2p

A légi és a vízi közlekedést is korlátozni kell a sziget körüli vizeken.

Rakétaroncsdarabok várható becsapódása miatt a dél-kínai Fucsien tartomány tengerbiztonsági hivatala figyelmeztetést adott ki csütörtökön a Tajvantól északkeletre elterülő vizekre, megtiltotta mindenféle vízi jármű belépését oda április 16-án, 9 és 15 óra között. Egy téglalap alakú területről van szó a Kelet-kínai-tengeren.

Tajvan előző nap azt közölte, hogy figyelmeztetést kapott a kínai polgári légiforgalmi hatóságtól arra vonatkozóan, hogy Tajvantól északra korlátozni fogják a légi forgalmat, de ennek okát nem árulta el a kínai hatóság.

Dél-Korea viszont csütörtökön közölte, hogy egy szállítórakéta roncsainak becsapódására lehet számítani a területen.

A kínai intézkedés előzménye, hogy Kína nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és ellenez a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti bármilyen kommunikációt. Tajvan viszont elutasítja Kína szuverenitási követeléseit.

Német figyelmeztetés

Óva intette pénteken pekingi hivatalos látogatásán Annalena Baerbock német külügyminiszter Kínát attól, hogy erőt alkalmazzon Tajvannal szemben.

"A konfliktusokat békés úton kell rendezni" - fogalmazott a német tárcavezető, miután tárgyalt kínai kollégájával, Csin Kanggal.

"A status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatása elfogadhatatlan volna nekünk, európaiaknak"

- tette hozzá Baerbock, kiemelve, hogy Németország aggodalommal figyeli a Tajvani-szorosban megnövekedett feszültséget.

Csin Kang leszögezte, hogy Kína kész együtt dolgozni Németországgal. "A két ország egymás partnere és nem ellenfele" - mondta Csin Kang a közös sajtótájékoztatón.

A kínai külügyminiszter Ukrajnával kapcsolatban kijelentette: Peking kész arra, hogy továbbra is a békéért dolgozzon, és abban bízik, hogy minden fél objektív marad, megőrzi hidegvérét és együttműködik egymással.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG