<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hszi Csinping elnököt egyrészt társadalmi, másrészt nemzetbiztonsági megfontolások késztetik az oktatási szektor reformjára.  Az egyetemeknek a kommunista párthoz hű, egyben szakmailag kompetens végzősöket kell produkálni – beleértve természetesen a Fudan Egyetemet is. Káncz Csaba jegyzete.

Peking monopol-ellenes hadjárata tavaly ősszel kezdődött.  A kínai állambiztonságiak tavaly októberben először Jack Ma milliárdosért mentek, aki kritizálni merészelte az állami bankfelügyeletet.  A milliárdosra aztán egy tekintélyes 2,8 milliárd dolláros trösztellenes büntetést szabtak ki - egyben megtiltották az Ant Group tőzsdére vitelét (az Alibaba birodalom részeként), amely a világ legnagyobb IPO-jának (nyilvános, elsődleges részvénykibocsátásnak) ígérkezett.

Pofonok sora jött 

Peking aztán májusban átfogó korlátozásokat vezetett be a kriptovalutákra, és megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy kriptovaluta online tranzakciókat hajtsanak végre.  Júliusban Kína azzal sokkolta a befektetőket, hogy a DiDi autómegosztó alkalmazásának eltávolítására kötelezte a kínai internetes szoftveráruházakat. A cég nem sokkal korábban hajtott végre sikeres IPO-t az USA-ban, amelynek során mintegy 80 milliárd dollárra értékelték.

A kínai kormány szintén júliusban jelentette be, hogy alapos szabályozásnak vetik alá a magántanítási piacot: a Foreign Policy összefoglalója alapján többek között a korrepetálással és magánoktatással foglalkozó vállalatoknak nonprofittá kell válniuk, betiltották a vizsgákra felkészítő, a teljes tananyagot átvevő hétvégi és iskolai szünetekben zajló különoktatásokat, és megtiltották azt is, hogy a cégek online eszközök segítségével külföldi oktatókat vonjanak be a munkájukba. Azóta elkezdtek fellépni az ellen is, hogy az állami oktatásban dolgozó tanárok fizetett különórákat adjanak a tanítási idő után.

Márpedig a virtuális magántanítási piac Kína egyik leggyorsabban fejlődő üzlete volt, 2019 óta 27 IPO-t láthattunk ezen a területen. Tipikus volt az esete a „Zuojebang” nevű cégnek, amely 170 millió előfizetővel rendelkezett a házifeladatok megoldásának segítésére és már egy 500 millió dolláros IPO-t tervezett az Egyesült Államokban.

Nem véletlenül, hiszen a még mindig súlyos társadalmi egyenlőtlenségekkel terhelt ország oktatási rendszerében a legfontosabb esemény a híresen kemény és stresszes felvételi vizsga, a „gaokao”, melynek kimenetele egy egész életpályát befolyásolhat. A feltörekvő közép- és felsőközéposztály számára hatalmas jelentősége lett annak, hogy gyerekeik hogyan szerepelnek ezen a vizsgán, és éppen ennek köszönhetően nőhetett ekkorára a magánoktatási szektor.

A Kínai Kommunista Párt zászlaja körül a mentők jelmezét viselő szereplők a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi előadáson Pekingben 2021. június 28-án. (Fotó: MTI/AP)A Kínai Kommunista Párt zászlaja körül a mentők jelmezét viselő szereplők a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepi előadáson Pekingben 2021. június 28-án. (Fotó: MTI/AP)

A Foreign Policy már említett elemzése szerint ez a mostani intézkedés az igazán gazdag kínai családok ambícióit nem fogja letörni, ők már eddig is sokszor privát úton szerződtettek külföldi oktatókat a gyerekeik mellé, és ezt vélhetően ezután is meg tudják majd tenni, maximum a már eleve magas óradíjak fognak még tovább nőni. A szigorítás inkább a középosztályt célozza, de nem lehet megjósolni, hogy milyen eredménnyel. A lap emlékeztet rá, hogy Dél-Koreában a nyolcvanas évek óta kétszer is próbáltak fellépni a magánoktatási rendszer ellen, de csak korlátozott eredményeket értek el.

Mik a kurzusváltás motivációi?

A pekingi kommunista vezetést több megfontolás is vezérli a kurzusmódosításban. A 2020-as népszámlálás kimutatta, hogy a termékenységi ráta a népességben 1,3-on állt, holott 2,1-re van szükség a stabil népességszám fenntartásához. A csökkenő munkaképes népesség pedig visszaveti a hosszú távú növekedését az országnak.

Márpedig Jack Ma milliárdos vállalkozó a fiatal feltörekvők elé egy gyors gazdagodási pályát állított, az úgynevezett „9-9-6” modellt. Ez azt jelentette, hogy a hét 6 napján reggel 9-től este 9-ig kellett nála dolgozni, ezért pedig az Alibabánál milliomossá tette őket. Igen ám, de ezen fiatalok többsége egyszerűen elhalasztotta a családalapítást.

Hszi Csinping elnököt két további ok is az oktatási szektor reformjára készteti: egyrészt a szegénység csökkentése, másrészt nemzetbiztonsági megfontolások. A kommunista párt idén ünnepelte 100 éves megalapítását, és büszkén hirdette „850 millió ember” kiemelését a szegénységből. A gyorsan táguló jövedelmi különbségek azonban egyre jobban aggasztották a döntéshozókat. Márpedig a magánoktatás előnyben részesítette a gazdag szülőkkel rendelkező gyerekeket. Mindezt olyan statisztikák is alátámasztották, miszerint a vidéken élő gyerekeknek csupán a 0,3 százaléka jut be a vezető kínai egyetemek legfelső 1 százalékába.

A nemzetbiztonsági megfontolások is komoly súllyal estek latba a kurzusmódosításkor.  Hszi elnök azt akarja, hogy minden egyetem olyan legyen, mint ő saját alma matere, a pekingi Tsinghua Egyetem. Vagyis olyan végzősöket produkáljon, akik hűek a kommunista párthoz és egyben szakmailag is kompetensek. Halkan jegyezzük meg, hogy ez természetesen a Fudan Egyetemre is vonatkozik.

A techóriások befenyítése, illetve most a magánoktatási piac szabályozása megmutatta, hogy Kínában a nemzetstratégiai-nemzetbiztonsági-társadalompolitikai érdekek mostantól jóval fontosabbak lesznek, mint a kínai cégek nemzetközi teljesítménye.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos