<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete

Kína és Oroszország között átfogó stratégiai partneri kapcsolat áll fenn, ám hivatalos szövetségben nem állnak egymással. A két állam csupán az elmúlt nyolc hónapban két közös hadgyakorlatot tartott. 

A kétoldalú viszonyban egyelőre jól működik a formula, miszerint „soha egymás ellen, de nem feltétlenül mindig egymással”.  Mindazonáltal Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly nézetkülönbségek és érdekellentétek lappanganak. 

Repedések Közép-Ázsiában

Moszkva hagyományosan a régió egykori szovjet tagköztársaságait (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) saját érdekszférájának tekintette, de idegesen konstatálja, hogy Peking villámgyors gazdasági benyomulása újraírta a politikai dinamikát. Mi több, ez a penetráció már biztonságpolitikai színezetet is vett, amikor kiderült, hogy Tádzsikisztán (amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával) engedélyezte Pekingnek a második katonai bázis felállítását a területén, sőt 2019-ben közös hadgyakorlatot is tartottak.

Üzbegisztán is kínai nyomás alá kerülhet  (fotó: pixabay.com)Üzbegisztán is kínai nyomás alá kerülhet (fotó: pixabay.com)

De a közép-ázsiai elitek általános hozzáállása Pekinghez is aggodalomra adhat okot Moszkvában.  2019 óta több, mint 40 tüntetés volt a térségben a „kínai terjeszkedés” ellen, de a helyi elitek ezt gyakorlatilag nem támogatták.   Sőt, elnyomták ezeket a megmozdulásokat, tagadták, hogy a Kína célja a terjeszkedés lenne, mi több, a népeiket hála kimutatására kérték Peking irányába.

Nem csoda, hogy egyes orosz megfigyelők megkongatták a vészharangot Moszkva gyengülő befolyása kapcsán.

Kazahsztán félelme az ukrán forgatókönyvtől

A közép-ázsiai politikai elitek attitűdjét magyarázhatja, hogy rájöttek: jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét. 

Tavaly decemberben két moszkvai törvényhozó is megkérdőjelezte Kazahsztán területi épségét. Nem kell tartaniuk emiatt szibériai száműzetéstől, hiszen ezzel csupán visszhangozták Putyin elnök 2014-es megjegyzését.  A Kreml ura – alig pár hónappal a Krím elfoglalása után – emelte ki, hogy az első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev „létrehozott egy államot egy olyan területen, ahol soha nem létezett állam”.

Márpedig a világ kilencedik legnagyobb területű országában mély sebeket téptek föl a moszkvai üzenetek. A szovjet uralom ugyanis elképesztő atrocitásokkal konszolidálta magát a kazah területeken. Az 1921-22-es éhínség idején milliónyi kazah halt éhen. A szovjetek elnyomták a hagyományos elitet, az 1920-as évek végén és az 1930-as években erőszakkal kollektivizáltak, tömeges éhezést és nyugtalanságot váltva ki ezzel.

Nem véletlen, hogy Nur-Szultan a közelmúltban megrendelte az első török harci drón rajt, és cirillről latinra változtatta tavaly az általános iskolai tankönyvek betűtípusát.  Szeptemberben pedig levált az orosz rendszerről, saját nemzetközi telefonos hívószámot hozva létre.

Kína többi aduja a térségben

Közép-Ázsiában sok orosz nemzetiségű él (különösen Észak-Kazahsztánban) és a helyi elitek dermedten figyelték a Krím-félsziget annexióját.  Ezzel ellentétben a térségben nagyon kevés „han” nemzetiségű kínai él.  Peking kiemelt érdeke a térségben a terrorizmus és szeparatizmus felszámolása, nyersanyagok vásárlása és a térségen keresztül, Európába haladó kereskedelem biztosítása.  Ezen célok egyike sem jelent szeparatista veszélyt Közép-Ázsia elitjei számára. 

Ráadásul Kína már gazdasági súlyát tekintve a térségben lelépte az oroszokat.  2019-re az Új Selyemútnak (BRI) köszönhetően a térség legnagyobb kereskedelmi partnere lett, a kínai befektetések pedig mára szinte mindegyik térségbeli országban meghaladja az orosz teljesítményt.

Mindezeken túl olyan fejlemények történtek a térségbeli eliteknél, amelyek eredményeképpen azok inkább hajlandóbbak Pekinggel tárgyalni.  A jelenlegi kazah elnök, Kasszim-Jomart Tokajev például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával. 

A hatalmon levő kirgiz elnök hatalomra kerülését, Szadir Japarovot, a híresztelések szerint több, Kínával szoros kapcsolatokat ápoló üzletember támogatta.  Mi több, Japarov apja Kínában született és ott is járt iskolába, később pedig a családi üzlet Kínához kötötte.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG