7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Sanna Marin finn miniszterelnök bulizási botránya körüli vita azzal fenyeget, hogy kisiklik az eddig elbűvölőnek tűnő politikai karrier.

Marin a világ legfiatalabb megválasztott miniszterelnöke lett azzal, hogy 34 évesen lett Finnország vezetője, egyúttal egy olyan karrierpolitikus, aki a finn balközépbe tartozó szociáldemokrata párt soraiból emelkedett fel villámgyorsan. 

27 évesen még az ország harmadik legnagyobb városa, Tampere városi tanácsának élén állt, amikor kiszivárgott a nagysebességű villamosra vonatkozó javaslatáról szóló szürreális, 10 órás vitáról készült videó. (A kitartó vita után a villamosprojekt végül elbukott.)

Amikor Antti Rinne volt miniszterelnök 2019 decemberében lemondott a postai dolgozók sztrájkkezelése miatt, Marin közlekedési és kommunikációs miniszteri pozícióját hátrahagyva vette át az ország vezetését, és elkerülhetetlen volt a ráirányuló nemzetközi figyelem: Marin egy ötpárti koalíció élére állt, amelyben minden vezető nő volt, méghozzá a legtöbb 40 év alatti.

A közösségi médiában ismert és jártas Marinra úgy tekintett a pártja, mint egy régóta vágyott vérfrissítésre, aki magához vonzza a kellően fiatalabb szavazókat. Akik kötődni tudtak például  Marin szoptatós szelfijéhez, vagy ahhoz, hogy kiposztolta a szerény, retró stílusú lakásának fotóit, amelyet férjével, Markus Räikkönennel osztott meg, mielőtt miniszterelnökké vált volna.

Sanna Marin finn miniszterelnök sajtótájékoztatója az ominózus buli után. Fotó: MTI/EPA
Sanna Marin finn miniszterelnök sajtótájékoztatója az ominózus buli után. Fotó: MTI/EPA

A finn kormányfő hatékony, jól kommunikál, akiből hiányzik Bill Clinton vagy Tony Blair vad karizmája, hiszen vezetési stílusában és döntéshozatalaiban nem feltétlenül az egyértelmű, de bizonyítékokon alapuló megközelítést részesíti előnyben – mutat rá a The Guardian, amely hátteret ad cikkével az elmúlt hetekben kereszttűz alá került Sanna Marinról.

Marin ügyesnek bizonyult például a finnországi koalíciós politikára jellemző, bonyolult párton belüli kapcsolatok kezelésében, mely eredményeként koalíciója 2021 áprilisában, feszült tárgyalások után megállapodott az új költségvetésről.

Aztán dicséreteket kapott a Covid-19 világjárvány idején végzett gyors, határozott döntéseiért, és amiatt is, hogy a közelmúltban sokak megkönnyebbülésére - akik attól tartottak, hogy Oroszország területi ambíciói Finnország határáig is elérhetnek -, biztosította országa csatlakozását a NATO-hoz.

Baloldali pártjában Marin szenvedélyesen rajong a környezetvédelmi kérdésekért és a nők jogaiért. Ígéretet tett arra, hogy Finnország szén-dioxid-semleges, majd nem sokkal ezután szén-negatív lesz 2035-re, és javította az ország amúgy is nagyvonalú szülői szabadságának rendszerét mind az anyák, mind az apák számára. Lánya, Emma 2018-as születése után Marin és Räikkönen egyenlő arányban vette ki szülői szabadságát, és sokat beszélt arról, miért tartotta olyan fontosnak, hogy mindketten egyforma időt töltsenek otthon a gyermekükkel.

Marin szinte mindig higgadt, jól felkészült, és összeszedett, csak nagy ritkán merev, akkor viszont képes némi tapintatlanságra is – írja kritikusan a brit lap. 

Közismert, hogy az interjúk során személyesen ad át az újságíróknak tájékoztató dokumentumokat, amelyek felvázolják a legfontosabb érdeklődési területeit és az általa vélt legégetőbb problémákat, azt várva, hogy arra reagáljanak.

Ez a munkamorál a gyerekkorából fakad: Marin szülei elváltak, és szűkös anyagi körülmények között nőtt fel. Egy pékségben dolgozott, hogy kiegészítse édesanyja jövedelmét, majd később pénztárosként, hogy el tudja magát tartani az egyetemi évei alatt. Ő volt az első a családjában, aki diplomát szerzett. Nem véletlen, hogy az LMBTQ-jogok büszke támogatója is: édesanyja, miután elvált az apjától, azonos nemű párkapcsolatban élt.

Ironikus módon Marinnak épp az az oldala árthat, amelyet a legmagasabb állami tisztségeket betöltők ritkán szoktak a nyilvánosság előtt felvállalni: hogy társaságkedvelő, laza és nyitott.

2021 decemberében már sor került egy bocsánatkérésre, amiért egy helsinki éjszakai klubba ellátogatott a barátaival, miközben ki volt téve a Covid-19 fertőzésnek. Sőt, a hivatalos telefonja nélkül ment el szórakozni, és csak azután kapta meg az üzenetet, hogy biztosítani kell a biztonságát, miután hazaért.

A múlt héten Marin drogtesztet csináltatott (ami negatív eredményt hozott), miután olyan felvételek jelentek meg róla egy Helsinkiben található éjszakai klubban, hogy a zenészekből, modellekből és influenszerekből álló baráti körével táncol és iszik egy zártkörű bulin. Marin kezdetben megvédte magát, mondván, joga van a munkaidőn kívüli társasági élethez, és kijelentette, hogy alig ivott, s másnap reggel már ott ült az íróasztalánál. Később azonban bocsánatot kért, miután az internetre olyan fotók szivárogtak ki, amelyeken barátai félmeztelenül pózolnak a rezidenciáján.

Marin támogatói azzal érvelnek, hogy a személye elleni támadásokat a nőgyűlölet táplálja, miközben az is igaz, hogy a szexizmus kikezdte Marin kormányát.

Davosban 2020-ban, röviddel azután, hogy vezetői beosztásba került, egy beszélgetés moderátora megkérdezte Marint, hogyan működik a kormánya, amire udvarias, de megdöbbentő választ adott: „Úgy működik, mint minden kormány. Nem egy női öltöző, ahol tereferélgetünk.”

Még ugyanabban az évben Marint amiatt kritizálták, hogy egy magazin fotózásán a fekete blézere alatt nem viselt melltartót. A kritikusok azt mondják, úgy tűnik, hogy Marin a társadalom szegényebb rétegeiből álló társasággal tart kapcsolatot, és azon töprengenek, hogy felhasználhatják-e a miniszterelnök népszerűségét azok, akik a médiában akarják népszerűsíteni magukat általa.

Felvetik azt is, bölcs dolog-e, hogy hagyja magát videózni bulikon olyan emberekkel, akikben nem feltétlenül bízhat. Az időzítés sem volt megfelelő: Marin pártja lemaradt a jobbközép Nemzeti Koalíció mögött, és valószínűnek tűnik, hogy a 2023-as általános választások után már nem ő lesz a miniszterelnök.

Ugyanakkor Marint hatalmas népszerűség is övezi a videó óta, különösen a finn nők részéről, akik videókat osztottak meg magukról  #solidaritywithsanna hashtag alatt, ahogy a megszorongatott miniszterelnökük melletti támogatásként buliznak. Voltaképpen ez a bulizásról szóló vita a lényege annak, hogy mi teszi Marint olyan vonzó, de időnként megosztó vezetővé. 

Ugyanis miután miniszterelnök lett, Marin bejelentette, hogy esze ágában sincs higgadt robotüzemmódban működő politikus lenni.

Kezdetben továbbra is a magánlakásában élt, és a helyi szupermarketben vásárolt, de aztán kénytelen volt beköltözni hivatalos lakhelyére, Kesärantába, hogy jobban kezelje a Covid-helyzetet. A saját hitelességhez való ragaszkodása vezérelte Marint abban is, hogy normális társasági életet tartson fenn, még akkor is, ha az veszélyes az ő pozíciójában.

„Csak őszinte akarok lenni, és önazonos” – jelentette ki a brit Vogue-nak adott 2020-as interjújában, amivel kapcsolatban előfordulhat, hogy egyeseknek meg kell birkóznia azzal a gondolattal, a világ vezetői is élhetnek úgy, mint az átlagpolgárok, s attól még lehetnek rendes emberek.

Ám nem csak a bulizás miatt főhet Sanna Marin feje: a finn állami többségű cég, a Fortum legalább 2800 milliárd forintos mínuszba került, német leányvállalata ugyanis túl drágán vásárolt gázt, amikor csökkent az orosz szállítás. Szakértők szerint ez a legnagyobb gazdasági katasztrófahelyzet, már ami egy finn állami vállalatot érintett. Az ügy kipattanásakor Marin nyaralni ment, és nem volt hajlandó lerövidíteni vakációját emiatt, ami szintén sokaknál kiverte a biztosítékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségesét bízták meg kormányalakítással Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 16:46
Átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Caputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnökének, Robert Ficónak a pozsonyi államfői palotában hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG