<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hiába volt teljesen nyitott az ország augusztusban, a kiskereskedelmi forgalom mégis csökkent a KSH hétfőn közölt adata szerint 2019 augusztusához képest. A határzár miatt a szeptember és az október még gyászosabb számokat hozhat. 

Az utolsó nyári hónapban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi összefoglaló szerint a nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt a forgalom, viszont beszédes, hogy az elmúlt évek augusztusaiban az üzemanyag-forgalom mindig csúcsokat döntött, most 4,5 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott a forgalom.

A nagyobb értékű és nem alap árucikkek kevésbé voltak népszerűek, ez abból is látszik, hogy a számítástechnika-, egyéb iparcikkek forgalma 3,2 százalékkal csökkent, bútorra és műszaki cikkekre egy tized híján 7 százalékkal kevesebbet költöttünk. A csökkenő trendről már a júniusi forgalmi beszámolók alapján is írhattunk, márpedig akkor már úgymond nyitva volt az ország. 

Augusztusban 8,4 százalékos volt a visszaesés a textiláruknál, a ruházati termékeknél és a cipőknél, míg a használtcikk-üzletekben 17 százalékkal kisebb forgalmat rögzítettek, ami azért is feltűnő, mert az ilyen típusú üzletek általában pont a válságos időszakokban növelik népszerűségüket. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek.

A bevásárlóközpontok felemás képet mutattak a nyári hónapokban. Az alapvető cikkeket árusító ottani üzletek továbbra is fenntartották a korábbi üzletmenetet, de különösen a ruházati boltok szenvedtek, hiszen 30-40 százalékkal kevesebb vásárlót láttak. Az előzetes szeptemberi adatok további negatív irányt mutatnak ezeknél.

A kisebb, magyar tulajdonú ruházati hálózatok közül sok a külföldi vevőkből él, s mivel ők szeptemberben gyakorlatilag nem jöttek, még inkább rosszabbodik az üzletláncok helyzete, többnél előfordulhat, hogy egyes egységeket be kell zárni. Ezen csak keveset segít a hitelmoratórium. Az utcai üzletek bérlői annyival vannak jobb helyzetben, hogy ha önkormányzattól bérlik a helyiséget, akkor több havi halasztást kaptak a bérleti díj fizetésére. Több fővárosi kerületi önkormányzat általában negyedével átmenetileg csökkentette a bérleti díjat. 

Eközben élelmiszereket és élelmiszer jellegű vegyes árukat a tavalyihoz hasonló arányban vásároltunk. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítési volumene változatlan maradt.

A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,2 százalékkal növekedett. Bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,4 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (1,9 százalék).

Túl az 1000 milliárdon

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt augusztusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Érdekes, hogy a járványidőszak első hónapjaiban megugrott elektronikus kereskedelem augusztusban nem jól vizsgázott, a KSH szerint ugyanis az országos üzlethálózatok, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,7 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos