<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Covid előtti kapituláció és megugró halálozás aláássa Hszi elnök támogatottságát a párt vezető köreiben. A Kommunista Párt láthatóan pánik üzemmódban van és újra hazugságba menekül. Káncz Csaba jegyzete.

Három éve az amerikai nagypolitika figyelmének középpontjába került Tedros Adhanom Ghebreyesus, aki a WHO főigazgatójaként 2020 első hónapjaiban folyamatosan áradozott a kínai Covid-19 intézkedésekről és a pekingi vezetés nyíltságáról – miközben bizonyított tény volt Peking több hetes elhallgatása 2019 decemberében. A főigazgató lemondását egy globális petíció keretében 720 ezren követelték, miközben Martha McSally republikánus szenátor is a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel. A WHO azzal is a kritikák kereszttüzébe került, hogy csak 2020 március közepén hirdette ki a globális járványt, amikor az már több, mint 100 országban jelen volt. 

Kína töltötte be 2020 márciusában az ENSz Biztonsági Tanácsának soros elnöki székét és a koronavírus témáját nem tekintette biztonsági kérdésnek. Holott március végére a megerősített halottak száma már globális szinten átlépte a 40 ezret és António Guterres, az ENSz főtitkára leszögezte: a járvány világszerte fokozza az instabilitást, a felkeléseket és a konfliktusokat.  

Kína újra elhallgat mindent?

December 7-e óta Kínában drámaian megugrott a Covid-19 fertőzöttek és halálozások száma. Ezen a napon a pekingi rezsim hirtelen felhagyott a „zéró-Covid” politikájával. Ezzel egyidejűleg feloldották az ezzel kapcsolatos drákói mozgáskorlátozásokat, és jelentősen lazították az országon belüli tevékenységek ellenőrzését.

A megrázó fejleményekre válaszul a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság december közepén leállította az új Covid-19 fertőzések és halálozások napi összesített számának közzétételét. A jövőben az alacsonyabb besorolású Kínai Betegségellenőrzési Központ (CCDC) "referencia és kutatási célokra" fog Covid-19-statisztikát szolgáltatni. 

Ezt követően a CCDC bejelentette, hogy december 24-én Kínában országszerte mindössze 2940 új fertőzést és nulla halálesetet tapasztaltak a Covid-19 miatt. Eközben a Shanghai melletti Zhejiang tartományi kormány azt közölte, hogy naponta nagyjából egymillió új Covid-19 fertőzést regisztrálnak el. Hozzátették: a tisztviselők arra számítanak, hogy a napi fertőzöttek száma hamarosan eléri a csúcsot, mintegy kétmillió körüli fertőzöttségnél. 

Újra átverik a világot?! Fotó: Depositphotos
Újra átverik a világot?! Fotó: Depositphotos

A tartományi kormányzat számai és a Peking által bejelentett számok közötti megdöbbentő ellentét azt jelenti, hogy a központi kormányzat által közzétett számok teljesen hiteltelenek.

Az elmúlt napokban Kínában felhalmozódtak az emberek otthonaiban a hamvasztási foglalásokra váró holttestek, miközben a temetkezési irodák újabb személyzetet toboroztak a halottak szállítására a koronavírus-járvány országos kitörése közepette a járványügyi korlátozások feloldása óta. Pekingben a hetek óta hamvasztásra váró holttestek miatt beteltek a halottasházak.

A Covid előtti kapituláció és megugró halálozás aláássa Hszi elnök támogatottságát a párt vezető köreiben. A Kommunista Párt láthatóan pánik üzemmódban van és újra hazugságba menekül.

Pontos adatok a nemzeti és a globális egészségügy számára

Egy fertőző betegség esetében rendkívül fontos, hogy tényszerűen lejelentett, pontos szám legyen a fertőzésekről és az ebből eredő halálozásokról. E nélkül az érintett ország, más országok, nemzetközi ügynökségek, valamint magánszemélyek nem tehetnek megfelelő ellenintézkedéseket.

Három év telt el azóta, hogy az új koronavírus-járvány először megjelent a közép-kínai Vuhan városában, mielőtt az egész világon elterjedt. A kezdeti járvány kitörése idején a kínai kormány nem fedte fel megfelelően az információkat.

A késedelem káoszhoz vezetett Kína és más országok kezdeti reakcióiban a fertőzésmegelőzés és a Covid-19 terjedésének megállítása terén a nemzeti határokon. A kínai kormány mostani lépései ismét feltárják a kommunista rezsim hibáit. 

Washington már figyelmeztet

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője a napokban arra figyelmeztetett, hogy ha a vírus tovább terjed Kínában, akkor megvan a lehetősége, hogy mutációt okoz.

Márpedig a Bloomberg hírügynökség névtelen források és a kínai nemzeti egészségügyi bizottság belső jegyzőkönyvei alapján azt állítja, hogy december első 20 napjában összesen mintegy 248 millió (!!) kínai lett Covid-fertőzött.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) december 29-n közölte, hogy az USA negatív Covid-19-teszt benyújtását követeli meg a Kínából érkező utazóktól. Január 5-től kezdődően minden 2 éves vagy annál idősebb Kínából érkező utasnak negatív PCR- vagy antigén-öntesztet kell kapnia legkésőbb 2 nappal a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból történő indulás előtt. Az Egyesült Királyság szintén január 5-el vezeti be ezt a lépést.

Olaszország, Franciaország és Spanyolország már most Covid-teszt benyújtását követeli meg a Kínából érkező utasoktól, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot a vírus újbóli terjedése.

A zéró-Covid vége

Összességében logikus volt, hogy Kína végre feladja a zéró Covid-politikáját. A jelenlegi súlyos helyzet azonban azért alakult ki, mert a kínai kormány nem készítette elő a politikai változással összhangban lévő megfelelő ellenintézkedéseket. 

Kínában továbbra is alacsony a legidősebb állampolgárok immunizálási aránya. A saját gyártású vakcinák pedig közel sem hoznak olyan jó eredményeket, mint a Nyugaton gyártottak. A kínai hatóságok a jelek szerint magukévá teszik a "vakcina nacionalizmust" pusztán azért, hogy bebizonyítsák a kommunista rendszer állítólagos felsőbbrendűségét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG