5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kétéltű támadóhajó új, drónközpontú haditengerészeti stratégiát jelez, és a tajvani háborús forgatókönyv szempontjából kulcsfontosságú tengeri szállítási képességek hiányosságait orvosolja. Kína haditengerészeti és légi támaszpontjai Hajnanban, a Dél-kínai-tengeren és a nemrégiben korszerűsített támaszpont a vazallus-állammá degradált Kambodzsában tovább erősíthetik a könnyű repülőgép-hordozó flotta képességeit. Káncz Csaba jegyzete.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete (PLA-N) jelenleg építi a Type 076 típusú kétéltű támadóhajóját, amely kulcsfontosságú szerepet játszhat a tajvani konfliktusban. A The Warzone arról számol be, hogy a hadihajó képes lehet a személyzet nélküli harci repülőgépek (UCAV) és más merevszárnyú drónok hordozására, miközben repülőgépeket és támadó erőket is szállíthat.

A Hudong-Zhonghua hajógyárában készül a Type 076
A Hudong-Zhonghua hajógyárában készül a Type 076
Fotó: Wikipedia

A sanghaji Hudong-Zhonghua hajógyárban épülő hadihajó jelentős előrelépést jelent Kína haditengerészeti építészetében, mivel áthidalja az ország legnagyobb kétéltű hadihajója, a Type 075 és legfejlettebb repülőgép-hordozója, a Fujian közötti szakadékot.

Mire képes a hadihajó?

A Type 076 körülbelül 263 méter hosszú és 43 méter széles. Elektromágneses katapultokkal és rögzítőberendezésekkel is rendelkezik, ami arra utal, hogy a drón-központú haditengerészeti stratégiára összpontosít.

A Type 076 összhangban van a PLA-N azon törekvéseivel, hogy fokozza tengeri csapásmérő képességeit, hírszerzési, megfigyelési és felderítési (ISR) műveleteit és hagyományos kétéltű támadásait. A hajó építése 2023 őszén kezdődött, ami aláhúzza Kína erőteljes hajóépítési kapacitását és azon törekvését, hogy a haditengerészeti hatalmat a partjain túlra is kivetítse. A Warzone-jelentés szerint a Type 076 jelzi Kína elkötelezettségét a félelmetes jelenlét fenntartása iránt az olyan vitatott régiókban, mint a Dél-kínai-tenger, és potenciálisan a Tajvant érintő forgatókönyvek során.

Kína még mindig jelentős képességbeli hiányosságokkal küzd tengeri szállítási képességei terén, amelyek elégtelenek lehetnek egy Tajvan elleni, a Tajvani-szoroson átnyúló invázióhoz. A 076-os típus megépítése nyilvánvalóan része azon erőfeszítéseinek, hogy ezeket a hiányosságokat orvosolja. Tavaly ősszel az Asia Times megjegyezte, hogy a PLA-N kétéltű támadóhajói körülbelül egy nehézdandár és 21 ezer katona felszerelésének megfelelő szállítmányt tudnának áthajózni egy első inváziós partraszállás során Tajvanra.

A szigetországban is felkészülnek

Tajvanon azonban mintegy 1200 harckocsi várakozna, ami több, mint amennyivel a PLA képes lenne egyetlen, összehangolt kétéltű partraszállást végrehajtani, kevesebb mint fele ennyi harckocsival. A PLA azt tervezi, hogy 300 – 400 ezer katonát vet be Tajvan gyors elfoglalására egy lefejezési csapást követően, amelynek célja Tajvan polgári és katonai vezetésének likvidálása lenne.

De ha Tajvan vezetése túléli a kezdeti csapást, és mozgósítani tudja katonai és polgári lakosságát, akkor a PLA-nak akár 2 millió katonát kell Tajvanra küldenie, beleértve a rendőrséget és a félkatonai személyzetet is, hogy három az egyhez vagy öt az egyhez számbeli előnyt biztosítson a tajvani védelmi erőkkel szemben. Miközben Kína a polgári kompokat átcsoportosíthatja, hogy kompenzálja a tengeri szállítási képességek hiányosságait, ez a megközelítés jelentős kihívásokkal nézne szembe, mivel a polgári kompok túlélőképessége a támadással szemben, és a kínai kereskedelmi tengerészet intézményi kapacitása háborús helyzetbe kerülne.

Mit jelenthet az új hajó megjelenése?
Mit jelenthet az új hajó megjelenése?
Fotó: Depositphotos

A repülőgép-hordozók hasznosságáról folyó viták közepette, tekintettel a repülőgép-hordozók egyre növekvő sebezhetőségére a kifinomult ISR és hajó elleni fegyverekkel szemben, Kína fontolóra veheti a drónhordozó koncepcióját a Type 076 típusú kétéltű támadóhajójában. Az Asia Times megjegyzi, hogy a drónhordozók a hagyományos repülőgép-hordozókhoz hasonló hatalomprojekciós előnyöket biztosítanak, mivel lehetővé teszik a pilóta nélküli légi műveleteket a határaikon túlnyúló távolságokon, ami bővíti taktikai, műveleti és stratégiai lehetőségeiket.

Egy tajvani konfliktusban Kína valószínűleg szárazföldi és tengeri drónrajokat tervez bevetni a sziget légvédelmének legyőzésére. Ez a stratégia egy előzetes lépés lenne a kiterjedtebb légi és rakétatámadásokhoz, amelyek végül egy esetleges kétéltű támadáshoz vezetnének.

Kína kísérletezhet a „villámhordozó” koncepcióval, hogy a haditengerészeti repülési képességeket több hajóra szórja szét ahelyett, hogy néhány nagy és potenciálisan sebezhető szuperhordozóra koncentrálna.

A kambodzsai vazallus is segítene

Kína kialakulóban lévő könnyű repülőgép-hordozó és hordozóflottája azonban számos taktikai és műveleti kihívással néz szembe, amelyek apró légi szárnyaikból, az ellenséges erőkkel szembeni sebezhetőségükből és a szárazföldi repülőterekhez képest korlátozott értékükből fakadnak. Ha több repülőgépet küldenek egy támadásra, az sebezhetővé teheti a flottát egy megtorló légitámadással szemben, de ha több repülőgépet köteleznek a flotta légvédelmére, az csökkenti a támadóerőt.

A kínai könnyű hordozók ugyanolyan sebezhetőek az amerikai és szövetséges hajóelhárító rakétákkal, tengeralattjárókkal és repülőgépekkel szemben, mint nagyobb társaik. Ezek korlátozhatják e könnyű hordozók stratégiai értékét is a sokkal nagyobb kapacitással, védhetőséggel és túlélőképességgel rendelkező szárazföldi repülőterekhez képest, bár statikus helyzetük korlátozza a kínai harci repülőgépek működési hatótávolságát.

Kína haditengerészeti és légi támaszpontjai Hajnanban, a Dél-kínai-tengeren és talán egy nemrégiben korszerűsített támaszpont a vazallus-állammá degradált Kambodzsában azonban ellensúlyozhatják a könnyű repülőgép-hordozó flotta képességbeli hiányosságait.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG