5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma eldőlhet egy újabb szíriai offenzíva sorsa és hárommillió ember élete három elnök találkozóján. Könnyen újabb menekülthullám indulhat, a kérdés, Erdogan török elnök ezt hogyan kezeli. Beengedi-e, továbbengedi-e őket. Közben a szíriai rezsim megkezdte az áldozatai hozzátartozóinak kiértesítését, gyanúsan sok embernek állt le csak úgy hirtelen a szíve.
A szíriai Aleppó keleti városrészének lakói az utcán a rommá lőtt negyedben 2016. december 14-én. Fotó: MTI/EPA

Irán, Törökország és Oroszország legfelsőbb szintű képviselői ma tanácskozást tartottak Idlib szíriai tartomány jövőjéről Teheránban – jelentette a Reuters. Eközben a szíriai és az orosz légierő már napok óta bombázásokkal készítik elő a terepet egy offenzíva előtt.

Idlib tartományt a szíriai felkelők utolsó fellegvárának nevezik, ennek elfoglalása az utolsó nagyobb csata lehet a szíriai polgárháborúban. A terület Törökországhoz van közel, és amennyiben itt súlyos harcok lesznek, újabb menekülthullám indulhat meg. Erre figyelmeztetett már az ENSZ is, amelynek Biztonsági Tanácsa is ma ül össze a konfliktus kapcsán.

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Hassan Rouhani iráni elnökök, akik közül az orosz és az iráni az Asszad-rezsim támogatói, most eldöntheti a hét éve tartó, a Reuters szerint félmillió alottat és 11 millió menekültet eredményező háború befejezésének módját. “Három ember tárgyal hárommillió sorsáról” – írta a Der Spiegel Online.

A németek, ha kell, segítenek

Irán és Törökország erősítheti befolyását a térségben, ha segítségükkel a tartományt sikerül visszajuttatni az Asszad-rezsimnek. Törökország viszont inkább a békés konszolidálódásban lenne érdekelt, mert egy újabb menekülthullám érzékenyen érintené.

Németország is kiemelt figyelemmel kíséri az eseményeket, ahogy általában mindig Törökországot és a menekültkérdést. A külügyminiszter már célzott rá, hogy készek további segítséget nyújtani, ha a menekültek száma tovább nőne.

A törökök türelme elfogyott

Egy offenzíva esetén újabb százezrek menekülhetnek el Szíriából – írta a német N-Tv.de. Idlibet iszlamista csoportok uralják, de hárommillió civil is él ott, és ha tarthatatlanná válik a helyzetük, a legközelebbi menekülési útvonal Törökország felé vezet. (Az archív térképen a tartomány északon, zölddel.)

A Szíriát uraló erők területei. Forrás: liveumap.com

Korábban a törökök muszlim kötelességüknek érezték a szíriai menekültek befogadását, de a hangulat, az ország romló gazdasági helyzetétől talán nem függetlenül, megváltozni látszik. A német lap idéz egy felmérést, amely szerint az AKP, Erdogan elnök pártja tagjainak nyolcvan százaléka szerint az elnöküknek haza kéne küldenie a szíriaiakat.

Erdogan két tűz között

Törökország a határ mentén korábban falat épített, és az utóbbi időben állítólag újabb csapatokat küld a határvidékre, így nem biztos, hogy Erdogan beengedi egyáltalán az új menekülteket. Két tűz közé került, mert ha beengedi őket, az a belpolitikában kellemetlen, ha nem, az a külföld felé. Márpedig a külfölddel való viszonya már így is problémás.

Putyinnál van a kulcs?

Törökország még korábban küldött Idlib tartományba csapatokat, amelyek ott afféle békefenntartó, szétválasztó funkciót töltenek be a felkelők és a szíriai kormánycsapatok között. Egy török lap már azt is felvetette, nem lesz-e hivatalos háború Törökország és Szíria között. A lényeg azonban a német lap szerint az, mit csinál Oroszország.

Kísértenek a halottak, Asszad lezárná a tömegsírokat

Az Asszad-rezsim a háború alatt több tízezer ellenfelét végeztette ki, sokukról éveken keresztül semmi híre nem volt a hozzátartozóknak – írta a német N-Tv.de. Most a nyilvántartások frissítését és a hozzátartozók szűkszavú értesítését kezdték meg, állítólag a szíriai titkosszolgálatok szállítják az adatokat hozzá. Sok áldozatnál egyszerűen csak “szívleállás” és egy dátum szerepel az értesítésben, pedig minden bizonnyal politikai kivégzésekről van szó.

A feltételezések szerint a rezsim ezzel is próbálja lezárni a háborús időszakot, a múltat, eltüntetni saját nyomait. Emberi jogi szervezetek becslései szerint 80 ezren tűnhettek el örökre a rezsim börtöneiben, mások ezt százezerre teszik. Az egyik szervezet a világ legnagyobb terroristáinak nevezte Asszadot és az embereit.

A brit The Guardian 2015-ben egy szír katonai fotóssal készített interjút az ottani borzalmakról, “Caesar” álnéven, aki megkínzott emberek holttesteit fényképezte éveken keresztül. Mintegy 50 ezer ilyen fotót sikerült kicsempésznie az országból, bizonyítékaként annak, ami ott folyik.

A Wikipedián egyébként külön szócikk szól a szíriai mészárlásokról, az 1982-es "Hama mészárlás" áldozatainak számát például 10 ezer és 40 ezer közé teszik. Ennél a szíriai kormány számolt le iszlamista ellenségeivel, romba döntve közben egy egész várost.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG