<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kínai miniszterelnök a keddi Kína-EU csúcstalálkozón ismételten megerősítette országa hajlandóságát arra, hogy "mélyebben" kivegye részét az európai hitelválság rendezéséből, miközben megismételte: Európának világos üzenetet kell küldenie, miként szigorítja meg pénzügyi rendszerét.

"A kínai szándék Európa támogatására, hogy megbirkózzon a szuverén adósságválság okozta problémákkal őszinte és komoly" - hangoztatta Ven Csia-pao Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnöke és Jose Manuel Barrosó, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében, újságírók előtt.

Van Rompuy üdvözölte Kína szándékát, amire korábban - Angela Merkel február eleji látogatásakor - némileg konkrétabban utalt, vagyis, hogy megfontolja befektetéseit európai szuverén kötvényekbe, részvételét az ideiglenes euróövezeti mentőalapban (EFSF) és az azt felváltó euróövezeti stabilitási mechanizmusban (ESM), illetve támogatását a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül.

"Arra számítunk, hogy a nagymértékben eladósodott országok megerősítik költségvetésük konszolidációját, csökkentik a hiány kockázatát" - húzta alá ugyanakkor a kínai kormányfő azzal, hogy országa reméli, az EU hamarosan belső megegyezésre jut, meghozza a politikai döntést, és a nemzetközi közösségnek tisztább és erősebb üzenetet küld politikai válaszait illetően.

Gyümölcsöző kapcsolat

Sajtójelentések szerint az EU vezetői a tárgyalásokon további piacnyitást kértek Kínától, felhozták a beruházások védelmét és a szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartását. A sajtótájékoztatón több alkalommal elhangzott: egyeztettek egy úgynevezett "beruházási szerződés" kidolgozásáról, illetve későbbi elfogadásáról is.

Jose Manuel Barroso az üzleti csúcs plenáris ülésén elmondott beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a Kína és az EU közötti kapcsolatokat. Emlékeztetett arra, hogy a két fél közötti kereskedelmi kapcsolat 1992-ben szinte alig létezett, míg 2011-ben meghaladta a 560 milliárd eurót.

Európa megsegítése nem ajándék, hanem érdek

Az EB elnöke utalt rá, a két gazdaság szorosan összefonódott, s miközben méltányolta Kína készségét a segítségre, megjegyezte: Európa talpra állásában és a világ pénzügyi stabilitásában Kína is érdekelt.
"Meghatározó, hogy kapcsolatunk annak ellenére tovább bővüljön, hogy a növekedés globálisan lelassult" - állapította meg Barroso, hozzátéve, hogy a két gazdaság központi pillére a globális gazdasági lendületnek.

A csúcstalálkozóról 31 pontos közös közleményt adtak ki, amelyben egyebek mellett - most először - utalnak a piacgazdasági státus (MES) kérdésének átfogó módon történő, mielőbbi rendezésére. Az EU még nem ismerte el Kína piacgazdasági státusát, amit Peking igen rossz néven vesz, s rendre felhánytorgat Brüsszelnek.

A 14. Kína-EU csúcstalálkozót eredetileg tavaly októberre hívták össze Tiencsin (Tianjin) városba, de az EU vezetőinek kérésére elhalasztották. A mostani tárgyalások eddig ismert eredményeit tekintve nem született áttörés, sok kérdésben nem közeledtek az álláspontok; sem az EU két vezetője, sem a kínai kormányfő nem mutatott elégedettséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Makro / Külgazdaság Rekordon a benzinár – van-e okunk sírni?
Király Béla | 2021. augusztus 4. 05:47
A héten újabb áremelést követően rekordszintre ugrott az üzemanyagok ára. Felmerül a kérdés, hogy ez magyar sajátosság, vagy a környező országokban is hasonlóan magas szinten állnak az árak? Ahogy az is fontos kérdés, hogy mennyi benzint lehet venni a fizetésből.
Makro / Külgazdaság Biden első fél éve – mosoly és protekcionizmus Európával szemben
Káncz Csaba | 2021. augusztus 3. 15:03
  Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos