1p
A kínai miniszterelnök a keddi Kína-EU csúcstalálkozón ismételten megerősítette országa hajlandóságát arra, hogy "mélyebben" kivegye részét az európai hitelválság rendezéséből, miközben megismételte: Európának világos üzenetet kell küldenie, miként szigorítja meg pénzügyi rendszerét.

"A kínai szándék Európa támogatására, hogy megbirkózzon a szuverén adósságválság okozta problémákkal őszinte és komoly" - hangoztatta Ven Csia-pao Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnöke és Jose Manuel Barrosó, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében, újságírók előtt.

Van Rompuy üdvözölte Kína szándékát, amire korábban - Angela Merkel február eleji látogatásakor - némileg konkrétabban utalt, vagyis, hogy megfontolja befektetéseit európai szuverén kötvényekbe, részvételét az ideiglenes euróövezeti mentőalapban (EFSF) és az azt felváltó euróövezeti stabilitási mechanizmusban (ESM), illetve támogatását a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül.

"Arra számítunk, hogy a nagymértékben eladósodott országok megerősítik költségvetésük konszolidációját, csökkentik a hiány kockázatát" - húzta alá ugyanakkor a kínai kormányfő azzal, hogy országa reméli, az EU hamarosan belső megegyezésre jut, meghozza a politikai döntést, és a nemzetközi közösségnek tisztább és erősebb üzenetet küld politikai válaszait illetően.

Gyümölcsöző kapcsolat

Sajtójelentések szerint az EU vezetői a tárgyalásokon további piacnyitást kértek Kínától, felhozták a beruházások védelmét és a szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartását. A sajtótájékoztatón több alkalommal elhangzott: egyeztettek egy úgynevezett "beruházási szerződés" kidolgozásáról, illetve későbbi elfogadásáról is.

Jose Manuel Barroso az üzleti csúcs plenáris ülésén elmondott beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a Kína és az EU közötti kapcsolatokat. Emlékeztetett arra, hogy a két fél közötti kereskedelmi kapcsolat 1992-ben szinte alig létezett, míg 2011-ben meghaladta a 560 milliárd eurót.

Európa megsegítése nem ajándék, hanem érdek

Az EB elnöke utalt rá, a két gazdaság szorosan összefonódott, s miközben méltányolta Kína készségét a segítségre, megjegyezte: Európa talpra állásában és a világ pénzügyi stabilitásában Kína is érdekelt.
"Meghatározó, hogy kapcsolatunk annak ellenére tovább bővüljön, hogy a növekedés globálisan lelassult" - állapította meg Barroso, hozzátéve, hogy a két gazdaság központi pillére a globális gazdasági lendületnek.

A csúcstalálkozóról 31 pontos közös közleményt adtak ki, amelyben egyebek mellett - most először - utalnak a piacgazdasági státus (MES) kérdésének átfogó módon történő, mielőbbi rendezésére. Az EU még nem ismerte el Kína piacgazdasági státusát, amit Peking igen rossz néven vesz, s rendre felhánytorgat Brüsszelnek.

A 14. Kína-EU csúcstalálkozót eredetileg tavaly októberre hívták össze Tiencsin (Tianjin) városba, de az EU vezetőinek kérésére elhalasztották. A mostani tárgyalások eddig ismert eredményeit tekintve nem született áttörés, sok kérdésben nem közeledtek az álláspontok; sem az EU két vezetője, sem a kínai kormányfő nem mutatott elégedettséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vajon kit választanak a közel-keleti országban? Kik lesznek a befutó hittudósok?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 12:53
Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.
Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG