<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete

Kína és Oroszország között átfogó stratégiai partneri kapcsolat áll fenn, ám hivatalos szövetségben nem állnak egymással. A két állam csupán az elmúlt nyolc hónapban két közös hadgyakorlatot tartott. 

A kétoldalú viszonyban egyelőre jól működik a formula, miszerint „soha egymás ellen, de nem feltétlenül mindig egymással”.  Mindazonáltal Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly nézetkülönbségek és érdekellentétek lappanganak. 

Repedések Közép-Ázsiában

Moszkva hagyományosan a régió egykori szovjet tagköztársaságait (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) saját érdekszférájának tekintette, de idegesen konstatálja, hogy Peking villámgyors gazdasági benyomulása újraírta a politikai dinamikát. Mi több, ez a penetráció már biztonságpolitikai színezetet is vett, amikor kiderült, hogy Tádzsikisztán (amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával) engedélyezte Pekingnek a második katonai bázis felállítását a területén, sőt 2019-ben közös hadgyakorlatot is tartottak.

Üzbegisztán is kínai nyomás alá kerülhet  (fotó: pixabay.com)Üzbegisztán is kínai nyomás alá kerülhet (fotó: pixabay.com)

De a közép-ázsiai elitek általános hozzáállása Pekinghez is aggodalomra adhat okot Moszkvában.  2019 óta több, mint 40 tüntetés volt a térségben a „kínai terjeszkedés” ellen, de a helyi elitek ezt gyakorlatilag nem támogatták.   Sőt, elnyomták ezeket a megmozdulásokat, tagadták, hogy a Kína célja a terjeszkedés lenne, mi több, a népeiket hála kimutatására kérték Peking irányába.

Nem csoda, hogy egyes orosz megfigyelők megkongatták a vészharangot Moszkva gyengülő befolyása kapcsán.

Kazahsztán félelme az ukrán forgatókönyvtől

A közép-ázsiai politikai elitek attitűdjét magyarázhatja, hogy rájöttek: jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét. 

Tavaly decemberben két moszkvai törvényhozó is megkérdőjelezte Kazahsztán területi épségét. Nem kell tartaniuk emiatt szibériai száműzetéstől, hiszen ezzel csupán visszhangozták Putyin elnök 2014-es megjegyzését.  A Kreml ura – alig pár hónappal a Krím elfoglalása után – emelte ki, hogy az első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev „létrehozott egy államot egy olyan területen, ahol soha nem létezett állam”.

Márpedig a világ kilencedik legnagyobb területű országában mély sebeket téptek föl a moszkvai üzenetek. A szovjet uralom ugyanis elképesztő atrocitásokkal konszolidálta magát a kazah területeken. Az 1921-22-es éhínség idején milliónyi kazah halt éhen. A szovjetek elnyomták a hagyományos elitet, az 1920-as évek végén és az 1930-as években erőszakkal kollektivizáltak, tömeges éhezést és nyugtalanságot váltva ki ezzel.

Nem véletlen, hogy Nur-Szultan a közelmúltban megrendelte az első török harci drón rajt, és cirillről latinra változtatta tavaly az általános iskolai tankönyvek betűtípusát.  Szeptemberben pedig levált az orosz rendszerről, saját nemzetközi telefonos hívószámot hozva létre.

Kína többi aduja a térségben

Közép-Ázsiában sok orosz nemzetiségű él (különösen Észak-Kazahsztánban) és a helyi elitek dermedten figyelték a Krím-félsziget annexióját.  Ezzel ellentétben a térségben nagyon kevés „han” nemzetiségű kínai él.  Peking kiemelt érdeke a térségben a terrorizmus és szeparatizmus felszámolása, nyersanyagok vásárlása és a térségen keresztül, Európába haladó kereskedelem biztosítása.  Ezen célok egyike sem jelent szeparatista veszélyt Közép-Ázsia elitjei számára. 

Ráadásul Kína már gazdasági súlyát tekintve a térségben lelépte az oroszokat.  2019-re az Új Selyemútnak (BRI) köszönhetően a térség legnagyobb kereskedelmi partnere lett, a kínai befektetések pedig mára szinte mindegyik térségbeli országban meghaladja az orosz teljesítményt.

Mindezeken túl olyan fejlemények történtek a térségbeli eliteknél, amelyek eredményeképpen azok inkább hajlandóbbak Pekinggel tárgyalni.  A jelenlegi kazah elnök, Kasszim-Jomart Tokajev például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával. 

A hatalmon levő kirgiz elnök hatalomra kerülését, Szadir Japarovot, a híresztelések szerint több, Kínával szoros kapcsolatokat ápoló üzletember támogatta.  Mi több, Japarov apja Kínában született és ott is járt iskolába, később pedig a családi üzlet Kínához kötötte.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló