<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Biden ráfordul Kínára és Oroszországra, miközben kevesebb katonai képességet akar invesztálni a Közel-Keletre. Peking szerint az USA képmutatóan népirtással vádolja Kínát Hszincsiangban, ehhez képest tétlenül nézi a Gázai-övezetben kialakult humanitárius katasztrófát. Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Joe Biden az elnökválasztási kampánya során főként a belpolitikára és a belgazdaságra koncentrált.  Kifejtette véleményét a gazdasági fellendülésről, a Covid leküzdéséről. De a nemzetközi politikai problémák a periférián maradtak.

Bidennek a térség nem prioritás

Trump volt elnök hivatali évei során - az ENSZ, és az USA szövetségeseinek megkérdezése nélkül - Izraelnek „ajándékozta” a Golán-fennsíkot, Jeruzsálemet nevezte ki Izrael fővárosának, leminősítette a palesztin diplomáciai képviseletet Washingtonban, minimálisra vágta az amerikai segélyeket a palesztinoknak és a hivatalos amerikai iratokban megszüntette a „megszállt területek” kifejezés használatát. Joe Biden viszont a kampánya során egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenzett bármifajta „egyoldalú cselekvést”.

Izraeli katonák a gázai övezetben. Fotó: depositphotosIzraeli katonák a gázai övezetben. Fotó: depositphotos

Nem tudtuk meg részletes elképzeléseit az izraeli-palesztin konfliktusról, s négy hónappal a hivatalba lépése után a rakétáknak és bombáknak kellett röpülniük, hogy három napja végre felhívja a Palesztin Hatóság vezetőjét. A ki nem mondott üzenete ennek az, hogy a Közel-Kelet nem jelent prioritást az új kormányzat számára. Jóval fontosabb kihívás Washington új külpolitikai kurzusa számára Oroszország, Kína és a multilaterális összefogás a klímaváltozás kezelésére.

Most üt vissza az is, hogy nemcsak, hogy nincs amerikai nagykövet Izraelben, hanem még hivatalos jelölt sem arra a pozícióra. Mint ahogyan különleges megbízott sincs kinevezve a régióba. A tekintélyes Politico múlt havi cikke pedig egyenesen kimondta: Biden túlságosan bonyolultnak tartja az izraeli-palesztin konfliktust és nem akar igazán abba belefolyni.  

Kína keményen beszól

Csakhogy a nagy globális játékosok pontosan érzékelik az amerikai pozíció gyengülését a térségben és arra rá is segítenek. A kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times tegnapi szerkesztőségi állásfoglalásában muszlim-ellenességgel vádolja Washingtont.

A pártlap szerint Washington kettős mércét használva, képmutatóan népirtással vádolja Pekinget Hszincsiangban, ehhez képest tétlenül nézi a Gázai-övezetben kialakult humanitárius katasztrófát.  Az ENSZ Biztonsági Tanács vasárnapi ülésén az USA megakadályozta – már harmadik alkalommal – a közös közlemény létrejöttét és publikálását.

A lap szerint Washington Izrael egyoldalú támogatásával már többször szembement a többi nagyhatalommal a Biztonsági Tanácsban. De most kritikus elágazáshoz értünk és az USA-nak nincs joga lebénítania a szervezetet, amelynek feladata a béke fenntartása. S noha a Biztonsági Tanács az elmúlt években több határozatot hozott a kétállami megoldás támogatására, az Egyesült Államok ennek megvalósítását nem igazán támogatta – sőt szembement vele, amikor nagykövetségét Jeruzsálembe helyezte át.  

A pártlap leszögezi: noha Amerika nyilvánvalóan nem kedveli sem a muszlimokat, sem Kínát, az elmúlt időszakban mégis kiemelt figyelmet fordít az ujgurokra Hszincsiang tartományban. Washington valójában  rá akar fordulni Kínára és Oroszországra, miközben kevesebb energiát és katonai képességet akar invesztálni a Közel-Keletre.  De olyan helyzetet akar teremteni, ami megfelel Izrael és az USA stratégiai érdekeinek – a palesztinokat pedig hagyja szenvedni a politikai káoszban. Washingtonnak azonban tudnia kell, hogy az igazságot nem lehet élve eltemetni. 

Mi lesz az Ábrahám Egyezményekkel?

Eközben a megfigyelők élénken követik Szudán, Marokkó, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein reakcióit. Azon országokéit, amelyek az elmúlt évben az Ábrahám Egyezmények keretében kiegyeztek Izraellel. Ezen országok vezetői most kénytelen szembesülni azzal, hogy úgy kötöttek békét Izraellel, hogy a palesztin kérdést megoldatlanul hagyták.

Ezen arab rezsimeknek most nincs lehetőségük arra, hogy érdemben közvetítsenek a konfliktusban. Egyiküknek sincs munkakapcsolata a Hamásszal és Izraellel is csak kezdeti fázisban van a diplomáciai viszonyuk. Bár a Hamász évtizedekkel ezelőtt a Muszlim Testvériségből nőtt ki, az arab világban – és különösen az Öböl-menti országokban – a palesztin szervezetet radikálisnak, sőt terroristának tartják.  

De az izraeli vezetés jobb, ha tisztában van a politikai kockázatokkal. Ha az arab világ figyelme visszalendül a Gázai-övezetből Jeruzsálem és az Al-Aksza mecset felé, akkor az Ábrahám Egyezmények aláíró kormányzatai kormoly nyomás alá kerülhetnek az utcáik népe felől.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos