5p

Kijevet megdöbbentette, hogy a világ legnagyobb biztonságpolitikai konferenciájának éves jelentése még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Az oroszok 53 százaléka már alig tudja megengedni magának a napi betevő megvásárlását. Káncz Csaba jegyzete.

A vasárnap véget ért Müncheni Biztonsági Konferencia több negatív meglepetést is tartogatott Ukrajna számára. A nyugati diplomaták ugyanis aktívan támogatni kezdték azt a gondolatot, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió nem elszigetelt agresszió, hanem a "gonosz tengelyének" háborúja a kollektív Nyugat ellen. A Putyinnal szembeni koncentrált ellenállás helyett többen azt javasolták, hogy az erőfeszítéseket meg kell osztani a világban.

Mindenki mindenki ellen

Az idei Konferencia megmutatta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja lassan háttérbe szorul a világ számos politikusa és diplomatája számára. Az úgynevezett „Müncheni Biztonsági Jelentés” - a nemzetközi biztonsági helyzet egyfajta éves áttekintése - még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Nem különálló kihívásként emeli ki az orosz agressziót, hanem inkább a globális események átfogó mátrixába illeszti Oroszország akcióit, azt sugallva, hogy a világ a „mindenki mindenki ellen” időszakába lépett, és az orosz agresszió ennek csak egy eleme és illusztrációja.

Talán Zelenszkij is ledermedt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Fotó: AFP
Talán Zelenszkij is ledermedt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Fotó: AFP

Még a Konferencia hivatalos mottója is ("Lose-lose?") azt sugallta, hogy a helyzetet tekintve mindenki veszít. Hiába volt a mottó végén kérdőjel, a Konferencia szervezői ahelyett, hogy a Nyugat számára keresték volna a módját annak, hogyan kerülhetne fölénybe a globális konfrontációban, inkább azt akarták bebizonyítani, hogy minden konfliktusban minden fél kölcsönösen a vereség felé tart.

"Úgy tűnik, hogy Európából hiányzik a sürgősség érzete, annak ellenére, hogy a frontvonalon nagyon nehéz a helyzet" - mondta többek között Mette Frederiksen dán miniszterelnök a Zelenszkij elnökkel folytatott megbeszélése kezdetén. Ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy "már most, nem egy év vagy hat hónap múlva, hanem most azonnal keresztülvigye a szükséges segítség nyújtását".

Berlin felelőssége

Valóban, a tavalyi év végén a nyugati fővárosokban komor híresztelések keringtek arról, hogy 2024 lesz az "igazság éve" Ukrajna számára. Úgy tűnik, ez beigazolódott. Mert bizony a lőszerhiányt nem lehet egyhamar orvosolni.

Németország felelőssége nem csekély ebben a helyzetben. Két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a német kormány megtegye a szükséges kötelező megrendelési kötelezettségeket a német hadiiparnak, így a lőszergyártás felfutása csak most zajlik. De ez semmit sem használ Ukrajnának, ha még két-három évig nem érkezik elegendő tüzérségi lövedék a frontra. Addigra lehet, hogy elveszíti a háborút.

Jelentés az orosz lakosságról

Már majdnem két éve, hogy Oroszország agresszív háborút indított Ukrajna ellen, és miközben a Kreml ugyanazzal a régi narratívával próbálja igazolni tetteit, az orosz lakosság körében bizonyos háborús fáradtság terjed.

Legalábbis zárt ajtók mögött, ahogy a Levada Központ felmérései mutatják. Ez az egyetlen, az orosz államtól vagy állami támogatásoktól független közvélemény-kutató intézetnek számít. Tavaly novemberben és decemberben két felmérést végzett, egyenként mintegy 1600 résztvevővel az ország mind az 50 régiójából.

A válaszadóknak csupán a 36 százaléka szeretné, ha folytatódna az Ukrajnával folytatott háború - ez a legalacsonyabb arány a 2022 októberi részleges mozgósítás óta. A béketárgyalások megkezdését 57 százalék támogatja – ezt főként a nők és a 40 év alattiak támogatták.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzéseket vált ki az Ukrajnával vívott háború, a leggyakoribb válasz 45 százalékban az "Oroszország iránti büszkeség" volt. Ezt követte a "félelem" 32 százalékkal, a "düh" és a "sokk" 10 százalékkal.

Hétköznapi élet

A totalitárius ideológia eközben egyre inkább maga alá gyűri az oroszországi mindennapokat. Az oroszok számára is egyre nehezebb úgy tenni, mintha minden teljesen normális lenne, amint azt a Levada-felmérés is mutatja:

  • Életszínvonal: A válaszadók 36 százaléka szerint a lakosság többségének élete rosszabb lett 2023-ban. 17 százalék szerint javult az életszínvonal, 42 százalék szerint pedig változatlan maradt.
  • Szólásszabadság: A válaszadók 25 százaléka szerint 2023-ban romlott a szabad véleménynyilvánítás lehetősége, míg 16 százalékuk szerint javult.
  • A válaszadók 53 százaléka alig tudta megengedni magának a napi betevő megvásárlását:

A válaszadók 38 százaléka szerint az infláció megugrása volt a legjelentősebb esemény Oroszországban tavaly. Ezt követte Vlagyimir Putyin újbóli elnökjelöltsége és az ukrajnai háború folytatódása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG