5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kijevet megdöbbentette, hogy a világ legnagyobb biztonságpolitikai konferenciájának éves jelentése még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Az oroszok 53 százaléka már alig tudja megengedni magának a napi betevő megvásárlását. Káncz Csaba jegyzete.

A vasárnap véget ért Müncheni Biztonsági Konferencia több negatív meglepetést is tartogatott Ukrajna számára. A nyugati diplomaták ugyanis aktívan támogatni kezdték azt a gondolatot, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió nem elszigetelt agresszió, hanem a "gonosz tengelyének" háborúja a kollektív Nyugat ellen. A Putyinnal szembeni koncentrált ellenállás helyett többen azt javasolták, hogy az erőfeszítéseket meg kell osztani a világban.

Mindenki mindenki ellen

Az idei Konferencia megmutatta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja lassan háttérbe szorul a világ számos politikusa és diplomatája számára. Az úgynevezett „Müncheni Biztonsági Jelentés” - a nemzetközi biztonsági helyzet egyfajta éves áttekintése - még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Nem különálló kihívásként emeli ki az orosz agressziót, hanem inkább a globális események átfogó mátrixába illeszti Oroszország akcióit, azt sugallva, hogy a világ a „mindenki mindenki ellen” időszakába lépett, és az orosz agresszió ennek csak egy eleme és illusztrációja.

Talán Zelenszkij is ledermedt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Fotó: AFP
Talán Zelenszkij is ledermedt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Fotó: AFP

Még a Konferencia hivatalos mottója is ("Lose-lose?") azt sugallta, hogy a helyzetet tekintve mindenki veszít. Hiába volt a mottó végén kérdőjel, a Konferencia szervezői ahelyett, hogy a Nyugat számára keresték volna a módját annak, hogyan kerülhetne fölénybe a globális konfrontációban, inkább azt akarták bebizonyítani, hogy minden konfliktusban minden fél kölcsönösen a vereség felé tart.

"Úgy tűnik, hogy Európából hiányzik a sürgősség érzete, annak ellenére, hogy a frontvonalon nagyon nehéz a helyzet" - mondta többek között Mette Frederiksen dán miniszterelnök a Zelenszkij elnökkel folytatott megbeszélése kezdetén. Ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy "már most, nem egy év vagy hat hónap múlva, hanem most azonnal keresztülvigye a szükséges segítség nyújtását".

Berlin felelőssége

Valóban, a tavalyi év végén a nyugati fővárosokban komor híresztelések keringtek arról, hogy 2024 lesz az "igazság éve" Ukrajna számára. Úgy tűnik, ez beigazolódott. Mert bizony a lőszerhiányt nem lehet egyhamar orvosolni.

Németország felelőssége nem csekély ebben a helyzetben. Két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a német kormány megtegye a szükséges kötelező megrendelési kötelezettségeket a német hadiiparnak, így a lőszergyártás felfutása csak most zajlik. De ez semmit sem használ Ukrajnának, ha még két-három évig nem érkezik elegendő tüzérségi lövedék a frontra. Addigra lehet, hogy elveszíti a háborút.

Jelentés az orosz lakosságról

Már majdnem két éve, hogy Oroszország agresszív háborút indított Ukrajna ellen, és miközben a Kreml ugyanazzal a régi narratívával próbálja igazolni tetteit, az orosz lakosság körében bizonyos háborús fáradtság terjed.

Legalábbis zárt ajtók mögött, ahogy a Levada Központ felmérései mutatják. Ez az egyetlen, az orosz államtól vagy állami támogatásoktól független közvélemény-kutató intézetnek számít. Tavaly novemberben és decemberben két felmérést végzett, egyenként mintegy 1600 résztvevővel az ország mind az 50 régiójából.

A válaszadóknak csupán a 36 százaléka szeretné, ha folytatódna az Ukrajnával folytatott háború - ez a legalacsonyabb arány a 2022 októberi részleges mozgósítás óta. A béketárgyalások megkezdését 57 százalék támogatja – ezt főként a nők és a 40 év alattiak támogatták.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzéseket vált ki az Ukrajnával vívott háború, a leggyakoribb válasz 45 százalékban az "Oroszország iránti büszkeség" volt. Ezt követte a "félelem" 32 százalékkal, a "düh" és a "sokk" 10 százalékkal.

Hétköznapi élet

A totalitárius ideológia eközben egyre inkább maga alá gyűri az oroszországi mindennapokat. Az oroszok számára is egyre nehezebb úgy tenni, mintha minden teljesen normális lenne, amint azt a Levada-felmérés is mutatja:

  • Életszínvonal: A válaszadók 36 százaléka szerint a lakosság többségének élete rosszabb lett 2023-ban. 17 százalék szerint javult az életszínvonal, 42 százalék szerint pedig változatlan maradt.
  • Szólásszabadság: A válaszadók 25 százaléka szerint 2023-ban romlott a szabad véleménynyilvánítás lehetősége, míg 16 százalékuk szerint javult.
  • A válaszadók 53 százaléka alig tudta megengedni magának a napi betevő megvásárlását:

A válaszadók 38 százaléka szerint az infláció megugrása volt a legjelentősebb esemény Oroszországban tavaly. Ezt követte Vlagyimir Putyin újbóli elnökjelöltsége és az ukrajnai háború folytatódása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG