TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A washingtoni nemzetbiztonsági és politikai kampány fényében komoly figyelmet kapott egy jelentés, miszerint bár Moszkva évtizedek óta avatkozik be külföldi választásokba, ezek csak elenyésző arányban nevezhetők eredményesnek. A szerzők szerint az Egyesült Államokban egyenesen visszafele sült el, hiszen nagyban hozzájárult a Moszkva elleni szankciós rezsim meghosszabbításához.
Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo

Washingtonban gőzerővel folyik a feltételezett globális orosz információs hadviselés elleni kampány. H.R. McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint Moszkva online kampányt indított a július elsején tartandó mexikói általános választás befolyásolása érdekében. Washington szerint a cél a jelenlegi felmérések szerint az elnökjelölti versenyben vezető Andrés Obrador támogatása, miután ő az ország olajipari liberalizációját ellenzi, ez pedig segítheti az olajpiac kínálati oldalának kordában tartását. Mike Pompeo CIA-vezér szerint pedig a novemberi amerikai kongresszusi választások esetében is várható orosz és más befolyásolási kísérlet - az utóbbi alatt ki nem mondva Kínát érthette. Mueller különleges ügyész eközben a friss hírek szerint már közvetlenül Trump elnököt is meg akarja kérdezni kampány-csapatának kapcsolatáról a Kreml képviselőivel.

Mit talált a két kutató?

A washingtoni nemzetbiztonsági és politikai kampány fényében komoly figyelmet kapott két amerikai kutató jelentése a Washington Postban, miszerint bár Moszkva évtizedek óta avatkozik be külföldi választásokba, ezek csak elenyésző arányban nevezhetők eredményesnek.

A kutatók állítása szerint 1991 óta 27 esetben avatkozott be a Kreml külföldi választásba. A beavatkozások két hullámban történtek, az első hullám 2014-ig tartott és kizárólag poszt-szovjet utódállamokat érintett. A második szakaszban - az utóbbi három évben - aztán nyugati demokráciák is célkeresztbe kerültek.

Két hullám

A Szovjetunió 1991-es összeomlása után a kutatók állítása szerint Moszkva sorra avatkozott be az utódállamok választásaiba. Bár korábban többen amellett érveltek, hogy Moszkva meg akarta akadályozni a demokrácia terjedését, a friss anyag szerint az elsődleges cél az orosz-párti jelöltek támogatása volt. Mindenesetre a 11 feljegyzett intervencióból csupán 4 bizonyult sikeresnek. Az 1994-es ukrán választásoknál ráadásul a Kreml akaratlanul a pluralizmus megerősödéséhez járult hozzá azzal, hogy oroszellenes autokratákat próbált ellehetetleníteni.

Káncz Csaba

A kutatók szerint az elmúlt három évben az orosz beavatkozás olyan országokat is elért, mint az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság. A szerzők nem teszik hozzá, de mi tegyük meg: a Kreml álláspontja szerint 2014-ben Kijevben az amerikai, a lengyel és a német titkosszolgálatok ’színes forradalmat’ akartak végrehajtani, ami egyfajta magyarázat lehet az orosz dinamikára. A kutatók kiemelik, hogy számos európai országban a Kreml szélsőjobboldali pártokat finanszírozott, így például a Nemzeti Frontot Franciaországban a tavalyi elnökválasztás során.

Az USÁ-ban hamis Facebook címekről terjesztettek dezinformációkat, amelyek 126 millió amerikait értek el. Mindenesetre a kutatók konklúziója az, hogy bár Moszkva 16 választást próbált befolyásolni az elmúlt három évben ez csupán két esetben, a 2016-os Brexitnél és a tavalyi cseh választásoknál sikerült, hét esetben pedig csupán részsikert hozott a Kreml számára. A szerzők szerint az Egyesült Államokban egyenesen visszafele sült el, hiszen nagyban hozzájárult a Moszkva elleni szankciós rezsim meghosszabbításához.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél