<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sanghajban véget ért a két hónapig tartó teljes lezárás, miközben a kormányzat továbbra is rendíthetetlen elkötelezettségét hangsúlyozza a zéró koronavírus politika mellett, annak ellenére, hogy a gazdaság a recesszió szélén tántorog, és az ország egyes részein továbbra is milliók vannak zárlat alatt.

A Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja, a People's Daily és más állami médiumok a Sanghaj védelmében elért nagyszerű eredményekről írnak, és megerősítik a koronavírus teljes felszámolására irányuló ellentmondásos politika további támogatását, amely a rendkívül fertőző omikron-variáns miatt a korábbiaknál is szigorúbb lezárásokhoz vezetett.

A héten a város 27 millió lakosa közül a legtöbben elhagyhatják a karantént, miután a napi esetszám szerdán háromhavi mélypontra, 61-re csökkent, az áprilisi 30 ezres csúcsról. A sanghaji vezetés a korábban tervezett fokozatosság és átmeneti időszak helyett most a gazdaság azonnali újraindítását erőlteti.

Ételfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében. Fotó: MTI/EPA/Alex PlavevskiÉtelfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében. Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

Közgazdászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a zéró covid-politika költségei egyre nőnek, miközben a tesztelési és karanténlétesítmények széles körű kiépítése tovább rontja a normális élethez való gyors visszatérés reményét.

Kína a világjárvány 2020-as kezdete óta először, három évtized alatt pedig mindössze másodszor kerülhet recesszióba az idei második negyedévben, miután az elsőben még 1,3 százalékkal növekedni tudott negyedéves alapon.

Alicia García-Herrero, a Natixis Bank vezető közgazdásza óva intett attól, hogy V-alakú fellendülést várjunk a világ második legnagyobb gazdaságától, abban az esetben, ha marad Hszi Csin-ping elnök zéró covid-politikája. „Közgazdászként azt gondoltam, hogy az emberek mostanra megtanulták, milyen költséges a zárlat” – nyilatkozta a Financial Times számára.

Az omikron esetek márciusi megugrására válaszul mintegy 345 millió embert érintő átfogó korlátozásokat vezettek be, és közel 50 városban teljes vagy részleges zárlatot rendeltek el. Az esetek száma mára ugyan visszaesett, a zárlat alatt álló emberek száma azonban 16 városban továbbra is eléri a 133 milliót. Ennek ellenére a pekingi vezetés a vírus és a korlátozások feletti győzelmet hirdeti.

A hivatalos adatok a kínai gazdaságot sújtó jelentős csapásokat mutattak ki a feldolgozóipar, a beruházások, a szolgáltatások és a fogyasztás, valamint az ingatlanszektor kritikus mutatóiban. A Natixis nem hivatalos tömegközlekedési adatai szerint, amelyek a városok közötti és a városokon belüli mobilitást mutatják, az aktivitás a legtöbb kínai tartományban még mindig messze elmarad a járvány előtti szinttől. Kínában 2020 februárjában a wuhani sokk után a mobilitás helyreállítása sokkal gyorsabb volt, mint ez alkalommal – mondta García-Herrero.

Az elmúlt hetekben Peking egy sor ösztönző intézkedést jelentett be a gazdasági csapás enyhítésére. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az Államtanács szerdai ülésén felszólította a tisztviselőket, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket az ösztönző politikák végrehajtásának felgyorsítására és a bénító ellátási fennakadások megszüntetésére. E felhívások azonban ellentétben állnak más magas rangú tisztviselők és az állami média figyelmeztetéseivel, miszerint bármilyen ismételt járványhullám több tízmillió idős kínai életét veszélyeztetné, akik közül sokan még három oltásadagot sem kaptak, az újabb hullám pedig túlterhelné az egészségügyi rendszert.

A 27 milliós Sanghaj nyolc új tünetmentes és öt tünetes koronavírusos esetet jelentett június 1-én.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG