5p

Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  

Ma kezdődik Pekingben az Országos Népi Kongresszus (NPC), az ország legfelsőbb törvényhozásának éves ülésszaka. Ezen a kormányzó Kommunista Párt (KKP) rendszeresen fontos gazdasági és politikai bejelentéseket tesz.

Az NPC mindig fontos esemény a kínai politikai naptárban, de nem azért, mert valódi vitát és politikai vitát foglal magában, hanem azért, mert a kormány vezetése itt határozza meg az egész évre vonatkozó napirendjét. Az idei kongresszus azért lesz különösen jelentős, mert a Hszi Csin-ping-rezsim egyre romló gazdasági helyzettel néz szembe, és a fordulatnak semmi jele nincs a láthatáron.

Hidegzuhany a megfigyelőknek

Három évtized óta Li Csiang lesz az első kínai miniszterelnök, aki nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével, így a befektetők nem kapnak lehetőséget arra, hogy többet megtudjanak a nemzet politikai és gazdasági irányvonaláról.

A változás tovább növelik a kínai politika átláthatóságával kapcsolatos szélesebb körű aggodalmakat, és tovább rontja a miniszterelnök megítélését, amelyet már eddig is aláásott Hszi elnök keményvonalas irányítása minden politikai területen, beleértve a gazdaságot is.

Li Csiang az első, aki nem tart évértékelőt, elég furcsa dolog ez a hagyományokhoz ragaszkodó Kínában. Fotó: MTI/EPA
Li Csiang az első, aki nem tart évértékelőt, elég furcsa dolog ez a hagyományokhoz ragaszkodó Kínában. Fotó: MTI/EPA

Hszi alatt ugyanis a miniszterelnök és a kínai kabinetként működő Államtanács egyre inkább háttérbe szorul. Ez azt is jelenti, hogy Hszi erősen reflektorfénybe kerül, mivel a gazdasági problémák egyre nagyobb frusztrációt váltanak ki Kínán belül.

Sorjáznak a negatív folyamatok

Ez nagy vonalakban a következőket foglalja magában: a defláció beköszönte, a részvénypiacok zuhanása, a technológiai súrlódások az Egyesült Államokkal, és a lakás-, valamint ingatlanszektor súlyosbodó problémái - amely a gazdaság növekedéséhez mintegy 25 százalékkal járul hozzá.

A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. A fogyasztói árak januárban az elmúlt 15 év leggyorsabb ütemében, 0,8 százalékkal csökkentek éves szinten. Ez volt a negyedik egymást követő havi csökkenés, és a legnagyobb visszaesés 2009 óta, a globális pénzügyi válság nyomán, amely Kínában 23 millió munkahely megszűnéséhez vezetett.

A gazdaságpolitikai döntéshozók egyik fő problémája az ingatlan- és ingatlanfejlesztési válság. 2021 óta több mint 50 kínai ingatlancég nem teljesítette adósságát, köztük a két legnagyobb, az Evergrande és a Country Garden.

Az Evergrande a januárvégén egy hongkongi bíróság döntése alapján felszámolás alá került, a Country Garden pedig, amelyet az Evergrandéval ellentétben biztonságos cégként emlegettek, tavaly októberben nem teljesítette fizetési kötelezettséget.

A NYT elemzése

A New York Times cikke a japán Nomura pénzügyi cég számításait idézi, amely szerint 20 millió előre eladott egység vár befejezésre, és ezek befejezéséhez 450 milliárd dolláros finanszírozásra lenne szükség. Larry Hu, a Macquarie pénzügyi csoport vezető közgazdásza által kiadott jegyzet - amelyet a NYT cikke idéz -, rámutat a most működő ördögi körre. Az ingatlanfejlesztők adósságproblémái távol tartják a vásárlókat, attól tartva, hogy nem kapják meg otthonukat, miközben az új üzletek visszaesése csak súlyosbította a fejlesztők pénzügyi gondjait.

A kevés pozitív fejlemény egyike a fogyasztói kereslet alakulása. A fogyasztási termékeket gyártó cégek részvényei évek óta nyomás alatt vannak, viszont az elmúlt hetekben emelkedett az árfolyamuk, miután Hszi Csin-ping elnök egy közelmúltbeli találkozón a hagyományos fogyasztási cikkek gyorsabb lecserélését sürgette. A kínai gép-, háztartási gép- és autógyártók részvényei emelkedtek az elnök megjegyzéseit követően. Ez akkor folytatódhat, ha a kínai politikai vezetés részletes programmal tudja megtámogatni a szektort.

Hszi górcső alatt

A ma kezdődő összejövetelre egy évvel azután kerül sor, hogy Hszi megkezdte harmadik elnöki ciklusát. Ezalatt egyre inkább aláásta a normákat, miután megszilárdította a hatalmat a párt élén, és egy sor olyan tisztviselővel töltötte fel a vezetőséget, akiket a jelek szerint inkább a lojalitásuk, mint a tapasztalatuk alapján választott ki.

Egy évvel később - mivel a Covid-korszak után várt fellendülés még várat magára, a fiatalok nehezen találnak munkát, a befektetők a piaci veszteségekkel küzdenek, a kisvállalkozók pedig a talpon maradásért küzdenek - egyre nagyobb a szkepticizmus az egyeduralkodó elnök és új csapata által kijelölt irányt illetően.

Ezek a kihívások egyelőre nem jelentenek fenyegetést Hszi számára, aki évtizedek óta Kína legerősebb és legbefolyásosabb vezetője. De az, hogy csapata hogyan kezeli ezeket az aggodalmakat, nemcsak Kína és 1,4 milliárd lakosának jövőjére, hanem a világgazdaság egészére is hatással lesz.

A világ fővárosaiban a politikai döntéshozók és a befektetők is nagy figyelemmel kísérik a ma kezdődő találkozót, különösen egy olyan évben, amikor az amerikai elnökválasztási kampány turbulenciái tovább feszíthetik a világ két legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatot. Donald Trump közelmúltban már azzal fenyegetőzött, hogy 60 százalékos vámot vet ki minden kínai árura, ha ismét elnök lesz - ami nagyon is reális lehetőség.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG