányzatokkal vetettük össze

Jelentős mértékben, 235 milliárd forinttal emelkedik jövőre a gazdasági funkciókra fordított állami pénzek nagysága is, amely minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a kormány tervei szerint 2014-ben minden korábbinál több pénzt (1735 milliárd forintot) vár hazánk az Európai Uniótól. A költségvetési törvény szerint mindezek eredményeképpen jövőre több pénz jut a mezőgazdaság támogatására, közlekedési és szállítási tevékenységekre, illetve környezetvédelemre.

A szegények rosszul járnak, a közalkalmazottak jól

Bár a nyugdíjak összege a törvény alapján a kormány által prognosztizált 2,4 százalékos infláció mértékével nő, a létszám- és összetétel-változás miatt az összes nyugdíjkiadás reálértéken is emelkedik 49 milliárd forinttal. Emellett több jut még a sport és a kultúra támogatására is.

Az állam működési kiadásai 40 milliárd forinttal csökkennek, ez azonban nem érinti közvetlenül az alkalmazottakat, sőt... A kiadások közgazdaságtani felosztása szerint az összes személyi kiadás reálértéke 124 milliárd forinttal (5,9 százalékkal) emelkedik. Ehhez képest a rászorultak támogatása érdemben csökken: részben az egyes pénzbeli juttatások (pl. családi pótlék) befagyasztása, részben más intézkedések miatt a szociális támogatások és szolgáltatások reálértéke 127 milliárd forinttal zsugorodik.

A fő kockázat: kicsi a tartalék

A költségvetési terv végrehajtását ugyanakkor veszélyezteti némiképp, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a tartalék nagysága. Míg 2012-ben 268 milliárd forintot, 2013-ban pedig 400 milliárd forintot tett félre a kormány, addig ez az összeg jövőre csupán 100 milliárd forint. A változtatás különösen kockázatos, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mind tavaly, mind pedig az idei évben (elsősorban az adóbevételek elmaradása miatt) a jelentős tartalék ellenére is több százmilliárd forintnyi megszorítást kell(ett) év közben végrehajtani a tervezett hiánycél elérése érdekében. Az alacsony tartalék növeli az újabb évközi kiigazítás esélyét, ami a komoly zavart okozhat a nagy állami rendszerek működésében és a kiszámíthatóság csökkenésén keresztül rontja az üzleti környezetet is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló