3p
A washingtoni nemzetbiztonsági és politikai kampány fényében komoly figyelmet kapott egy jelentés, miszerint bár Moszkva évtizedek óta avatkozik be külföldi választásokba, ezek csak elenyésző arányban nevezhetők eredményesnek. A szerzők szerint az Egyesült Államokban egyenesen visszafele sült el, hiszen nagyban hozzájárult a Moszkva elleni szankciós rezsim meghosszabbításához.
Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo

Washingtonban gőzerővel folyik a feltételezett globális orosz információs hadviselés elleni kampány. H.R. McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint Moszkva online kampányt indított a július elsején tartandó mexikói általános választás befolyásolása érdekében. Washington szerint a cél a jelenlegi felmérések szerint az elnökjelölti versenyben vezető Andrés Obrador támogatása, miután ő az ország olajipari liberalizációját ellenzi, ez pedig segítheti az olajpiac kínálati oldalának kordában tartását. Mike Pompeo CIA-vezér szerint pedig a novemberi amerikai kongresszusi választások esetében is várható orosz és más befolyásolási kísérlet - az utóbbi alatt ki nem mondva Kínát érthette. Mueller különleges ügyész eközben a friss hírek szerint már közvetlenül Trump elnököt is meg akarja kérdezni kampány-csapatának kapcsolatáról a Kreml képviselőivel.

Mit talált a két kutató?

A washingtoni nemzetbiztonsági és politikai kampány fényében komoly figyelmet kapott két amerikai kutató jelentése a Washington Postban, miszerint bár Moszkva évtizedek óta avatkozik be külföldi választásokba, ezek csak elenyésző arányban nevezhetők eredményesnek.

A kutatók állítása szerint 1991 óta 27 esetben avatkozott be a Kreml külföldi választásba. A beavatkozások két hullámban történtek, az első hullám 2014-ig tartott és kizárólag poszt-szovjet utódállamokat érintett. A második szakaszban - az utóbbi három évben - aztán nyugati demokráciák is célkeresztbe kerültek.

Két hullám

A Szovjetunió 1991-es összeomlása után a kutatók állítása szerint Moszkva sorra avatkozott be az utódállamok választásaiba. Bár korábban többen amellett érveltek, hogy Moszkva meg akarta akadályozni a demokrácia terjedését, a friss anyag szerint az elsődleges cél az orosz-párti jelöltek támogatása volt. Mindenesetre a 11 feljegyzett intervencióból csupán 4 bizonyult sikeresnek. Az 1994-es ukrán választásoknál ráadásul a Kreml akaratlanul a pluralizmus megerősödéséhez járult hozzá azzal, hogy oroszellenes autokratákat próbált ellehetetleníteni.

Káncz Csaba

A kutatók szerint az elmúlt három évben az orosz beavatkozás olyan országokat is elért, mint az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság. A szerzők nem teszik hozzá, de mi tegyük meg: a Kreml álláspontja szerint 2014-ben Kijevben az amerikai, a lengyel és a német titkosszolgálatok ’színes forradalmat’ akartak végrehajtani, ami egyfajta magyarázat lehet az orosz dinamikára. A kutatók kiemelik, hogy számos európai országban a Kreml szélsőjobboldali pártokat finanszírozott, így például a Nemzeti Frontot Franciaországban a tavalyi elnökválasztás során.

Az USÁ-ban hamis Facebook címekről terjesztettek dezinformációkat, amelyek 126 millió amerikait értek el. Mindenesetre a kutatók konklúziója az, hogy bár Moszkva 16 választást próbált befolyásolni az elmúlt három évben ez csupán két esetben, a 2016-os Brexitnél és a tavalyi cseh választásoknál sikerült, hét esetben pedig csupán részsikert hozott a Kreml számára. A szerzők szerint az Egyesült Államokban egyenesen visszafele sült el, hiszen nagyban hozzájárult a Moszkva elleni szankciós rezsim meghosszabbításához.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG