<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A spanyol Armada elsüllyedt vitorlásait már részben megtalálták és kifosztották a kincskeresők. A legújabb kor ígéretes kincsesbányái viszont a konténerhajók lehetnek. A hatalmas teherszállító hajókról ugyanis évente sokezer konténer csúszik a hullámsírba.

Ha aranyat és ékszert nem is, értékes tárgyakat viszont könnyedén felszínre lehet hozni az elsüllyedt konténerekből. Évente ugyanis több ezer nagyméretű fémdoboz süllyed a tengerekbe - tele áruval. Az erős szél vagy tengeri vihar miatt vízbe csúszó konténerek felkutatására sem kell sok időt fordítani, elég a legforgalmasabb tengeri szállítási útvonalat követni s máris jó nyomon jár a kincskereső. Az esetek egy részében még drága búvárfelszerelés sem szükséges, a vízbe pottyant szállító “dobozok” ugyanis könnyen felnyílhatnak, tartalmuk pedig a felszínre emelkedik.

Legók a láthatáron

Az első tengeri kincseket 1997-ben az angliai Cornwall partjainál észlelték. A Tokio Express nevű szállítóhajóról ugyanis 62 konténer esett a vízbe a heves vihar miatt. Hogy ezek mit tartalmaztak, az hamar kiderült, mert a tenger felszínét hamarosan műanyag LEGO sárkányok lepték el a környékbeli gyermekek örömére. A New Yorker magazin közelmúltban megjelent cikkéből kiderül, hogy mintegy 5 millió darab fekete és zöld színű sárkány szabadult ki “a fogságból” és úszott a felszínre. A Tokio Express esete azonban ma már egyáltalán nem tekinthető különösnek vagy egyedinek. A világ tengereit és óceánjait egyidőben hatezer nagyméretű teherszállító hajó szeli, fedélzetén sokezer esetenként tízezer konténerrel. Egy Hong Kong és California között közlekedő hatalmas (ultra-large) hajó rakománya például 23 ezer darab konténer, de a kisebb tengerjárókon is több ezer darab 20 vagy negyven láb hosszú teherszállító boxot tudnak elhelyezni. ( Becslések szerint világszerte 180 millió darab konténer végzi a vízi és szárazföldi teherfuvarozás jelentős részét.)

Mivel a szállítási láncok a Covid alatt megroppantak és megszakadtak a tengeri szállítás ma is súlyos problémákkal küzd. Gondot jelent a kikötői kirakodás éppúgy, mint a gyors berakodás. Arról nem is beszélve, hogy ezen konténerek egy része távoli kikötőkben vesztegel és emiatt nem tud újra bekapcsolódni a nemzetközi teherfuvarozásba. Ezeknek is betudható, hogy a hajók estenként túl sok konténert vesznek fel, és hogy esetenként a rögzítéssel is baj van. Törvényszerű tehát, hogy a rakomány egy része - becslések szerint évente több tízezer darab - a hullámsírban végzi.

A modern kincsesbánya. Fotó: PixabayA modern kincsesbánya. Fotó: Pixabay

Sorozatban és felderítetlenül

A fedélzetről lecsúszó konténerekről alig jelenik meg hitelt érdemlő adat. Arról ugyan hírt adott a nemzetközi sajtó, hogy 2020 novemberében a Kínából USA-ba tartó ONE Apus hajóról többszáz konténer esett le, s arról is, hogy Skócia partjainál 260 vagy Hawaii partjainál 21 “fémdoboz” esett le a fedélzetről, de a hajóstársaságok és a biztosítók egyaránt abban érdekeltek, hogy eltitkolják az ilyen eseteket. Az egyedüli forrás a World Shipping Council (WSC) jelentése, amely szerint 2011 óta átlagban 1382 darab tűnik el évente. Mivel a WSC-nek csak huszonkét hajóstársaság a tagja, ez a szám a valóságban vélhetően sokkal nagyobb. A nagyszámú eltűnésnek másik oka az, hogy a világszerte jelentkező konténerhiány miatt korszerűtlen, régi konténereket is hadrendbe állították - ezek egymáshoz rögzítése viszont nem olyan biztonságos, mint a néhány évvel ezelőtt gyártottaké - így a baleset előfordulása is gyakoribb. ( Egy új konténert ma 3500 dollár körüli áron lehet megvenni - feltéve, ha van eladó! - két évvel ezelőtt ez még a felébe került…)

Mi lehet a dobozokban?

A tengeren utazó konténerekbe elsősorban nem romlandó vagy könnyen károsodó árucikkeket tesznek. Játékok, sportcipők, elektronikai alkatrészek, műanyag termékek, karácsonyi dekoráció mellett azonban igazán értékes tartalomra is bukkanhat a szemfüles kincsvadász. Autó alkatrészeket, lapos tévéket sőt komplett motorkerékpárokat is rejthetnek a dobozok - kérdés persze, hogy ezekért érdemes-e lemerülni a tenger mélyére. A kincsvadászok mindenesetre már figyelik a tengerjáró hajókról érkező híreket, s ha reményteli tartalmat találnak, máris rohannak a konténer “temető” helyszínére.

Malcolm McLean neve nem nagyon ismert, pedig neki köszönhetjük a konténeres szállítást. Az egykori hajótársaság tulajdonos 1956-ban készítette el az első ma is ismert konténert, amelyet a SS Ideal-X hajóján tesztelt. Az időtájt egy tonna áru tengeri szállítása közel hat dollárba került, a konténeres szállítással ez azonnal 16 dollárcentre olvadt. Például egy 25 tonnát szállítani képes konténer fuvardíja Malajziából Ohióba nem éri el egy business repülőjegy árát, azaz 2000 dollárt. Az Ázsiából Rotterdamba tartó hajókon szállított konténer díja pedig 2500-3000 dollárt tesz ki - ez egyébként 50 százalékkal magasabb, mint a COVID járvány előtt volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG